Novi Eatonov modularni PLC XC300 mašinskim i računarskim inženjerima donosi modere koncepte u život – posebno u kombinaciji s I/O sistemom XN300 i tač panelom XV300. Uz visoke performanse i izvanredne komunikacione karakteristike, brzi vremenski ciklusi modularnog kontrolera omogućavaju postizanje povećanja produktivnosti mašina. Zahvaljujući raznovrsnim ulazima, kontroler je pogodan kao univerzalno i fleksibilno čvorište podataka za široki raspon primena. Ugrađeni OPC  omogućuje standardni prijenos podataka u komunikaciji M2M, a time i besprekornu integraciju u arhitekturu automatizacije kao i kreiranje jednostavne putanje prema Industry 4.0.

Sastav koji se temelji na Linuxu programiran je korištenjem CODESYS 3, i podržava mnoge uobičajene protokole sabirnice, od CANopen, easyNet i Modbus RTU preko EtherCAT, Modbus TCP, Ethernet/IP sve do OPC UA/Scada. Kod modularnih mašina, umreženih koncepata postrojenja i proizvodnje, XC300 pokazuje svoje prednosti svojom visokom fleksibilnošću. Kontroler omogućava rad tri različite Ethernet mreže na različitim mrežnim adresama. Na primer, moguće je uspostaviti pojedinačne mreže za mobilnu, M2M i SCADA komunikaciju. Na taj se način sigurnosni i konstrukcioni aspekti mogu optimalno uskladiti s mrežom. Kontroler takođe osigurava vlastito napajanje putem četiri I/O kanala.

Ugrađeni internet kontroler podržavaja CODESYS 3 vizualizaciju i administriranje uređaja, s HTML5 za prikaz na pametnim telefonima i tabletima. Postojeći programi i biblioteke podržani su za sve XC i XV uređaje, čime se štede vreme i troškovi ponovnog razvoja. Oni se mogu brzo i jednostavno kopirati na druge uređaje za serijsku proizvodnju korišćenjem mikro SD kartice ili USB-a.

Eaton primenjuje savremene komunikacione i sigurnosne standarde kako bi zaštitio opremu i sisteme od neovlaštenog pristupa. XC300 podržava mehanizme kriptografske autentifikacije  (TLS/IPSec) kao i ovlaštenja na temelju certifikata.

Kao i kod I/O sisitema XN300 I/O, kontroler XC300 montira se na DIN šinu. Jedan XC300 može upravljati s do 32 modula za proširenje XN300. Praktičan koncept instalacije čine instalaciju u ograničenom prostoru jednostavnom, a omogućavaju i sklapanje stanica unapred.

Svojim linijama proizvoda XC300, XN300 i XV300 Eaton sada nudi inženjerima postrojenja mogućnost projektovanja opreme i postrojenja s konzistentnim i dugotrajnim arhitekturama automatizacije koje podržavaju koncepte Industry 4.0 i dodaju vrednost kupcima. Sustavi XC300 i XN300 s daljinskim I/O sada čine kompaktnu jedinicu koja štedi prostor, dok je panel XV300 sa svojim kapacitivnim, višedodirnim ekranom visoke rezolucije zadužen za HMI vizualizaciju.

Eatonov softver za vizualizaciju Galileo i softverski alat XN300 Assis, uz softver za programiranje CODESYS, podržavaju postojeće i nove sisteme automatizacije i omogućavaju brzu i jednostavnu implementaciju projekata.

 

Aleksandar Dakić
Follow me