59. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, koji pod svodovima Beogradskog sajma treba da okupi oko 500 direktnih izlagača iz dvadesetak zemalja, ali i znatno više indirektnih učesnika iz gotovo svih evropskih i velikog broja država sa drugih kontinenata, ima težak ali nezaobilazan imperativ – opravdati autoritet vodećeg tehničko-tehnološkog i razvojno-inovativnog sajamskog događaja u širem regionu.

sajam2015

Zbog toga se, više pod radnim nego metaforičkim sloganom “Korak u budućnost”, i izlagačima i svim drugim učesnicima nudi mogućnost da na više od 15.000 kvm izlagačkog prostora, i stručnoj i laičkoj javnosti pokažu i dokažu zbog čega su i u čemu najbolji. Drugim rečima, čime pravdaju privilegiju da uopšte učestvuju u jednom ovakvom visokostručnom ali i za široku publiku vrhunskom hepeningu.

Ovaj sajam, inače ne bez razloga izvorni i ugledni član Međunarodne unije sajmova (UFI), svojim specijalizovanim priredbama, inovativnim projektima, pre svega u oblasti industrijskih tehnologija, izložbama nacionalnih privreda, obimnim i visokokvalitetnim stručnim pratećim programom, konkretnim i popularnim demonstracijama proizvoda i usluga, svoj autoritet možda najznačajnije regionalne razvojno-tehnološke manifestacije nikad nije doveo u pitanje.

Iako se najnovija dostignuća u telekomunikacijama, procesnoj tehnici, elektroenergetici, elektronici, klimatizaciji, grejanju i hlađenju, logistici, materijalima, brodogradnji, saobraćaju, opremi za profesionalne i naučne svrhe, inovacijama u najširem smislu te reči… na ovom sajmu podrazumevaju, učesnici će pokušati da odgovore i na dodatna ekskluzivna pitanja koja postavlja novo vreme, a tiču se doslovno koraka u budućnost koji dolazi sa “integrisanom industrijom”, odnosno inteligentnim, samoorganizujućim fabrikama (demonstracije celokupnog procesa proizvodnje, od pojedinačnih komponenti do kompletnih pametnih proizvodnih linija, od kretanja proizvoda kroz različite faze proizvodnje bez intervencije ljudi do specifične obrade na samom kraju procesa…), potom u sektoru transformacije energetskih sistema (prigodne tehnologije, “omasovljenje” obnovljivih izvora energije, decentralizacija sistema snabdevanja, inteligentni sistemi distribucije, najnovije tehnologije za skladištenje energije…), u oblasti tzv. tehnotronike (računari i oprema, mrežna oprema, aplikativni softver)… Ipak, možda su ipak prećutna tema broj jedan, šlag na torti od svega navedenog, inovacije, njihov aplikacioni potencijal, ali i inovativnost kao sistem i merilo vrednosti, bez čega je i celokupan svet tehnike i tehničkih dostignuća ipak samo – nemoguća misija.

Da li je potrebno još razloga da se svako ko drži do sebe, svako ko se oseća delom ove civilizacije, nađe u pravo vreme, pravim povodom, na pravom mestu – na 59. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, na Beogradskom sajmu, od 11. do 15. maja 2015.


Više informacija: Beogradski sajam a.d., Bulevar vojvode Mišića 14, 11000 Beograd, Srbija, www.beogradskisajamtehnike.rs

Aleksandar Dakić
Follow me