Microsoft je najavio novu pristupačnu tehnologiju koja će pomoći u stvaranju više inkluzivnog društva

Microsoft-ov 13. Ability samit održan je prošle nedelje, sa ciljem da okupi pojedince sa invaliditetom i one koji podržavaju kako bi razgovarali i prikazali najnovije inovacije u pristupačnoj tehnologiji. Svrha ovog godišnjeg događaja je da osnaži osobe sa invaliditetom da postignu više kroz tehnologiju i stvore inkluzivnije društvo.

Pristupačnost je osnovno ljudsko pravo. Više od milijardu ljudi širom sveta živi sa nekim oblikom invaliditeta, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije. Ipak, samo 1 od 10 osoba sa nekim oblikom invaliditeta ima pristup tehnologiji za pomoć koja im je potrebna, što znači da mnogi ne mogu ravnopravno da budu deo društva i privrede. Microsoft je posvećen stvaranju proizvoda koji pomažu osobama sa invaliditetom kako bi one mogle da dosegnu svoj pun potencijal. Na 13. Ability samitu, kompanija je predstavila različite karakteristike koje mogu pomoći ljudima da ostvare sopstvene snove i ciljeve.

Lideri Microsoft-a – Satya Nadella, chairman and Chef Executive Officer i Jenny Lay-Flurrie, Chief Accessibility Officer, zajedno sa 70 drugih učesnika podelili su svoje stavove i gledišta, dok više od 20.000 učesnika iz 137 zemalja zamišlja i započinje svoje sledeće korake ka budućnosti pristupačne inkluzije.

Tehnologija za inkluzivno društvo

Pristupačnost u Microsoft-u obuhvata svaki aspekt portfolia proizvoda ove kompanije – od softvera do hardvera i usluga kao što je veštačka inteligencija i deo je kompanijske kulture. Ove godine, Microsoft je predstavio niz novih pristupačnih tehnologija, uključujući:

  • Novi prilagodljivi dodaci: Kompanija će tokom ove godine proširiti prilagodljive 3D štampane dodatke koji su trenutno dostupni za Microsoft Business Pen i Microsoft Classroom Pen 2 na postojeće Surface Pen. 3D štampane ručke se štampaju preko Shapeways-a i pružaju nove načine za korisnike sa ograničenom pokretljivošću kako bi mogle da drže i koriste olovke i podržavaju njihovu kreativnost i produktivnost na svojim Surface uređajima.
  • „Asistent za pristupačnost“ u M365: Jednostavan poput provere pravopisa i gramatike, najavljen je novi Microsoft 365 „Asistent za pristupačnost“ kako bi pomogao kreatorima da naprave pristupačniji sadržaj. Ovi pomoćnici pružaju bolje podrazumevane vrednosti, popravke u realnom vremenu i jasne smernice za sprečavanje i ispravljanje problema pristupačnosti. Sa nedavnim dodatkom provere pristupačnosti u Visual Studio-u, inkluzivno kreiranje je sada lakše i za kreatore i za programere.
  • Microsoft prevodilac: Microsoft prevodilac sada podržava mogućnosti pretvaranja govora u tekst na 125 jezika i omogućava korisnicima da u realnom vremenu razgovaraju na više jezika, prevode menije i ulične znakove, veb-stranice, dokumente i još mnogo toga, čineći tehnologiju inkluzivnijom za one koji su gluvi ili nagluvi širom sveta.
  • Novi inkluzivni dizajn za kognitivni vodič: Plasiran je novi inkluzivni dizajn za kognitivni vodič kako bi pomogao u izgradnji proizvoda za ljude sa različitim kognitivnim sposobnostima.
  • Azure napredak: Dve najave koje koriste Azure platformu:
    • Seeing AI: Microsoftov-a aplikacija Seeing AI koristi moć Azure-a i veštačke inteligencije da osnaži slepe i slabovidne da se kreću u svetu oko sebe. Pokrenuta je nova saradnja Seeing AI sa Haleonom i dodato je preko 1500 proizvoda u biblioteku kodova Seeing AI. Pored toga, Seeing AI je uveo novu funkciju unutrašnje navigacije, omogućavajući nekome ko je slep ili slabovid da se samostalno kreće kroz zgradu prateći prostorne audio signale.
    • LinkedIn: Danas više od 40% LinkedIn postova uključuje najmanje jednu fotografiju. LinkedIn dodaje automatske opise alternativnog teksta i titlove na svoju platformu koristeći Azure Cognitive Services.
  • Windows 11: Kompanija je nedavno podelila poboljšanja ugrađenog čitača ekrana u Windows 11, Narator, kako bi podržala više Brajevih ekrana, uključujući tri nova Surface ekrana kompanije HumanWare. Narator sada može besprekorno da komunicira sa pristupačnim dodacima, a funkcija glasovnog pristupa je van pregleda, što omogućava pristup govornoj navigaciji sa Microsoft aplikacijama u celom Windows 11 sistemu.

Odgovorno korišćenje veštačke inteligencije

Microsoft se fokusira na odgovornu veštačku inteligenciju, sa osnovnim principima razvoja koji su posebno fokusirani na pristupačnost i inkluziju osoba sa invaliditetom – izgradite pristupačno, uključite reprezentativne podatke o osobama sa invaliditetom i budite inovativni. Ovi principi i odgovorna veštačka inteligencija rade zajedno kako bi ubrzali pristupačnost.
Povećanje reprezentativnih podataka je takođe ključno za ovaj proces. Prošle godine, Microsoft je najavio projekat pristupačnosti govoru ( Speech Accessibility Project), međuindustrijsko partnerstvo između Univerziteta Illinois, kompanija Amazon, Apple, Google, Meta i Microsoft kako bi se kreirali različiti govorni podaci potrebni da bi tehnologija prepoznavanja glasa bila inkluzivnija i korisnija za ljude sa raznovrsnim rasponom govornih obrazaca.

Na Ability samitu predstavljene su mogućnosti koje pruža novi Microsoft Bing koji pokreće veštačka inteligencija. Od planiranja pristupačnog putovanja do lakšeg pisanja pristupačnog koda, tek smo na početku mogućnosti onoga što AI može da ponudi. Ovo je samo nekoliko primera kako, radeći zajedno na ovim temeljima, možemo povećati svest i korišćenje pristupačne tehnologije, proširiti mogućnosti za veštine i zapošljavanje i zalagati se za politike koje unapređuju pristupačnost kao osnovno ljudsko pravo.

Saznajte više:

Ability Summit | Home (microsoft.com) 
Accessibility as a priority and responsibility – CEE Multi-Country News Center (microsoft.com) 
Accessibility Technology & Tools | Microsoft Accessibility
Breaking Barriers: Diverse Technology Paves the Way for Limitless Success – CEE Multi-Country News Center (microsoft.com)

O Microsoftu

Microsoft (Nasdaq “MSFT” @microsoft) omogućava digitalnu transformaciju za eru inteligentnog cloud-a i intelligent edge-a. Njegova misija je da osnaži svaku osobu i svaku organizaciju na planeti da postigne više.

Marija Dakić