Startap kompanija, sa sedištem u Brandenburgu, razvila je model platforme za održavanje rotora vetroturbina, koja omogućava održavanje skoro u svim vremenskim uslovima, u bilo koje doba dana. Fleksibilni kablovi, energetski lanci i klizni ležajevi od stručnjaka za pokretnu plastiku kompanije igus, su takođe deo ove platforme.

Propeleri vetroturbina imaju pouzdan radni vek od dvadeset godina i praktično ne zahtevaju održavanje. Tako se mislilo osamdesetih i devedesetih godina, na početku buma vetrenjača, kada je izgrađeno desetine hiljada vetroelektrana širom Nemačke.

Većina ovih sistema je i danas u funkciji, ali sada znamo više: propeleri, koji su, u mnogim slučajevima, ručno laminirani u mnogo GRP slojeva, podložni su habanju, od abrazije i udara ptica. Veliko mehaničko naprezanje uzrokovano jakim i neravnomernim opterećenjima pri perifernim brzinama do 300km/h (na vrhu rotora), takođe dovodi do oštećenja, koji se prosečno događaju svake dve godine po vetroelektrani.

Cilj: duplirati vreme održavanja
Iz ovog razloga, obavezno je redovno održavanje rotora, posebno kada se svake godine uvećava broj vetroelektrana. Međutim, vetar i vreme često onemogućavaju pristup propelerima za ponovno profesionalno GRP laminiranje: visoko specijalizovani servisni timovi mogu samo da izvedu inspekciju i popravke na zemlji 80 do 100 dana godišnje, a vreme van kopna je još kraće.

Ovo nije dovoljno. Sa ovom osnovnom idejom, startup kompanija WP Systems GmbH je počela rad u Ruhland/Brandenburg-u i razvila je “terra” sistem, koji se može tačno prilagoditi obliku elise čime produžava moguće vreme servisiranja na 200 dana. Osoblje radi dobro zaštićeno od vremenskih uslova, na mobilnoj platformi za održavanje.

Idelno za višeosno kretanje
Inovacije koje su primenjene na sistemu uključuju tri tenziona kabla kućišta, kojima se upravlja vitlima sa podrškom na tornju. Ovo čini platformu vertikalno mobilnom. Može se kretati horizontalno na razdaljini do 15 metara – zavisno od rastojanja između tornja i propelera. Ono što je bilo posebno teško za implementaciju, komora za održavanje može takođe da prati rotaciju rotora propelera od njegove baze do vrha! Naravno, ovo se odnosi na propelere rotora različitih proizvođača vetroturbina. Pored toga, platforma se može uvećati u radnom položaju, proširivanjem takozvanih “balkona”.

Radno mesto servisera na “terra” platvormi je u potpunosti zatvoreno i osvetljeno tako da je moguć i rad noću. Konstruktori iz WP Syistems-a su zaista mislili na sve – na primer, mobilni radni sto i mnogobrojne utičnice za alate. Pošto visoka vlažnost može uticati na kvalitet popravke GRP rotora, komora za održavanje se može zagrejati korišćenjem infrareda.

U elementima: chainflex kablovi
Kablovi su morali da se instaliraju tamo gde se obrađuju podaci i gde je struja dostupna, a kada i gde su potrebni kablovi koji se kreću, asortiman igus chainflax kablova dokazuje sam sebe posebno kod nepovoljnih uslova okoline kao što su vibracije, UV zračenje i veliki temperaturni raspon. I to se odnosi na tehnologiju vetra. Zbog toga u proizvodnji WP Syistems-a možete videti kablovska kolica koja su isključivo opremljena sa kolutima chainflex kablova. U procesu se koriste kontrolni, signalni i bus kablovi. Zbog sveobuhvatnih sigurnostih karakteristika, na tera platformi je postavljen kompletni razvodni ormar.

Specijalni kabl za napajanje platforme
Da bi napajali platformu energijom od nosača-prikolice generatora, igus kabl eksperti su razvili specijalan kabl prilagođen potrebama klijenta. Albercht Bauer, konstruktor u WP Systems-u: “Kao u konstrukciji aviona, borili smo se za svaki kilogram tokom razvoja. Kako je nosivost vitlova, koja mora biti odobrena za prevoz putnika, kao i ukupna težina prikolice kojom se jedinica dovodi na mesto rada, ograničena. Što je platforma lakša, osoblje može nositi više alata i materijala.” S tim na umu igus je rzvio 32A/400V kabl za ovu aplikaciju, kod koga je noseće uže izrađeno od laganog aramida, minimalne težine, rezultujuće zatezne sile su bezbedno apsorbovane od strane kabla.

Energetski lanci: sa “Obostranim radijusom savijanja”
Neki chainflex kablovi na “terri” su vođeni igus energetskim lancima. Najveći lanac je dizajniran sa obostranim radijusom savijanja i vodi kabl u ose rotacije platforme, gde je neophodna reprodukcija “uvijanja” rotora. Ovaj lanac je specijalna verzija koja je sastavljea iz igus modularnog sistema.

Klizni ležajevi osiguravaju pokretlivost
Mehanička pokretljivost mnogih elemenata platforme za održavanje je takođe obezbeđena igus komponentama. Ovde nastupa drugo područje igus poslovanja, tehnologija ležajeva. Polimeri visokih performansi sa inkorporiranim podmazivanjem iz igus-a – takozvana pokretna plastika – nudi prednost u tome što ne zahteva održavanje i ne korodira. Ono što je veoma važno: oni su mnogo lakši od metalnih ležajeva. Iz tog razloga se na platformi WP Systems-a koriste različiti igus klizni ležajevi i vođice.

Cirade na pramčanom i krmnom modulu se pokreću sa drylin sistemom ležaja. Neki proširivi elementi platforme leže na tribo-traci, a raznovrsni elementi i ose sa olovnim vijcima vođeni su u ležajevima čaura izrađenih od polimera visokih performansi iglidur.

Konstruktori iz WP Systems-a koriste intenzivno igus kit za konstrukciju i takođe veoma su zadovoljni saradnjom. Jan Boesnoe, vođa konstruktor: “igus podrška je bila dobra. Nije bilo važno što smo startap kompanija, za nas je razvijen kabl, koji je brendiran našim logoom.”

Uspešan početak serijske proizvodnje
igus
se može nadati da će se korišćene komponente kupovati u većim količinama. Ovo zato što je WP Syistems počeo serijsku proizvodnju “terra” platforme i već radi punim kapacitetom. Ole Renner, osnivač i direktor kompanije: “Zaposlili smo dodatno osoblje i imamo porudžbine na čekanju za narende mesece.” Veoma poznat pružalac usluka servisiranja vetroturbina je poručio šest jedinica platforma.

Činjenica da WP Systems može da pruži pravi sistem popravke za GRP strkture takođe može doprineti brzom uspehu. Serviseri više ne moraju da rade detaljno laminiranje i budu odgovorni za mnogo sati očvršćavanja. Umesto toga, nanosi se prethodno impregnirano “platno” i pričvršćuje se na rotor pod vakumom. Ovo traje 30 minuta, i ovde se koristi chainflex kabl (u manjoj dužini). Povezuje procesnu jedinicu sa silikonskom grejnom podlogom za pravljenje vakuma i vodi signale, usmerava energiju i senzorne signale za kontrolu temperature. Razvoj chainflex specijalnog kabla posebno dizajniranog za ovu funkciju, već je u punom jeku.

U planu: ekspanzija portfolija
Konstruktori iz WP Systems-a već rade na sledećem projektu koji obećava. “Već smo razvili platformu za održavanje vankopnenih vetroturbina”, objašnjava Jan Boesner. “Konstruisane su veoma drugačije od “terra” zato što ne postoje restrikcije težine u transportu.” Chainflex igus kablovi se takođe koriste ovde u serijskoj proizvodnji.

Dva dalja razvojna projekta omogućiće bespilotno rušenje kranskog temelja betonskog tornja vetro turbine. Za ovim postoji velika potreba. Ole Renner: “Licenca vetroturbina ističe posle određenog vremena. To znači da će, samo u Nremačkoj do 2030. biti potrebno demontirati oko 8.000 tornjeva.”

Jedan od izazova je što se kula (gledano odozgo) povećava za otprilike dva metra na osam metara u prečniku. Velika potreba za mobilnost i fleksibilnost sistema – idealni uslovi za upotebu komponenti iz igus-a.


Više informacija: Hennlich d.o.o., Više informacija: Hennlich d.o.o., Senajska 1, 11433 Beograd – Senaja, Srbija; tel: +381 11 63 098 17, web: www.hennlich.rs

Aleksandar Dakić
Follow me