Tri partnera, ABB, RB Kolubara i MIKRO KONTROL, razvila su nove metode rekonstrukcije opreme i ugradnje novih ABB uređaja kao zamenu za poplavljenu opremu nakon prošlogodišnjih poplava.

Beograd, Srbija, 28. juli 2015. – Nakon velikih poplava u balkanskom regionu u 2014. godini, tri kompanije su napravile rešenje za spasavanje jednog od najvećih rudnika uglja u Srbiji od totalnog razaranja. Javno preduzeće Rudarski basen Kolubara, u saradnji sa sistem integratorom, kompanijom MIKRO KONTROL i svetskim liderom u domenu energetike i automatizacionih tehnologija, kompanijom ABB su zajedno radili na obnavljanju rudnog polja Tamnava Zapad. Pre poplava, Tamnava je proizvodila 14,6 miliona tona1 uglja godišnje.

20150626_103616

U maju 2014., velike kiše su napunile površinski kop Tamnava sa 187 miliona kubnih metara vode. Pošto je ugalj najveći energetski izvor u Srbiji, brza akcije je bila neophodna kako bi se polje ispraznilo i obezbedio kontinuitet proizvodnje električne energije u Srbiji. RB Kolubara, dugogodišnji partner ABB-a u Srbiji, je ispraznio poplavljeni površinski kop Tamnava i konsultovao ABB u pogledu zamene i rekonstrukcije opreme na poplavljenim mašinama i opremi. RB Kolubara je takođe pozvao sistem integratora, kompaniju MIKRO KONTROL da izvrši ugradnju opreme. Tri partnera su razvila nove metode rekonstrukcije opreme i ugradnje novih ABB uređaja kao zamenu za poplavljenu opremu. “Radimo kao jedinstveni tim od samog početka projekta,” rekao je Radovan Maksimović, koordinator planiranja remonata i održavanja elektro opreme u Rudarskom basenu Kolubara.

ABB i RB Kolubara su se složili oko ugradnje najnovije ABB-ove opreme koja postoji na tržištu, što uključuje srednje naponska postrojenja, transformatore, frekventne regulatore i nisko naponske motore. Trenutno je u toku montaža navedene opreme. “Novi nisko naponski motori visoke efikasnosti smanjuju potrošnju energije. Tehnologija naših industrijskih regulatora tipa ACS 880 i ACS 800, sa ABB-ovom tehnologijom Direct Torque Control, doprinosi dodatnim uštedama. Ovo rešenje značajno smanjuje troškove održavanja kompletne opreme,” rekao je Jovan Miladinović, rukovodilac lokalne divizije ABB-a u Srbiji. Uređaji su proizvedeni i isporučeni iz Finske, a ugradnja i održavanje u Srbiji će biti uz pomoć obučenog osoblja i uspešne saradnje inženjera i radnika na kopovima.

Pogonska stanica

Inicijativa je preduzeta nakon 15 godina uspešnog partnerstva između ABB-a i RB Kolubara. ABB je prethodno izvršio obuku inžinjera Rudarskog basena Kolubara u Finskoj i Nemačkoj. Takođe, kao doprinos novom partnerskom sporazumu, ABB je obezbedio obuku na ABB-ovom helsinškom univerzitetu i za četiri inženjera preduzeća MIKRO KONTROL. Nastavak obuke se predviđa tokom leta 2015. godine.

Novi ABB-ovi frekventni regulatori najsavremenije tehnologije su razvijeni korišćenjem naprednih tehnoloških rešenja koja obezbeđuju efikasniji rad, niže troškove održavanja i manju potrošnju energije. RB Kolubara sada radi sa novim regulatorima koji značajno doprinose smanjivanju troškova i potrošnje električne energije, regulišući brzine efikasnije nego što je to činila stara oprema. Novi regulatori su opremljeni efikasnim samoregulišućim sistemom koji upravlja korisnikovom potrošnjom električne energije. Uz nove ABB-ove regulatore, korisnici će svake godine imati koristi od smanjenih troškova za električnu energiju.

Svi ABB-ovi motori za ovaj projekat u Srbiji ispunjavaju IE2 standarde EU za efikasnost na niskom naponu. ABB-ova savremena tehnologija i oprema spada u najkvalitetniju opremu u regionu koja je konstruisana da radi u teškim uslovima u pogledu temperature i vlažnosti.

20150509_082138

Po prvi put će RB Kolubara raditi sa 27 novih motora proizvedenih po vrhunskoj tehnologiji i najvišim standardima na tržištu i u Srbiji, koje je isporučio ABB Motors and Generators. Nove tehnologije će obezbediti povećanje efikasnosti proizvodnje električne energije i bolju saradnju između starih i novih partnera, ABB-a, MIKRO KONTROL-a i RB Kolubara. Zoran Šoškić, direktor sektora inženjeringa u MIKRO KONTROL-u kaže da sa razvojem tehnologije, možemo očekivati i povećanje produktivnosti u oblasti aplikacionog inženjeringa u Srbiji.

ABB svojim korisnicima obezbeđuje servis u oblasti infrastrukture i transporta uzimajući u obzir i poboljšanje životnog standarda.

ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u oblasti elektro energetike i automatizacionih tehnologija koja omogućava komunalnim preduzećima, industriji, transportnim i infrastrukturnim preduzećima i krajnjim korisnicima da poboljšaju svoje performanse uz smanjenje štetnih uticaja na okruženje. ABB Grupa posluje u oko 100 zemalja širom sveta i zapošljava oko 140.000 ljudi.


Više informacija: ABB Srbija, Beograd, Kumodraska 235 , 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 3094 300, Telefax: +381 11 3094 34, http://www.abb.com/

Više informacija: Mikro Kontrol, Vase Pelagića 30, 11000 Beograd, SRBIJA, Tel.:  +381 11 3699-080, http://www.mikrokontrol.rs

Aleksandar Dakić
Follow me