Najnovija iteracija najjačeg kolaborativnog robota (kobota) na svetu – FANUC CR-35iB – dobila je prerađena kako bi se skratilo vreme instalacije i poboljšala prenosivost, dok je ukupna masa jedinice značajno (62%) manja.

Uprkos uspehu prethodne generacije CR-35iA, FANUC ima etos kontinuiranog poboljšanja koji je primenljiv na čitav asortiman proizvoda kompanije. Kao rezultat, novi CR-35iB pokazuje niz dodatnih prednosti za kupce. Na primer, ranije je postojala potreba za nivelišućom pločom/osnovom da bi se sprečile bilo kakve neravnine na površini poda, što je uobičajen problem u mnogim fabrikama. Ova baza bi zahtevala ankerisanje za pod pomoću vijaka za podešavanje za nivelaciju, što je zahtev koji više nije neophodan kod CR-35iB, što čini instalaciju lakšom i bržom.

Učinite podizanje teškog tereta laganim poslom

Pored montaže na pod, novi, lakši FANUC CR-35iB je takođe pogodan za postavljanje na šinama za kretanje i mobilnim robotima zahvaljujući impresivnom smanjenju mase od 62% (sa 990 na 370 kg). Ovo smanjenje je uglavnom zbog uklanjanja postolja (za pričvršćivanje na tlo) i mekog poklopca kobota (bez ikakvog kompromisa u pogledu bezbednosti). CR-35iB je sada daleko lakši za podizanje i premeštanje u krugu fabrike, ako je to potrebno.

Uklanjanje postolja takođe doprinosi smanjenju visine od 19%, sa 2.288 na 1.855 mm, što je dobit od 433 mm.

Svi ISO10218 i ISO13849 Cat. 3 Pld sertifikovani koboti CR serije opremljena su ultra-bezbednom FANUC zaštitom za sprečavanje kontakta zasnovanom na proverenoj tehnologiji senzora. Korisnici takođe mogu da iskoriste dobro dokazanu FANUC DCS (Dual Check Safety) tehnologiju, bezbednosni sistem koji prati poziciju i brzinu. Na CR seriji, moguće je povezati sigurnosnu opremu treće strane na DCS, čime se po potrebi obezbeđuje dodatni nivo bezbednosti.
Prošire opseg pokreta

Još jedan razvoj na novom FANUC CR-35iB je njegov nešto veći opseg pokreta, koji uvodi više fleksibilnosti i spretnosti. Na primer, rotacija J2 ose je sada 215°, u odnosu na 165°, dok je zamah J5 ose 280°, umesto 220° koliki je bio ranije.

Paul Richards, FANUC Europe Cobot Market Koordinator prodaje, kaže: „CR-35iB dosega 1.831 mm može se kretati brzinom do 750 mm/s dok pruža ponovljivost od ±0,03 mm, što ga čini idealnim za aplikacije koje uključuju rukovanje/transfer materijala, linije za montažu automobila, održavanje mašina i pakovanje. U suštini, svaki zadatak koji uključuje težak teret koji takođe zahteva blisku interakciju sa ljudskim operativcima će imati koristi od uvođenja našeg CR-35iB.”

Brzo i lako održavanje

FANUC je naravno zadržao sve prednosti modela prethodne generacije. Na primer, u slučaju slučajnog oštećenja, mogućnost prolaska glavnog snopa ožičenja kroz ruku čini popravke brzim i lakim u cilju minimizacije prekida poslovanja. Ovo je u suprotnosti sa većinom kobota koji imaju kablove koji prolaze kroz sredinu ili duž spoljašnjosti. Dizajn šuplje ruke takođe pomaže kada želite da dodate uređaje ili opremu. Uzmite, na primer, pištolj za doziranje, kod koga je moguće postaviti pumpu na osu J3 i provući dovodni vod kroz centar ruke, čineći proces programiranja lakšim, pouzdanijim i sigurnijim za upotrebu.

Opcije kontrole ostaju iste. Korisnici mogu ili da odustanu od tradicionalnog programiranja pomoću opcije FANUC Hand Guidance, vodeći kobota kroz putanje da bi ga podučili novom zadataku, ili da preuzmu programiranje pomoću FANUC-ovih iHMI korak po korak vodiča.

Kao i svi FANUC roboti, serija kobota kompanije može biti opremljena inteligentnim funkcijama, uključujući FANUC iRVision, FANUC senzore sile i još mnogo toga. FANUC koboti su takođe kompatibilni sa pratećim komponentama konkurenata, po želji.

Svi koji žele da vide novi CR-35iB u akciji mogu posetiti FANUC (štand 5M180) na izložbi Global Industrie 2022 u Francuskoj (Pariz Nord Villepinte, 17-20. maj) ili štand kompanije (hala B6, štand 231) u Automatici 2022. u Nemačkoj (Messe Munchen, 21-24. jun). FANUC će imati tim stručnih inženjera na oba sajma spremnih da odgovore na pitanja i razgovaraju o specifičnim primenama.

O FANUC-U

FANUC je jedan od lidera na području industrijske automatizacije CNC upravljačkih sistema, robota i proizvodnih mašina (ROBODRILL, ROBOCUT, ROBOSHOT). Od 1956. godine, FANUC je pionir u razvoju numeričkog upravljanja mašinama u oblasti automatizacije. Sa 264 filijale širom sveta i više od 8.000 zaposlenih, FANUC se može pohvaliti gustom mrežom prodaje, tehničke podrške, istraživanja i razvoja, logistike i korisničke službe.

FANUC Serbia d.o.o.
Kralja Petra I Karađorđevića 92ª, 22330 Nova Pazova
Tel: +381222150324, info@fanuc.rs, www.fanuc.rs

Pratite nas na LinkedIn-u: FANUC Serbia
Za više informacija kontaktirajte nas na sales@fanuc.rs.

Aleksandar Dakić
Follow me