U Press centru Kombank dvorane 22. oktobra održala se panel diskusija na temu „Bolnice spremne za budućnost“ čiji su pokrovitelji kompanije Schneider Electric, Enel PS, ION Solutions, Energotehnika Južna Bačka i Termomont. Panel diskusija, u organizaciji Francusko-srpske privredne komore, imala je za cilj da predstavi ekspertizu francuskih i lokalnih kompanija u sektoru izgradnje novih i rekonstrukcije starih bolnica kroz tehnološki najsavremenije projekte. Poseban akcenat stavljen je na elemente kao što su energetska efikasnost i pouzdanost, digitalizacija, izgradnja novih Covid bolnica i centara, centralnih sistema za nadzor i upravljanje (BMS), ali i mnoge druge vezane za dalji napredak zdravstvenog sistema u Srbiji. Konferenciji su prisustvovali državni sekretar pri Ministarstvu zdravlja Republike Srbije, g. Mirsad Đerlek, predstavnici kompanija izlagača, kompanija članica komore, kliničkih i zdravstvenih centara Srbije, direktori opštih i specijalističkih bolnica kao i mnogobrojni partneri.

Na otvaranju ove dinamične panel diskusije, direktorka Francusko-srpske privredne komore Sanja Ivanić, pozdravila je sve prisutne, i podsetila : „Naša Komora je prvobitno nameravala da na ovaj vebinar pozove kompanije iz Francuske, ali s obzirom na aktuelnu zdravstevnu situaciju u svetu, to nije bilo moguće. Međutim, ubrzo smo shvatili da postoje kompanije u Srbiji koje poseduju ekspertizu, tehonološki najsavremenija rešenja i kompetentne ljude i da ovde imamo sve što nam treba za unapređenje našeg zdravstvenog sistema“. Nakon uvoda usledila je dinamična panel diskusija koju je moderisala Ružica Vranjković, novinarka RTS-a.

Jelena Pejković, koja je predstavljala kompaniju Schneider Electric, izjavila je da zdravstvene ustanove i bolnice predstavljaju velike i kompleksne sisteme, sačinjene od mnoštva podsistema, za koje je od neprocenjivog značaja neprekidnost napajanja kao i mogućnost da ti podsistemi međusobno komuniciraju. „Naša digitalna platforma za bolnice i medicinske ustanove – EcoStruxure for Healthcare počiva na IoT tehnologiji i omogućava da se podaci iz svih podsistema obrađuju u realnom vremenu, čime se doprinosi povećanju bezbednosti objekta, zadovoljstva pacijenata ali i povećanju operativne efikasnosti jedne bolnice.“, izjavila je Pejković.

G. Miloš Stojković ispred kompanije Enel PS je izjavio da su za bolnice od suštinske važnosti pouzdano elektro napajanje za osetljivu opremu, mini data centri sa kompletnom IT opremom i preciznom klimatizacijom namenjenoj upravo tim prostorijama sa strogim zahtevima. Ispred kompanije Energotehnika Južna Bačka, g. Slobodan Milosavljević govorio je o stabilnom snabdevanju strujom koji je preduslov bezbednog funkcionisanja bolnice, o specifičnim standardima koji se tiču elektroinstalacija, kao i o njihovom iskustvu u bolnici u Kamenici. Kompanija Termomont, koju je na panelu predstavljao g. Miloš Zečević, je poznata po skorašnjem iskustvu u gradnji Kovid bolnice kapaciteta od 60 ležajeva za samo 14 dana, a g. Zečević govorio je upravo o projektovanju i izvođenju po principu ključ u ruke bolnickih kompleksa. Velimir Čongradac iz ION Solutions se posebno osvrnuo na automatizaciju poslovno-stambenih objekata sa ciljem podizanja njihove energetske efikasnosti i bezbednosti. Čongradac je izjavio : „Rešenja koja su već implementirana u više bolnica pokazala su veliki doprinos ovih sistema u borbi sa svakodnevnim izazovima zdravstvenih radnika uključujući i aktuelnu borbu sa virusom Covid19“.
Nakon panel diskusije, održan je koktel za zvanice.

Francusko-srpska privredna komora osnovana je 2005. godine sa ciljem da se okupi francusko-srpska poslovna zajednica i unapredi bilateralna saradnja dve zemlje. Članica je Unije francuskih privrednih komora u inostranstvu., a danas okuplja preko 130 kompanija i preduzeća u Srbiji, među kojima su Atos, Lafarge, L’Oreal, Michelin (Tygar Tyres), Le Bélier, Sanofi, Sladara Soufflet, Schneider Electric,Veolia, banke Crédit Agricole i OTP, Vinci Airports – Belgrade Airport, Renault, Total, Mecafor, Xpro itd.

Aleksandar Dakić
Follow me