9.8 TOTAL SCORE

pickering 122-1-a-5/2

Elektronske komponente
Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 10
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 9
PROS
  • Mini dimenzije
  • Odnos "Brzina i Snaga/Dimenzije"
CONS
  • Cena
Bottomline

Pickering 120 serija dobijena je najsavremenijom tehnologijom izrade minijaturnih releja i otvorila je potpuno nove mogućnosti za njihovu upotrebu.

 

Reed releji nikada nisu bili poznati kao releji za velike snage. Naime, velike struje im mogu ozbiljno skratiti radni vek i pouzdanost upravo zbog korišćenja ove tehnologije prekidača u njima. Sa druge strane, reed prekidači zbog svoje dimenzije omogućavaju efikasnu distribuciju prostora unutar releja, a samim tim i uštedu prostora na vašoj PCB ploči i upravo je to slučaj sa Pickering 120 serijom.

Pickering 122

Jedan od prvih utisaka nakon otvaranja uzoraka Pickering 122-1-A-5/2 koje smo dobili od kompanije Pickering je taj da su nam oni stigli u ekstremno urednom i dopadljivom pakovanju. Svaki par releja je došao u sopstvenoj plastičnoj kutiji sa providnim poklopcem, zajedno sa zaštitnim sunđerom. Ovo ne utiče na sam test, ali je dobrodošao detalj u svakom slučaju. Pickering je uz uzorke poslao pristojan set literature, uključujući i katalog proizvoda na 80 strana, uz veoma preglednu kartu za selekciju releja i malu knjižicu sa pregledom teorije.

Test

Nova Pickering 120 serija ima izuzetno mali footprint, nudi 20 W maksimalne snage i ima 3, 5 ili 12 V na kaleme, što ih čini najmanjim relejima tih performansi na tržištu.

2x2 releji

Sa 4×4 mm osnovom, oni su gotovo četiri puta manji od kompanijine već i do sada dimenziono male Pickering 110 serije.

Testiranje

Pickering 110 serija je već uveliko poznata kao ekstremno kompaktno relejno rešenje sa izuzetnim performansama. Posebno nam se dopada to što je raspored pinova prilagođen breadboard upotrebi i to što se relejima može direktno upravljati TTL logikom. Ovo znači da se oni mogu direktno inkorporirati u mnoge postojeće prototipe bez mnogo prilagođavanja. Serije Pickering 110 i Pickering 120 imaju veoma slične specifikacije u njihovim datasheet-ovima, pa smo ih mi uzeli upravo za poređenje kako bi otkrili neke skrivene razlike između njih.

Tri releja

Na našem test stolu, sastavili smo jednostavno kolo za testiranje i usredsredili se na bounce specifikacije i napon aktuacije. Impresionirani smo opštim performansama koje se u oba slučaju apsolutno poklapaju sa specificiranim. Ipak, serija Pickering 120 ima mnogo primetnije bounce vreme nakon uspostavljanja kontakta. Kod 110 serije bounce je tako suptilan da se može lako i ne uočiti. Serija Pickering 120 releja je pokazala gotovo knjiški primer ovog fenomena, sa očiglednim padovima napona koji traju nekoliko stotina mikrosekundi.

Pickering 120 test

Druga zanimljivost na našem testu je da je veća izraženost bounce-a izraženiji na određenim frekvencijama. Na našem testu to je bilo oko 314Hz i u opsegu od 610-670Hz, dok je na drugim frekvencijama ovaj fenomen bio znatno slabiji. Ovo ponašanje je mnogo manje uočljivo kod serije 110. Kao i mnogi reed releji, i ovi su gotovo nečujni prilikom rada, sa tihim zujanjem pri frekvencijama većim od 50Hz.

Pickering 120 osciloskop merenje
Pickering 120 osciloskop merenje 2
Pickering 120 osciloskop merenje 3

Pickering 120 serija je osetljiva na eksterni uticaj magnetnog polja. Na početku se to ogleda u usporavanju rada releja, a sa porastom intenziteta polja relej potpuno obustavlja rad, ostajući otvoren. Sa druge strane, releji nemaju nikakvih problema ukoliko se montiraju blisko jedan drugome, čak i u velikoj grupi. Serija 110 je manje podložna uticaju magnetnog polja, ali i njih snažan magnet na udaljenosti manjoj od 5 cm potpuno zaustavlja.

Pickering 120 sema

Nama su se ovi releji dopali, posebno jer nude velike brzine, a zauzimaju minimalan prostor, te ih treba koristiti tamo gde je preciznost bitna, a struje i naponi nisu previše veliki.

Više informacija: www.pickeringrelay.com

Aleksandar Dakić
Follow me