9.0 TOTAL SCORE

lattepanda alpha 864s

SBC
0 Out of 5

Based on 0 Users

Performanse 9
Softverska podrška 9
Periferije i IO 9
Kvalitet izrade 10
Cena 8
PROS
  • Ekstremno brz CPU
  • Dva M.2 slota
  • Ugrađen Arduino Leonardo
CONS
  • Skup da bi bio standardan SBC
  • Ne podržava Windows 11
Bottomline

Alpha864s spada među najmoćnije SBC na tržištu - i jedan je od retkih zasnovanih na X86 arhitekturi. Njegove moćne performanse i mali form-faktor mogu biti neophodni za neke projekte, ali bi se njegova visoka početna cena mogla pokazati prevelikim opterećenjem na samom početku.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Nastavljajući naš set prikaza, naišli smo na novog igrača na tržištu. LattePanda nije novo ime u ovim krugovima, jer je prvi SBC računar pod ovim brendom izašao još 2016. godine. Od tata, LattePanda je privukla pažnju kao prvi komercijalno dostupan SBC zasnovan na x86 arhitekturi. U ovom prikazu gledamo najnoviji model ove linije, LattePanda Alpha 864s, mali, moćni, ali relativno skup proizvod kineske firme DFRobot.

Zahvaljujemo DFRobot-u za sponzorisanje ove recenzije i slanje test jedinice. Naši stavovi su lični i nepristrasni i nisu pod uticajem proizvođača.

LattePanda Alpha linija (uključujući i slabiju, Delta verziju) je započela 2017. kao kampanja na sajtu Kickstarter, materijalizujući se u 2018. godini kao prva generacija ovog uređaja. Nova revizija 2019. godine je donela nekoliko promena, od kojih su najbitnije zamena starijeg Core m3-7y30 procesora za noviji Core m3-8100y, i korak unazad sa dvokanalnog na jednokanalni RAM, zadržavajući 8GB LPDDR3 memorije. Mi mislimo da je ova promena opravdana, jer je cena uređaja ostala nepromenjena i u novoj verziji, a noviji čipovi kompanije Intel uvek koštaju značajno više, te su druge mere uštede morale biti primenjene. Scenariji upotrebe ovakvog računara retko kada zahtevaju dvokanalni RAM, te, u teoriji, ova promena nema velikih negativnih uticaja na performanse.

Vredi pomenuti da trenutna LattePanda linija nudi dve varijante – LattePanda Alpha, sa već pomenutim specifikacijama, i cenom koja počinje od $379, i LattePanda Delta, sa Intel Celeron N4100 procesorom i 4GB LPDDR4 RAM, i cenom koja počinje od $188. LattePanda Alpha se dalje deli na dva modela – 800s i 864s, koji se jedino razlikuju po prisustvu ugrađene 64GB eMMC flash memorije u drugoj varijanti. Alpha 864s se takođe može nabaviti sa preinstaliranim Windows 10 Pro operativnim sistemom.

Prilikom prvog podizanja sistema, predstavljeni smo sa poznatim Windows 10 interfejsom (sa malo LattePanda brendiranja, doduše), što je dobrodošla promena u odnosu na prethodne SBC računare koje smo testirali. Naša najveća zamerka većini ovakvih kompjutera je upotreba ARM procesora. Dok oni jesu dovoljno moćni, njima nedostaje softverska podrška koju x86 sistemi imaju. Mi podržavamo ARM, ali ovoj arhitekturi još nije došlo vreme da zaista sija u tradicionalnijim, desktop sistemima. Uskoro. Uskoro.

Windows 10 je operativni sistem industrije, i dok je Linux dovoljno dobar (i preferiran) za kompjuterske nauke, postoji mnogo industrijskog softvera koji jednostavno nije dostupan na njemu, a i mnogo softvera za programiranje koji nije prisutan na ARM arhitekturi (ne računamo nestabilne beta verzije). Oh – da li smo pomenuli? LattePanda takođe podržava Linux, i podržava dual-booting zahvaljući upotrebi standardnog BIOS-a.

Već smo dovoljno hvalili promene koje ovaj računar donosi polju SBC računara. Hajda da sada zapravo pogledamo šta se nalazi na pločici i da testiramo njenu pravu upotrebnu vrednost.

Alpha 864s dolazi sa Intel Core m3-8100y procesorom i integrisanom Intelovom UHD610 grafikom, zajedno sa 8GB LPDDR3 jednokanalne RAM memorije i 64GB ugrađene eMMC memorije. LattePanda takođe poseduje tri USB 3.0 porta, kao i USB Type-C konektor, koji podržava standard napajanja (PD standard) i DisplayPort standard. Tu su i 3.5mm audio konektor, gigabitni Eternet, čitač microSD kartica, port za trakasti video kabl za touchscreen monitor i dva M.2 porta – od kojih je jedan Key-M, a drugi Key-E. Key-M port je pogotovo interestantan, jer on omogućava povezivanje NVMe SSD diska, za proširivanje dostupne memorije i upotrebu ekstremno brzih diskova. Ovaj port takođe omogućava da se diskretna grafička kartica, kao i niz drugih PCIe x4 uređaja, poveže sa LattePandom. Posle malo konfiguracije i isprobavanja sa dva SSD diska, uspeli smo da podignemo sistem. Nakon toga, sve je išlo glatko, sa neverovatno responzivnim korisničkim iskustvom. Ovaj SBC takođe nudi WiFi 802.11 AC standard na 2.4GHz i 5GHz, kao i dual-band Bluetooth 4.2 na ploči. Međutim, potrebna je upotreba eksternih antena koje su priložene u kutiji. Mi bismo, međutim, mnogo više voleli da vidimo antene integrisane u PCB pločicu, kao kod novijih Raspberry Pi modela. Barem nije potrebno kupovati dodatan hardver za upotrebu ovih radija, kao kod nekih drugih konkurenata. Napajanje za računar takođe dolazi u kutiji.

Sada doazi ono glavno – ovaj SBC ima integrisan Arduino Leonardo (sa ATmega32u4 mikrokontrolerom industrijske klase), za kontrolu ulaza i izlaza u realnom vremenu. Ovo je veoma bitno, jer se sistemima kao što je Raspberry Pi ne može potpuno poveriti precizna kontrola tajminga, zbog nedostatka MCU čipa. ATmega32u4 nije najmoćniji kontroler, ali je sposoban za veliki broj generičnih zadataka. On ima 20 GPIO pinova, od kojih 12 podržavaju analogni ulaz, a 7 podržavaju PWM izlaz. Uparen sa serijskom komunikacijom sa Intel procesorom, ovaj sistem nudi moćnu kombinaciju vremenski krucijalne kontrole i obrade kompleksnih podataka.

Preciznost GPIO tajminga je ono što se može očekivati od ATmega mikrokontrolera – precizan je u milisekundu. Iako je ovo MCU sa taktom od 16 MHz, Arduino softver i biblioteke ne podržavaju preterano brz GPIO – te se maksimalna stabilna frekvencija izlaza kreće oko 3 kHZ. Za više je potrebno pisati standardni C kod.

Paralelno sa stranicama ploče se nalaze dva seta ženskih pinheader letvica. Ovde se mogu naći Arduino pinovi, dodatni USB 2.0 interfejs, RS232 interfejs, brojni uzemljeni pinovi, kao i niz I2S, I2C, UART i SPI komunikacionih interfejsa. Ovde se mogu naći i par pinova koji mogu upravljati stanjima procesora, kao i 12V DC konektor za napajanje, za oslobađanje USB-C porta, koji se normalno koristi u te svrhe.

Generalno korisničko iskustvo sa Windows 10 sistemom je bilo najbolje koje smo ikad imali na bilo kojem SBC kompjuteru, sa benchmark rezultatima prevazilazeći veliki broj laptopova i ultrabook računara koji su danas dostupni. Ova instalacija takođe ne sadrži nikakve preinstalirane programe osim standardne svite Windows 10 aplikacija. Uporedili smo Latte Panda Alpha kompjuter sa dva referentna sistema koje imamo u redakciji. Njihove specifikacije su:

A: i7-8700K, nVidia GeForce RTX2070, 32 GB DDR4 RAM

B: i5-8265U, Intel UHD620, 8GB DDR4 RAM

Za benchmarkove smo koristili Chrome 80.0.3987.137 na svim sistemima, sa Windows 10 operativnim sistemom. Kao što se vidi, LattePanda nije moćna koliko i ova dva sistema, međutim, ona još uvek zarađuje broj poena vredan poštovanja.

Ne bismo morali ni pomenuti da sve standardne kompjuterske zadatke, kao što su surfovanje, uređivanje dokumenata, programiranje, ili čak i manipulacija fotografija i slika, LattePanda izvodi bez velikih usporavanja ili probema na koje bi se mogli žaliti. Ovaj SBC je svakako na nivou standardnog desktop korisničkog iskustva na koje smo svakodnevno naviknuti.

Kao što smo ranije pomenuli, moguće je koristiti grafičku karticu uz pomoć adaptera i M.2 key-M porta. Mi ovo nismo testirali, ali postoji potencijal za mnogo bolje grafičke performanse, i čak i 3D modelovanje i mašinsko učenje – ne zaboravljajući na činjenicu da mnoge moderne grafiče kartice koriste PCIe x16 portove, te na PCIe x4 portu vaš GPU možda neće doći do potpunog izražaja.

Još jedan bitan faktor su termalne performanse – i one su odlične. Neki drugi SBC računari koje smo videli do sada imaju velike probleme u ovom polju, ali LattePanda, sa svojim ugrađenim ventilatorom održava niske i bezbedne temperature, čak i pod velikim opterećenjem, i kada je čipova osnovna frekvencija podignuta.

Dakle, gde ovaj mali, moćni SBC upada i za koga je? On je savršen za svakodnevnu desktop upotrebu na lokacijama gde je prostor luksuz. On je savršen za mašinsko učenje tamo gde je potpun Windows sistem potreban. On je savršen za kontrolu mašina koje direktno primaju TTL logiku, i gde je precizan tajming neophodan. Mislimo da bi mogao savršeno zameniti kompjutere koji se koriste za kontrolu CNC mašina i laserskih sekača. LattePanda je takođe savršena za kontrolu IoT servera, zbog ugrađene Bluetooth i WiFi podrške, i veoma moćnog hardvera. Jedina prava mana je cena, $449 za najjači model (dodati $99 na to za SSD) koja već duboko zalazi u teritoriju laptopova. Mi ipak mislimo da mogućnosti proširivanja, zajedno sa otvorenim pristupom interfejsima koji se retko sreću na Windows sistemima opravdava našu preporuku ovog proizvoda.

Vreme je da se na SBC računare više ne gleda kao na igračke, i da se posmatraju kao potpuni kompjuteri, sa otvorenim, lako dostupnim hardverom. LattePanda Alpha 864s svakako validira ovaj stav.

Više informacija: https://www.lattepanda.com/products/lattepanda-alpha-864s.html

Dušan D.