15.juna 2023. godine održala se završna ceremonija filantropskog programa „Podrška istraživanju robotike i razvojnih timova“ od strane kompanije Mitsubishi Corporation saradnja nastala 2022.godine, sa Tehničkom školom iz Stare Pazove, u saradnji sa Ministarstvom prosvete i opštinom Stara Pazova. Tim RoboSpasi je nastao u saradnji sa vrhunskim mentorima Polibota, uspešnim timom mentora i robotičara Politehnike – škole za nove tehnologije iz Beograda.

Ceremoniji će prisustvovati sem mentora Politehnike (prof. Jovan Miletić, prof. Jelena Stojanović, prof. Miloš Vujošević, prof. Jovan Marković), direktorka Tehničke škole g-đa Zorica Kešelj, direktorke kancelarije za dualno obrazovanje, g-đa Gabrijela Grujić, gradonačlnik opštine Stara Pazova, g-din Đorđe Radinović, Tim RoboSpasi (Pavel Bires(16), Vladimir Lakatos(16)), i tim Poliboti (Teodor Simić(17), Teodora Tasić (16), Jovan Gnjatović(16)), konstruktori, programeri i tim lideri robota predstavljenih na RoboCupJunior2023 u Varaždinu.

RoboSpasi i Poliboti su učestvovali po prvi put na evropskom šampionatu u robotici, RoboCupJunior 2023, održanom od 7. do 10. juna u Varaždinu, u Hrvatskoj, prestižnom evropskom takmičenju; sa preko 290 timova, 800 učesnika iz čitave Evrope, Indije, Egipta, Izraela, Južne Koreje.

Gospodin Yano, generalni direktor Mitsubishi Corporation u Beogradu, zahvaljuje mentorima iz „Politehnike-Škole za Nove Tehnologije“ na njihovoj ogromnoj podršci i zalaganju da stvore tim „RoboSpasi“ u vrlo kratkom periodu. Gospodin Yano ovim podržava dalje generacije robotičara koji će biti budući stručnjaci u u oblasti mehanike, elektronike, informacionog inžinjeringa, robotike i automatizacije.

Marija Dakić