Roboti sa igus® energetskim lancima i kablovima  pomažu evropskom proizvođaču aviona da prekine sa osam godina zaostalih narudžbi za jedan od svojih najpopularnijih aviona

Airbus (Toulouse, Francuska) koristi automatizovane jedinice koje je razvio Loxin (Pamplona, Španija) kako bi pomogao u proizvodnji trupa za svoje najprodavanije avione tipa A320. Roboti – koji su nazvani Luise i Renate od strane Airbusovih radnika – obavljaju bušenje i zakivanje trupa aviona pre konačne montaže. Roboti obezbeđuju bržu i efikasniju proizvodnju za Airbus, koji pokušava da poveća proizvodnju sa 50 aviona mesečno na 60. Airbus je prodao 6.000 aviona, a još 8.000 po narudžbini.


ODRŽAVANJE ROBOTA POD KONTROLOM
Roboti su dizajnirani sa lancima e-chain® i Chainflex® kablovima od proizvođača igus®. Roboti uključuju 11 energetskih lanaca i 19 energetskih kablova, baziranih na plastičnoj tehnologiji. Dugotrajne komponente su bez održavanja i podmazivanja, smanjuju vreme zastoja i nude veći radni vek.
Roboti pomažu u bušenju više od 2.800 rupa za spajanje dve polovine trupa. U prošlosti su ove aktivnosti rađene ručno.  Roboti su efikasniji, ali su i precizniji u bušenju rupa. „Ovi roboti su u stanju da izbuše skoro 80% rupa na gornjoj strani sekcija, što poboljšava ergonomsku radnu sredinu“, navodi Airbus.
Roboti proizvedeni u Loxin-u su sedmeosne jedinice i deo su nove završne montažne linije gde se trup i krila prevoze automatskim pokretnim platformama za alat i gde se vrši dinamičko lasersko praćenje i poravnavanje avionskih delova. Roboti se koriste za bušenje i kontra-potapanje, umetanje pričvršćivača i nanošenje zaptivača u vratilo.
U sistemu se dva igus® energetska lanca pomeraju trodimenzionalno, tako da se roboti ne sudaraju sa trupom i ne uzrokuju oštećenje aviona. Energetski lanci  su pričvršćeni paralelno sa svake strane robotskih ruku, olakšavajući kretanje ruku i čineći trupove pristupačnijim uprkos teškim geometrijama.


PREDNOSTI KOMPONENATA UGRAĐENIH U ROBOTE
igus® komponente nude nekoliko prednosti:

  • Mehanizam za brzo otvaranje za umetanje i laku zamenu velike količine kablova i creva za automatske glave za bušenje postavljene na šestoj osi.
  • Definisan je minimalni radijus savijanja i torziono zaustavljanje za optimalnu zaštitu kablova, što Loxinu omogućava da stalno menja robotski program i tako radi na više različitih delova aviona.
  • Dizajn s kuglicom i utičnicom koji omogućava apsorpciju visoke zatezne čvrstoće nastale tokom tragova robota i visokog dodatnog opterećenja unutar lanca.
  • Kompaktna konstrukcija linearnih sistema za uvlačenje na obe strane robotske ruke.

Zahvaljujući igus®  Twisterchain-u, kablovi su pravilno raspoređeni oko ose, umesto da se svi zajedno u jednoj rebrastoj cevi komprimuju i uvrnu bez definisanog radijusa savijanja. Jedan RSE linearni retrakcioni sistem je pričvršćen na svakoj strani robotske ruke. Ovo rezultira poboljšanom pristupačnošću uprkos složenim geometrijama i velikom broju vođenih kablova i creva.
Airbus A320 je prostrana kabina s jednim prolazom koja obično ima 150 putnika, s maksimalnim kapacitetom od 180 putnika. Avion ima ukupnu dužinu od 37,57 metara i širinu trupa od 3,95 metara. Prvi član porodice A320, lansiran 1984. godine, prvi put je leteo 1987. godine. Sada je u upotrebi više od 7.700 aviona Airbus A320, a rangiran je kao najbrže prodavan reaktivni avion u svetu od 2005. do 2007. godine.

Generalni distributer igus® energetskih lanaca i kablova za teritoriju Srbije, Crne Gore i Makedonije je HENNLICH. Više podataka možete naći na web stranici www.hennlich.rs


Za više informacija možete posetiti web site www.hennlich.rs ili uspostaviti kontakt putem broja telefona 011 63 098 17 ili email adrese irena.spasevska@hennlich.rs. 

Aleksandar Dakić
Follow me