U kulinarskom svetu specijalnih salata i sličnih kašastih i mešanih jela, toliko popularnih da njihovi proizvođači samo velikom brzinom i produktivnošću mogu da opstanu na tržištu, mašine čiju konstrukciju i dizajn potpisuje renomirana firma Robot Food Tech obezbeđuju izvanredan ukus proizvoda koji sa njih izlaze. Ove mašine pune, zatvaraju i pakuju kulinarske specijalitete u različite ambalaže i pakovanja. Suštinski glavni funkcionalni deo ovih mašina čini Festo automatika u vidu servopneumatskih komponenti, senzora i procesnih pogona.

„Ono što zahteva sate i sate vremena za punjenje i pakovanje ovakvih proizvoda na drugim linijama, kod nas traje nekoliko minuta“ tvrdi Harald Grüne, generalni direktor kompanije Robot Food Tech. Gospodin Grüne pri tome misli na vreme pripreme i podešavanja pri izmeni modula kod promene veličine i tipa pakovanja proizvoda. Zahvaljujući pre svega značajno kratkom vremenu izmene modula radi promene ambalaže za punjenje proizvoda, ovaj poznati proizvođač mašina za prehrambenu industriju nalazi se među svetskim liderima u toj oblasti, i sa ponosom promoviše slogan „Liderstvo u pakovanju“, osvrćući se na činjenicu da je Robot Food Tech dugogodišnji isporučilac opreme i sistema za punjenje i pakovanje širom sveta, pod brendom „Lieder“

Funkcionisanje sa visokom tačnošću

RCF robotska punilica proizvedena u pogonima nemačke firme Robot Food Tech najbolji je primer mašine za punjenje prehrambenog artikla velikom brzinom i proizvodnošću. Ona postiže i do 800 punjenja u minuti. Za ovakvu mašinu punjenje proizvoda kao što su salate, džemovi, maslac, sosovi, i to po preciznim težinskim specifikacijama, predstavlja lak zadatak.

Pakovanja se hermetički zatvaraju nakon punjenja. To je jedini način da pakovani prehrambeni proizvodi dobiju rok trajanja. Stanica za gasifikaciju dovodi azot kroz specijalne protočne kanale u napunjenu ambalažu, čime se ostaci kiseonika, koji ugrožava ispravnost hrane, istiskuju iz proizvoda na bezbednih 0,1% početne zapremine. Dovod azota reguliše DLP, pneumatski linearni pogon specijalno namenjen procesnim aplikacijama, dok senzori pritiska kontrolišu odgovarajući nivo pritiska azota. Kao poslednji korak u procesu punjenja i pakovanja, sledi zavarivanje zaptivnog filma nakon zatvaranja ambalaže.

 Servopneumatsko pozicioniranje

Servopneumatika obezbeđuje preciznost u operaciji punjenja. Ovde se za finu regulaciju pozicije i sile pneumatskih pogona koristi Festo kontroler CMAX. „Zahvaljujući ovoj komponenti, naši proizvodni sistemi mogu da ostvare veliku korist od tehnologije upravljanja koja je razvijena kao poslednja reč tehnike“ kaže mlađi predstavnik Robot Food Tech.

Servopneumatski pogoni ovde nalaze primenu kao mnogo bolje i cenovno prihvatljivije rešenje od električnih, pre svega zato što električni pogoni ne postižu klasu zaštite IP65 koja je danas strogi zahtev prehrambene industrije.


Više informacija: Festo Beograd, Toplice Milana 14a, 11050 Beograd, Tel:+381 11 289 2295, e-mail:info@festo.rs, http://www.festo.rs

Aleksandar Dakić
Follow me
Latest posts by Aleksandar Dakić (see all)