Nedavno je Hioki Japan dodao u svoju ponudu memorijski rekorder HiCorder MR6000, kao vodeći model koji radi na izuzetno visokoj brzini merenja od 200 MS/s, što je 10 puta brže od prethodnog modela, uz 32 puta većom brzinom snimanja podataka u memoriju u realnom vremenu.

Prošlo je oko 35 godina od kada je Hioki 1983. godine predstavio prvu memorijski rekorder pod imenom: HiCorder ili talasni rekorder. Danas je linija proširena tako da obuhvata širok spektar modela uključujući i dvokanalne varijante koje pružaju funkcionalnost u kompaktnom, laganom kućištu; četirikanalne prenosne modele koji mogu prihvatiti visokonaponski ulaz; standardne kao i verzije koje korisnicima omogućavaju slobodan izbor broja kanala zahvaljujući modularnoj plug-in arhitekturi i višekanalne modele (sa do 54 kanala) koji su dizajnirani da budu ugrađeni u sisteme i proizvodne linije.

Razlika između HiCordera i osciloskopa
Razlika između memorijskih rekordera zvanih HiCorders i osciloskopa uopšte gledano je u tome što instrumenti za posmatranje talasa imaju oblik osciloskopa u domenu visokih brzina, a HiCorders-a u domenu srednjih i niskih brzina. Osciloskopi su efikasni u tome što mogu da primećuju visoke frekvencije, ali njihovo oslanjanje na zajedničku zemlju za sve kanale povećava rizik od kratkih spojeva i grešaka u uzemljenju kada merite.
Industrija je prihvatila Memorijske HiCorderse kao instrumente za posmatranje talasa koji se mogu koristiti bezbedno i bezbrižno u takvim okruženjima, jer su njihovi kanali izolovani i jedan od drugog i od kućišta instrumenta. Hioki je usvojio modularnu plug-in arhitekturu za unutrašnju konfiguraciju Memorijskog HiCordera kako bi zadovoljio potrebu za istovremenom merenjem ne samo naponskih signala, već i niz fizičkih fenomena uključujući struju, temperaturu, vibracije, pritisak, ubrzanje i brzinu rotacije. Rezultat je linija mernih instrumenata koji mogu meriti niz fizičkih pojava na jednoj vremenskoj osi.

Primeri upotrebe
Novorazvijen Memorijski rekorder: HiCorder MR6000 je kompatibilan sa 10 tipova mernih modula dostupnih za već postojeće modele (serija MR8847A), a pruža i ulazno kolo dizajnirano da zadovolji različite zahteve. Na primer, održavanje i rešavanje problema vezanih za solarne i vetroelektrane ili električna vozila (EV), zahtevaju istovremeno merenje raznih električnih signala u rasponu od visokih napona do minus napona od senzora i kontrolnih signala. Hioki preporučuje U8974 visokokvalitetni ulazni modul, 4-kanalni analogni uređaj U8975 i jedinicu visoke rezolucije U8968 za upotrebu u takvim aplikacijama.

Novorazvijena četiri kanalna analogna jedinica može istovremeno meriti do 32 kanala pri 16-bitnoj rezoluciji i brzini od 5 MS/s, što ga čini idealnim za upotrebu u aplikacijama gde se brojni fenomeni moraju meriti istovremeno. Primer primene je u razvoju PVM invertora koji kombinuju performanse visokog odziva sa kompaktnom veličinom, trenutni pomeraj na veće frekvencije nosača uzrokuje potrebu za analognim karakteristikama veće propusnosti i brzinama uzorkovanja koje su dovoljno brze da uhvate trenutne varijacije. Za upotrebu u takvim aplikacijama, Hioki preporučuje visokokvalitetnu analognu jedinicu U8976, koja isporučuje brzinu uzorkovanja od 200 MS/s, što je najbrže u istoriji memorijskih rekordera do sada, zajedno sa HiCorderovim frekventnim karakteristikama od DC do 30 MHz. U8976 može da prihvati direktan ulaz do 400 VDC i može meriti napon do 1000 VDC kada se koristi u kombinaciji sa opcionalnom sondom 9665 sa odnosom 10:1. Naravno, četirikanalna analogna jedinica U8975 i analogna jedinica visoke brzine U8976 koju smo ranije pomenuli, mogu se bezbedno koristiti pošto su kanali izolovani jedan od drugog i od kućišta instrumenta.

Čuvanje podataka
Nedavni tehnološki napredak otežao je otkrivanje anomalija u talasnim oblicima signala, otežavajući odluku koji je najbolji način konfigurisanja uslova okidanja. Sveobuhvatno usvajanje simulacionih tehnika u razvojnim radovima dovelo je do situacija u kojima inženjeri imaju samo jednom priliku da prikupljaju podatke tokom realnog testiranja. U takvim aplikacijama postoji potreba da se iskoriste mogućnosti merenja kako bi se svi fenomeni uočavali istovremeno. Hioki preporučuje čuvanje podataka u realnom vremenu na unutrašnjoj SSD jedinici U8332. Memorijski HiCorder MR6000 može snimati 32 kanala podataka pri brzini uzorkovanja od 1 MS/s u trajanju od oko 1 sat, ako je SSD izabran kao odredište za čuvanje podataka. Instrument takođe može da šalje podatke za 8 kanala uzorkovanih pri 1 MS/s u realnom vremenu na računaru povezanom LAN-om, tako da analiza može započeti čim se završi merenje.

Posebne karakteristike MR6000
Nakon što se snime podaci nekog merenja, potrebno je lako detektovati anomalije. Vizuelno proveravanje listanjem podataka nije praktično. Hioki stoga preporučuje Concierge funkciju za traženje talasa ugrađenu u HiCorder MR6000 za ovaj zadatak. Jednostavno izaberite osnovni talasni oblik nakon završetka merenja i pritisnite dugme „Traži“ kako bi započeli pretraživanje. HiCorder MR6000 će automatski otkriti karakteristike osnovnog talasnog oblika među snimljenim podacima i naći nepravilne talasne oblike koji pokazuju nizak stepen sličnosti. Ovim pristupom se može očekivati značajno poboljšanje efikasnost rada u odnosu na praksu skrolovanja podataka dok se vrši vizuelo proveravanje talasnih oblika.
Osim funkcije za traženje talasa, instrument obezbeđuje i druge funkcionalnosti dizajnirane da povećaju efikasnost rada tako što brže čuva podatke i pojednostavljuje korišćenje. Dizajniran da meri u dužem vremenskom periodu, rad HiCordera se često oslanja na izuzetno velike količine podataka. Shodno tome, korisnici su se suočili sa problemom dugih vremena potrebnih za upis podataka na USB memoriju. Da bi rešili ovaj problem, redizajniran je memorijski interfejs kod HiCorder MR6000 i implementirana je podrška za USB 3.0 i GbE. Takođe je poboljšan proces kojim se podaci prenose iz unutrašnje memorije instrumenta, što smanjuje vreme potrebno za čuvanje podataka na spoljnim medijima na oko 1/10 onog kod prethodnog instrumenta. Pored toga, prethodni memorijski HiCorder zahteva brojnije operacije tasterima prilikom konfigurisanja željene postavke nego novi model. Ovo pitanje smo rešili ugradnjom ekrana osetljivim na dodir kod MR6000 tako da korisnici mogu brzo i lako konfigurisati instrument direktnim dodirom željenog parametra na ekranu.

Uvereni smo da će brže snimanje podataka i pojednostavljena upotreba smanjiti vreme rada korisnicima.

Zaključak
Memorijski HiCorder MR6000 je rekorder za talasne oblike koji kombinuje izuzetno velike brzine merenja sa mogućnošću merenja i snimanja velikog broja fenomena tokom dužeg vremenskog perioda. U današnjim sve raznovrsnijim, složenim sistemima, verifikovanje celokupnog rada opreme i hvatanje neočekivanih fenomena zahteva mogućnost merenja više signala duž iste vremenske osi. Na primer, celokupan rad sistema invertora može se proveriti istovremenim merenjem primarnog i sekundarnog napona i struje, logičkih kontrolnih signala, temperature prekidača i broja obrtaja motora i vibracija.

Od Memorijskog HiCorder MR6000 se sada može očekivati da odigra ključnu ulogu u otkrivanju anomalnih pojava u istraživanju i razvoju koje je inače teško otkriti.


Više informacija: Melco Buda d.o.o., Jurija Gagarina 257/II sprat/2, Novi Beograd , Srbija, tel: 011/6277410,035/613319 ,065/8003370, www.hioki-instrumenti.comwww.melcobuda.co.rs

Aleksandar Dakić
Follow me