Nije preterivanje kad se kaže da su pripreme za 64. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, koji treba da se održi od 22. do 25. septembra 2020. godine, već počele. Biće to prilika da ovaj regionalni sajamski lider, ali i reprezent globalne sajamske industrije u svim oblastima tehnike i tehničko-tehnoloških inovacija jos jedanput potvrdi visok rejting i ugled koji uživa.

Već prema preliminarnim najavama za očekivati je da se na sajmu predstavi i više od 684 izlagača, od kojih 309 inostranih, proizvođača, distributera, startup kompanije, naučno-istraživačke i obrazovne institucije, inovatora, agenta iii zastupnika iz 30 zemalja, koliko ih je bilo 2019. godine. To se odnosi i na onih 17.449 posetilaca, među kojima procentualno najviše uvećan broj onih iz kategorije poslovnih. Upravo prema njima bio je, a tako će biti i sledeće godine, usmeren specijalni poslovni paket dodatnih usluga i pogodnosti, koji podrazumeva i prednosti B2B komunikacije i zadovoljavanje njihovih specifičnih potreba i interesa.

Programski akcenat svakako će biti na na promociji IV industrijske revolucije, kao globalnog trenda, kroz digitalizaciju svih proizvodnih procesa. Najviše izlagača očekuje se iz oblasti „Integre“, CNC mašina, obradnih centara, alata i sistema alata, potom iz oblasti industrijske elektronike i mernih uređaja, te termotehnike i elektroenergetike. Zapažena je i povećana „tenzija“ u oblasti materijala i komponenti za industriju, tehnologija i opreme za pripremu i prečišćavanje vode i sistema i komponenti za pakovanje i ambalažu. A sve to podređeno je ultimativnim zahtevima za inovativnošću proizvoda i tehničko-tehnološkim novostima u svim oblastima – od 3D i laserskih tehnologija, električnih letelica i robotike, do obrade plastike, automatizacije proizvodnih procesa, mernih instrumenata, alata …

I od predstojećeg Sajma tehnike očekuju se konkretni poslovi. A na prethodnom ih je, što tokom samog sajma, što u postajamskom periodu, bilo u višemilionskoj vrednosti. U evrima. Zbog svega toga datum održavanja Sajma tehnike 2020. godine nipošto ne treba izgubiti iz vida.

Aleksandar Dakić
Follow me