8.1 TOTAL SCORE

samsung galaxy z fold 4

Mobilni telefoni
3.4 Out of 5

Based on 5 Users

Kvalitet izrade 9
Ekran 8
Kamera 8
Audio 8
Performanse 10
Baterija 10
Cena 4
PROS
  • Visoke performanse
  • Odlična kamera
  • Odlična baterija
  • Veliki glavni ekran
CONS
  • Cena će vas rasplakati
  • Postavlja se pitanje dugoročne izdržljivosti
Bottomline

Galaxy Z Fold 4 je Samsungov najbolji i najnoviji telefon. To je njihov apsolutni flegšip, koji objedinjuje svu tehnologiju koju imaju. Impresivan je i ima najveći potencijal produktivnosti od svih mobilnih telefona trenutno na tržištu, ali njegova cena od skoro 2.000 dolara stavlja ga u istu ravan sa mnogo moćnijom tradicionalnom kombinacijom koju čine telefon i laptop.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
3.4 (5)

 

Zajedno sa svojim manjim bratom, modelom Z Flip 4, Galaxy Z Fold 4 čini najnoviju generaciju Samsung-ovih sklopivih uređaja. Oba su uređaji sa sličnim oblikom i namenom, iako su usmereni ka veoma različitim tržištima.

U našoj Galaxy Z Flip 4 recenziji istakli smo prednosti i slabosti ovog modela. Iako nam se dopala razigranost dizajna, smatrali smo da izdržljivost ekrana i performanse kamere nisu potpuno ispunile očekivanja. Iako ovaj telefon nije bio savršen, Samsung je njime najbliže prišao ideji idealnog malog sklopivog telefona.

Galaxy Z Fold 4 ekran

S druge strane, kod Galaxy Z Fold serije uopšte nije suština u malom formatu. Dok se Flip otvara u uređaj normalne veličine (pa, možda malo izdužen), Fold se pretvara iz uskog i visokog telefona u kvadratni tablet sa dijagonalom od 7,6 inča (nešto manje – 7,4 inča kada se uzmu u obzir zaobljeni uglovi). Ovo je njegova posebnost i definitivno glavna privlačnost Fold-a. Realno govoreći, zaista ne postoji drugi način da se tako veliki ekran spakuje u džep osim da se ekran preklapa. To ga razlikuje od neobične i hirovite prirode Flip-a, kod koga je preklapanje više štos nego zaista potrebno rešenje.

Kvalitet izrade Galaxy Z Fold 4 modela

Samsung-ovi sklopivi telefoni su flegšip uređaji i njihov dizajn odražava ovu činjenicu. Napravljeni od vrhunskih materijala, oni odaju osećaj dobro izgrađenih uređaja. Međutim, sklopivim telefonima su svojstvena dva glavna nedostatka koji ih čine inferiornijim od običnih modela: to su šarke i sam materijal od koga je izrađen ekran.

Šarka je očigledna tačka prodiranja vode i prašine, kao i većih čestica, poput peska, koje mogu da izgrebu mehanizam iznutra. Samsung je uložio mnogo truda da napravi ovu komponentu što je moguće izdržljivijom sa stotinama delova izrađenih po meri, ali i dalje ne uspeva da pruži nivo uverljivosti koji biste želeli od uređaja koji košta 1.799 dolara. Imali smo isti problem sa modelom Z Flip 4, gde je šarka proizvodila neke uznemirujuće zvuke i ponekad je osećaj prilikom preklapanja bio hrapav – kao da je fini pesak upao unutra. Preklapanje šarke Z Fold-a – možda zbog veće težine uređaja i veličine same šarke – je nešto glatkije, ali još uvek nije savršeno. Broj kvarova ove kritične komponente opada sa svakom novom verzijom telefona, pa iako možda neće pružati savršen osećaj, sa sigurnošću možemo pretpostaviti da će dobro raditi svoj posao.

Galaxy Z Fold 4

Ekran je, međutim, priča za sebe. Dok sklopivi telefoni koriste vrhunsko savitljivo staklo debljine samo nekoliko mikrona, koje je razvio Schott, renomirani nemački proizvođač stakla, svaka ogrebotina savitljivog staklenog sloja može ugroziti njegov integritet i formirati polaznu tačku za stvaranje veće pukotine tokom nsrednih savijanja. Iz ovog razloga, samo staklo je obloženo dodatnim slojem polimera (a Samsung tvrdi da dalje obrađuje ovaj kompozit „ubrizgavanjem [u njega] specijalnog materijala do određene dubine da bi se postigla konzistentna tvrdoća“) – čime se stvara njihov Samsung Ultra Thin Glass). Ovi tretmani štite staklo od pucanja – ali i čine ga izuzetno sklonim ogrebotinama. Ogrebotine na sloju polimera ne utiču na integritet ekrana, ali definitivno ne izgledaju dobro na skupom, flagship uređaju.

Sve ovo se sve svodi na jednu stvar – dodirujete plastiku iako je sloj stakla ispod. A plastika se lako grebe. U trenutku kada bi zaista stigli do donjeg sloja stakla, ekran bi već postao neupotrebljiv (kao što pokazuju prethodni modeli Flip i Fold linija koji su spektakularno zakazivali kada bi im ugrađene folije za ekran bili uklonjene). Ovo u suštini znači da nema velikog napretka u korisničkom iskustvu između plastičnog ekrana prve generacije Fold-a i ekrana „Ultra Thin Glass“ koji na sebi imaju naredna tri modela. Međutim, možda ima nekih prednosti u domenu izdržljivosti i dugotrajnosti, jer se ekran savija mnogo manje nego ranije. U stvari, ovaj put deluje prilično čvrsto, što je definitivno dobar znak u pogledu dugoročne izdržljivosti.

Galaxy Z Fold 4 preklopljen

Izdržljivost glavnog ekrana je dijametralno suprotna izdržljivosti Gorilla Glass Victus+ panela na zadnjoj strani kućišta uređaja i prednjem ekranu, koji su trenutno jedni od najizdržljivijih na tržištu. To je odličan izbor – barem time što osigurava da Fold 4 može da bude pošteđen većeg oštećenja kada je zatvoren.

Ekran

Kao i kod Flip-a, i ovde imamo dva displeja na uređaju. Međutim, za razliku od Flip-a, ova dva su Dynamic AMOLED 2X panela pune veličine i oba podržavaju osvežavanje od 120 Hz.

Prednji ekran je neobično visok i nudi čudnu rezoluciju od 904 x 2316 piksela (poboljšanje, barem, u odnosu na još čudniji aspekt od 25:9 prethodne generacije Fold-ova). Ovaj 23,1:9 aspekt je razlog zašto se njegov panel od 6,2 inča čini znatno manjim nego što zaista jeste. Pomalo je nezgodan za gledanje sadržaja (širi je od ultrawide monitora!), ali je savršeno upotrebljiv za slanje poruka, telefonske pozive i surfovanje. Dodatni širina zaista čini dramatičnu promenu u pravcu udobnosti kucanja i čini prednji ekran savršenim alatom za slanje poruka. Miljama je ispred prednjeg ekrana Flip-a – iako Flip-ov definitivno ima šarma. Sve što Flip-ov ekran radi, Fold-ov radi bolje – i to se vidi. Ni u jednom trenutku nismo bili iznervirani sa Fold-ovim ekranom: Flip nudi manje funkcionalnosti od pametnog sata kada je zatvoren, dok Fold ostaje funkcionalno potpuno opremljen telefon.

Glavni panel ima HDR 10+ sertifikaciju i ocenjen je za 1200 nita osvetljenosti. Naravno, iz termalnih razloga i potrošnje energije, to je moguće samo kada pojedini delovi ekrana prikazuju sliku. U našim testovima, maksimalna svetlina slike preko celog ekrana iznosi oko 996 nita kada se meri kolorimetrom, ili oko 1259 nita kada se koristi „checkerboard test“ tehnika. Ovi rezultati su u skladu sa specifikacijama i veoma su slični glavnom ekranu Galaxy Z Flip 4.

Rezolucija sa kojom se ovde srećemo je opet prilično netradicionalna: 1812 x 2176 piksela, sa aspektom od 21,6:18. Skoro je kvadrat! Iako je osećaj čudan, dopada nam se. Tastatura je optimizovana za dvoručno kucanje palčevima i podeljena je na dve grupe dugmadi na bočnim stranama ekrana. Operativni sistem koristi tablet UI kada se koristi na glavnom ekranu i definitivno crpi inspiraciju iz Samsungovog sopstvenog DeX softvera.

Oba ekrana izgledaju prilično dobro, a to se i očekuje od flegšip telefona. Da, glavni ekran ima udubljenje po sredini koji imaju svi sklopivi displeji, ali Fold i ne privlači korisnike savršenom slikom. Produktivnost je zaista glavna namena ovakvog uređaja. Pomalo neobičan aspekt čini gledanje sadržaja neobičnim (16:9 je i dalje daleko najčešće korišćeni odnos širine i visine), ali sama veličina ekrana omogućava ugodan multitasking, a pruža i dovoljno prostora za pisanje (Fold 4 sada podržava S Pen, doduše, samo novu Fold ediciju koja ne oštećuje osetljiv displej sklopivih telefona). Pokretanje dve aplikacije simultano je bio pravi ugođaj. Baš kao i Flip, Fold ima mnogo trikova u rukavu kada je ekran savijen napola: od jedinstvenih interfejsa do još vizuelno upečatljivijih opcija za multitasking. UI u potpunosti koristi prednosti ekrana, i mi to definitivno cenimo.

Dizajn i upotrebljivost

Z Fold 4 je iznenađujuće lak za upotrebu. Osećaj prilikom korišćenja je odličan. Pomalo je „ciglica“ kada se presavije i zamorno ga je držati u jednoj ruci. Sa 263g, teži je od iPhone-a 14 Pro Max i skoro 50% teži od Galaxy Flip-a, tako da nikako nije reč o laganom telefonu. Međutim, kada se otvori, poštenije je upoređivati ga sa tabletom, jer se tako i drži. Čak je i iPad mini teži od njega. Kada se koristi sa obe ruke, Fold je prilično udoban uređaj.

Želeli bismo da je S Pen ubačen u kutiju i da postoji prostor za njegovo smeštanje u telefon, jer je olovka neizostavan deo Samsung ekosistema, mada smo sigurni da nije ostalo dovoljno unutrašnjeg prostora za takvo skladišćenje. Ovakvi telefoni su inženjerski kompleksni.

Kamera

Ovo je prva Samsungova dobra kamera na sklopivom uređaju. Njen glavni objektiv od 50 MP ima 44% sitnije piksele od svog prethodnika Fold 3 koji je imao objektiv od 12 MP, ali koristi tehniku spajanja piksela da bi postigao slične performanse pri slabom osvetljenju. Širokougaona kamera je ostala nepromenjena sa 12 MP, ali je telefoto sočivo palo sa 12 MP na 10 MP, dok njena optika sada nudi 3X zum. To je valjan kompromis, a imajući na umu odlične telefoto performanse 10 MP objektiva na Galaxy S22, ne bi trebalo da se pojave ikakvi bitni nedostaci.

Galaxy Z Fold 4 kamere

Dve prednje kamere (kamera spoljnog ekrana od 10 megapiksela i jedna od oskudnih 4 megapiksela na glavnom panelu) nisu same po sebi poboljšane, ali kamera ispod ekrana od 4 megapiksela je sada bolje sakrivena navodno većom (132 PPI, za razliku od 94 PPI) gustinom piksela u predelu ekrana nad njom. Prema našem iskustvu, i dalje je vidljiva, ali primetno manje.

Sa obzirom na sposobnost Fold 4-a da koristi glavnu kameru za selfije, nema stvarne potrebe da posežete za prednjim objektivima čiji rezultati izgledaju prilično zamućeno. Samo se odlučite da koristite glavni senzor i trebalo bi da dobijete neverovatne slike.

Na klaviru

Softver

Fold dolazi sa Android 12L, specijalnom verzijom Androida napravljenom sa sklopivim telefonima na umu. Tu je i OneUI, koji dodaje funkcije iz Samsung ekosistema. Sve što biste očekivali od flegšip modela S-serije takođe možete pronaći ovde, i odlično funkcioniše! Aplikacije se savršeno prebacuju između prednjeg i glavnog ekrana gotovo neprimetno, kao da je jedna produžetak druge. Kao što je već pomenuto, glavni niz kamera može da koristi prednji ekran za pregled snimaka, omogućavajući selfije uslikane zadnjom kamerom – kao na Flip-u.

Performanse

Sa Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 čipsetom, Galaxy Fold 4 ne zaostaje, već je jedan od najbržih Android telefona na tržištu. Otvaranje aplikacija, igranje igrica i uređivanje fotografija bilo je glatko. Savremeni Apple silicijum i dalje nadmašuje skoro sve druge ARM procesore na tržištu mobilnih uređaja, ali nije dobro porediti jabuke sa… Androidima.

Naš Galaxy Z Fold 4 je postigao 1.323/3.942 na Geekbench 5 CPU testu, 6629 na Geekbench 5 Compute testu i 2.842 na 3DMark Wild Life Extreme testu. Dosledni rezultati u poređenju drugim telefonima sa istim hardverom. Fold takođe zaslužuje pohvale za impresivno termalne performanse – zadnja strana telefona nikada nije dostigla preko 40 stepeni u našem testiranju, a usporavanje takta procesora usled zagrevanja je mnogo manje izraženo nego kod drugih novih Samsung telefona.

Geekbench 5 single-coreGeekbench 5 multi-core

Galaxy Z Fold 4 ima 12 GB RAM-a (ovo je glavna razlika u specifikacijama u odnosu na Flip) i dolazi u konfiguracijama od 256 GB, 512 GB i 1 TB. To je puno memorije za telefon, ali opet…

Galaxy Z Fold 4 nije samo telefon…

Vreme je za povratak phablet-a. Ova ideja je već postojala, ali ovog puta joj pristupamo mnogo pametnije. Telefoni više nisu samo komunikacione mašine – oni su uređaji za rad – a u domenu računara, produktivnost zauzima prostor na ekranu. Naravno, kucanje dokumenta na iPhone 13 mini od 5,42 inča je moguće, ali je mukotrpno i zamorno. Sloboda pomeranja prozora, promene njihove veličine, obavljanja više zadataka bez osećaja skučenosti, otvaranja web stranica za desktop računare, a zatim stavljanja tog uređaja u džep omogućena je pojavom fleksibilnih ekrana. Igre se igraju mnogo bolje zbog većeg ekrana, a čak i ćaskanja izgledaju urednije i prikazuju više sadržaja. To je super!

I Samsung je konačno uspeo. Baterija od 4400 mAh je ogromna i obezbeđuje celodnevno trajanje baterije koja napaja dva ekrana gladna energije i moćni čipset (dobijali smo oko 12 sati uključenog ekrana i WiFi-a sa jednim punjenjem – više nego dovoljno da prođemo kroz ceo dan), znatno duže od Fold 3 i Flip 4, i ironično, S22. Galaxy Z Fold 4 kamere su dobre, performanse su vrhunske. Konačno je ovo održiv svakodnevni telefon.

Ovo je odličan uređaj. Zaista jeste. Za razliku od Flip-a, koji je komad sa stavom, Fold nosi obeležje ozbiljno poslovnog telefona, a u određenim zadacima definitivno može da zameni potrebu za tabletom, ili čak i laptopom.

Međutim, vredi napomenuti da Android tableti jednostavno nisu ni blizu mogućnostima koje pružaju iPad-ovi, i definitivno nisu ni blizu nivoa performansi koji nude M1 i M2 čipovi koje koriste flagship Apple tableti.

Takođe je vredno napomenuti da, iako su moćne, obe ove opcije tableta nisu ni približno fleksibilne kao laptop koji poseduje operativni sistem za desktop računare.

…ali i košta mnogo više

I evo nas na našoj završnoj tački. Početna cena od 1.799 dolara koju je već teško progutati penje se do zapanjujućih 2.159 dolara za model od 1 TB. Možete kupiti iPhone 13 osnovnog nivoa i M2 MacBook Air po istoj ceni, što je mnogo produktivnija kombinacija (599 dolara i 1199 dolara, respektivno). Možete da nabavite odličan Google Pixel 7 Pro i da vam ostane oko hiljadu dolara, ili možete, ako vam je zaista potreban sklopivi telefon, čak kupiti i razigrani Galaxy Z Flip i M1 iPad Air za 100 dolara manje. Sve ove opcije su nesumnjivo korisnije.

Ali ipak, kao i kod Flipa, postoji neosporan šarm i fascinacija kojim sklopivi telefoni privlače ljude. Ima nešto kul u tome da ekran od 7,6 inča udobno stane u džep.

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)