Univerzitet primenjenih nauka u Salzburgu je priveo kraju interesantan projekat koji je u isto vreme i praktičan i futuristički. U projektu, koga su izneli studenti Univerziteta i njihov partner COPA-DATA, HMI/SCADA softver zenon je iskorišćen kako bi upravljanje zgradom bilo pametnije, a uz to je omogućeno i prikupljanje podataka za potrebe istraživačkih projekata.

Preko deset godina, Univerzitet primenjenih nauka u Puhu, blizu Salzburga, obrazuje ambiciozne inžinjere, kao i experte iz oblasti ekonomije i društvenih nauka, kao i zdravstva, medija i umetnosti. Još u to vreme, uspostavljeno je dugotrajno partnerstvo između Univerziteta i COPA-DATA. Različiti interesi su se iskombinovali 2013. godine. Služba za održavanje zgrada Univerziteta želela je da proširi postojeći sistem za kontrolu zgrade koji je bio originalno implementiran nakon gradnje, kako bi ga prilagodili svojim potrebama. Šefovi katedara za informacione tehnologije i upravljanje sistemima na Univerzitetu i COPA-DATA su tražili način kako da generišu realne procesne podatke potrebne za analizu i testiranje. Rešenje je nađeno u objedinjavanju projekata. Studenti Univerziteta su obnovili sistem za upravljanje zgradom iz starta, implementirati interaktivnu vizuelizaciju za mobilne uređaje i kreirati osnovu za razvoj sistema za upravljanje energijom u skladu sa ISO-50001.

urstein_eingang

Sistematičnost je najbolja osnova

Univerzitet u Salzburgu ima stotine prostorija za administraciju, smeštaj tehnologija, učionice i laboratorije. One se značajno razlikuju po lokacijama, veličini i konfiguraciji. Dodatno, postoji i podzemni parking i dva velika otvorena parkirališta. Hiljade senzora i aktuatora je raspoređeno po zgradi. Postojeći sistem za kontrolu zgrade je koristio neke od njih, ali sa krucijalnim nedostatkom. Christof Haslauer, asistent, se seća: “Izbor imena promenjivih je bio nesrećan i pratio je nekoliko različitih konvencija. Pouzdano dodeljivanje promenjivih nije bilo moguće u ovako velikom sistemu kakav je onda bio planiran.”

Kao rezultat, projekat je započeo kao Sizifov posao. Tim studenata je morao da preimenuje sve promenjive i ukalupi ih u jasnu nomenklaturu koja se protezala na celu zgradu. Samo na taj način bilo je moguće osigurati da će se izabrati odgovarajuća promenjiva prilikom inžinjering iz grupe od 15.000 dostupnih. Bez ovog, vremenski zahtevog, preliminarnog posla, bilo bi nemoguće, recimo, tačno identifikovati i uključiti željeni prekidač za osvetljenje u određenoj prostoriji.

dsc04029

Perfektni pregled Univerziteta primenjenih nauka. Vizuelizacija je optimizovana za prikaz na tač ekranima i stoga se lako koristi i na mobilnim uređajima.  

Sledeći doprinos sistematizaciji je kreiranje datašita za svaku prostoriju. U praksi, ovo je značilo da je u novom sistemu za kontrolu zgrade svaka zasebna prostorija opisana sa svim relevantnim podacima. Tu se nalaze: mere prostorije, geografska orijentacija i namena, a detalji tehničkih mogućnost će biti uskoro implementirani. Ovo će doneti dve bitne prednosti Univerzitetu. Na jednoj strani, svaka soba će moći da se nadgleda i direktno kontroliše sistemom za kontrolu zgrade. Da bi se to postiglo koristi se zenon Production & Facility Scheduler modul (PFS). Sa druge strane, zaposlenima u administraciji zgrade daju se validni podaci kako bi mogli da planiraju korišćenje prostorija i događaje u njima.

Kontrola internih servisa zgrade – čak i daljinski

Originalno, prilikom inicijalne konstrukcije zgrada za Univerzitet, zenon je implementirao vizuelizaciju i kontrolu kroz usluge spoljnog saradnika. Sada je sistem apdejtovan na najnoviju verziju i inžinjering je ponovo adaptiran. Klučna komponenta nove vizuelizacije je veliki tačped, koji nudi pregled cele zgrade i omogućava korisnicima da zenonom pristupe svakom detalju svake prostorije. Dodatno, fiksna komponenta projekta je zenon Web Server Pro koji omogućava decentralizovani pristup putem brauzera. Upravnik infrastrukture Hartwig Reiter kaže: “Ovde se prikazuje i spoljašnje i unutrašnje osvetljenje, kao i položaj roletni i signali u slučaju opasnosti za celu zgradu Univerziteta. Production & Facility Scheduler omogućava automatizovanu kontrolu procesa kao i upravljanje njima prilikom individualnih događaja.” Parkirališta se takođe nadgledaju na ovaj način. Svaki parking je opremljen indukcionim petljama koje sistem skenira. Zauzeta i slobodna mesta na parkingu se identifikuju u svakom trenutku. A slobodni kapaciteti se, u bilo kom vremenskom opsegu, mogu prikazati lako, dodirom, u vidu jasnih dijagrama.

raumubersicht

Pregled svih prostorija na jednom spratu. Individualni status se prikazuje u kolornoj šemi.

Kada dođemo do hardvera, ceo sistem radi na serveru unutar sistema za kontrolu zgrade. Uz zenon Runtime implementiran je i zenon Web Server Pro. VPN konekcije su postavljene, jer je mobilnost posebno bitna za Univerzitet. Građevinski inžinjeri sada mogu daljinski da pristupe sistemu sa bilo koje lokacije u zgradi, čak i bez desktop računara. Pristup je moguć i od kuće. Čak i nakon radog vremena ili u toku vikenda osvetljenje se može kontrolisati ili se alarm može podesiti veoma brzo bez dodatnog putovanja do Univerziteta.

Standardni softver za individualne rezultate

Novi sistem za kontrolu i vizuelizaciju u okviru tehnologije upravljanja zgradom su implementirali studenti korišćenjem standardnog softvera. Iskorišćen je zenon, a posebno sledeći moduli: Alarm Message List (AML), Chronological Event List (CEL), Production & Facility Scheduler (PFS) i zenon Web Server Pro. Dodatno WPF je upotrebljen za menije kao i Microsoft SQL Server 2012 za bukiranje prostorija i administraciju parkinga.

parkplatz-trend

Kapacitet mesta na parkingu se grafički prikazuju u specificiranom periodu vremena.

Korisnički interfejs je razvijen standardnim zenon elementima. WPF je implementiran za interaktivni meni kroz koji se svaka zasebna soba može vizuelizovati i kontrolisati. Povezivanje u okviru tehnologije pametnih zgrada izvedena je upotrebom KNX-a; parkinzi se kontrolišu uz BACnet. Oba protokola su već integrisana standarno u zenon-u, što je značajno pojednostavilo inžinjering i smanjilo vreme razvoja. Relativni podaci se mogu jednostavno uvesti sa nekoliko klika miša.

Korišćenje zenon Message Control modula je planirano u sledećem koraku proširenja sistema. Tada će biti moguće slanje alarma u vidu tekstualne ili glasovne poruke odgovornoj osobi. Na taj način će ona brzo moći da se reaguje i reši problem.

Upravljanje energijom i pametne zgrade

Sistem je sada spreman za dalji razvoj. Dva poboljšanja su posebno interesantna. Infrastruktura Univerziteta primenjenih nauka treba da se opremi sistemom za upravljanje energetskih podataka u skladu sa ISO 50001 u nekom budućem vremenskom periodu. zenon već ima gotove module za ovo poboljšanje. Sledeći korak pretpostavlja instalaciju električnih merača potrebnih za detaljnu analizu i kontrolu. U skladu sa ISO 50001 je planirana i integracija postojećeg bas sistema u vizuelizaciju.

homescreen

Implementacija novih sistema za pametne zgrade i pametna naselja je planirana u daljim zajedničkim projektima Univerziteta primenjenih nauka i COPA-DATA. Na primer, opreme i zgrade mogu da se simuliraju, prikažu u studijama izvodljivosti, ali i razviju scenarija za implementaciju ISO 50001. Zgrada koja sama uči, koja može interpretirati operacije kontrole osvetljenja i iz njih izvlačiti zaključke, je takođe na listi želja. Ovi planovi su perfektno podržani realnim podacima, jer je puno informacija već prikupljeno osnovnim sistemom za upravljanje zgradom.

raumsteuerung

Svaka prostoja se može individualno prikazati i kontrolisati iz WPF menija.

Ipak, dalji razvoj implementiranih servisa u zgradi Univerziteta primenjenih nauka nije obuhvaćen studentskim projektom katedri za informacione tehnologije i menadžment sistema. Zaposleni iz drugih kompanija koji su obučeni za upotrebu zenona i upućeni u tehnologiju pametnih zgrada nastaviće razvoj ovog projekta. U budućnosti, tim će stoga biti u poziciji da izvede individualne adaptaicije samostalno. “Za mene je ovaj projekat lep primer uspešne kooperacije Univerziteta, studenata i privatnog sektora. Realna “win-win-win” situacija gde svi uključeni profitiraju iz stečenog iskustva i postignutih rezultata”, zaključuje Simon Kranzer, supervizor i istraživački saradnik na katedri za informacione tehnologije i upravljanje sistemima.


Više informacija: EXOR ETI, Bulevar Zorana Đinđića 71/15, 11070 Novi Beograd, Srbija, 011/4077 165  www.exor-eti.rs

Više informacija: COPA-DATA GmbH, http://www.copadata.com

Aleksandar Dakić
Follow me
Latest posts by Aleksandar Dakić (see all)