Vazduh koji nas okružuje, ambijentalni vazduh, mešavina je gasova, od kojih je u najvećem procentu zastupljen azot.

AZOT

Azot je gas koji ne ulazi u reakcije sa drugim elementima (inertan gas), ne podržava paljenje i nema miris, boju i ukus, te je kao takav, pogodan za veoma širok spektar aplikacija; od raznih procesa u proizvodnji hemikalija, preko prerađivačke industrije do rukovanja, skladištenja i isporuke.

Azot ima veoma nisku reaktivnost i idealan je za ’’pokrivanje’’ proizvoda, a često se koristi i kao gas za čišćenje.

Može se koristiti za uklanjanje kontaminata iz procesnih mlazova u metodama skidanja i ubrizgavanja.

Zahvaljujuči svojim osobinama, može se koristiti za zaštitu proizvoda od štetnih elemenata.

Zbog svoje inertnosti omogućuje i bezbedno skladištenje i upotrebu zapaljivih sastojaka i kao takav može pomoći u sprečavanju eksplozija zapaljivih prašina.

PRIMENA AZOTA U INDUSTRIJI

Azot ima široku primenu u gotovo svim granama industrije.

U industriji vina, sokova, mlečnih proizvoda i vode, azot se koristi za sprečavanje kvarenja proizvoda pokrivanjem njihove površine (’’blanketing’’). Zahtevana čistoća azota u ovim aplikacijama je 99 – 99,9%.

U industriji hrane, azot se koristi za pakovanje u tzv. zaštićenoj atmosferi, gde se pakovanje proizvoda završava uduvavanjem azota, te proizvodi duže ostaju sveži, a aroma i miris proizvoda gotovo nepromenjeni od momenta zatvaranja pakovanja. Zahtevana čistoća azota u ovakvim aplikacijama je 95 – 99,99%.

Azot se koristi i za pakovanje u modifikovanoj atmosferi, u tzv. MAP procesima, čime je proizvodima duže vreme obezbeđena svežina, kao i autentičnost prirodnih aroma i ukusa. Zahtevana čistoća azota u MAP aplikacijama je 95 – 99,5%.

industrijskim aplikacijama, azot se koristi za obezbeđivanje stabilnosti procesa, stabilnosti kvaliteta i bezbednosti. Azot time svoju primenu nalazi u elektronskoj industriji, laserkom sečenju, asistiranom brizganju, kao i u svrhu bezbednosti u potencijalno zapaljivim i/ili eksplozivnim područjima. Zahtevana čistoća azota u ovim aplikacijama se kreće u rasponu od 95 – 99,9999%.

PROIZVODNJA AZOTA

Azot se može proizvesti na 3 načina:

  • Membranskim odvajanjem, gde je maksimalna moguća čistoća azota 90 – 99,5%, a maksimalni mogući kapaciteti do 1000 m3/h. Ovo je azot srednje do niže čistoće i svoju primenu može naći u aplikacijama koje ne zahtevaju veliku čistoću azota. Nisko investiciono ulaganje; niska do srednja čistoća azota.
  • Adsorbcijom uz pomoć izmenjivog pritiska (PSA), gde je maksimalna moguća čistoća azota 90 – 99,5%, a maksimalni mogući kapaciteti do 10.000 m3/h. Povoljno investiciono ulaganje sa brzim povratom investicija; srednja do visoka čistoća azota.
  • Krio-tehnologijom, kojom se dobija i najčistiji azot do čak 99,9999% čistoće, međutim ova tehnologija zahteva ogromna i skupa ulaganja, veliku površinu i kao takva je isplativa samo ukoliko se radi o profesionalnoj proizvodnji i prodaji tečnog azota na velike količine. Velika investiciona ulaganja, visoka cena proizvodnje, maksimalna čistoća azota.

U industrijskim aplikacijama, u kojima je potrošnja azota, sa aspekta vremena, konstantna, PSA (’’pressure swing adsorbtion’’) sistem za generaciju azota je idealno rešenje. Proizvodnja azota sopstvenim generatorom azota se vrši izdvajanjem kiseonika iz komprimovanog vazduha u količini i čistoći koju zahteva Vaš proces ili aplikacija. Veličina PSA generatora azota se usklađuje sa realnom potrošnjom azota u Vašem pogonu, a proizvodnja azota će biti najekonomičnija ukoliko jedinica radi blizu ili u potpunosti u skladu sa punim kapacitetom potrošnje azota.

Ovo je idealno rešenje u smislu proizvodnje azota čistoće koja Vam je zaista potrebna, bez uslovljavanja i potrebe za plaćanjem (skupljeg azota) u čistoći koja Vam realno nije potrebna. Sami kontrolišete proces proizvodnje čime stičete potpunu kontrolu i autonomiju nad svim procesima koji uključuju azot, niste obavezani ugovorom, isključujete obavezu planiranja i skladištenja, a povraćaj investicije u sopstvenu proizvodnju azota je veoma brz.

Na ovaj način obezbeđujete povoljniju cenu azota po jedinici mere i posledično, nižu proizvodnu cenu svojih proizvoda, odnosno, veći profit.

Primer dobre prakse:

Postrojenje za sopstvenu proizvodnju azota koji se koristi u pakovanju kafe; klijent GRAND PROM, Beograd.

Zahtev klijenta je kontrolisana proizvodnja 260 m3/h azota, čistoće 99,9% sa akcentom na konstantnoj i održivoj čistoći tokom cele godine, u svim ambijentalnim uslovima.

Prodaja, servis i održavanje kompresora, opreme za sušenje I filtraciju komprimovanog vazduha, generatora azota i kiseonika, kao i čilera za procesno hlađenje u industriji.


Više infomracija: Tehnogama d.o.o. Šimanovci, Šimanovci, ul. Dečka bb, Tel: 022/ 215-23-01, office@tehnogama.com, www.tehnogama.com

Više o PSA generatorima azota možete saznati na: www.tehnogama.com

Aleksandar Dakić
Follow me