8.8 TOTAL SCORE

sunfounder pipower

Dodaci
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 8
Implementirana tehnologija 9
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 8
PROS
  • Passthrough punjenje
  • Koristi uobičajene i ne skupe baterije
  • Veliki kapacitet
CONS
  • Čudan dizajn prekidača za uključivanje
  • Baterije nisu u kompletu
Bottomline

PiPower je odličan UPS kompatibilan sa većinom SBC uređaja. Postoji nekoliko podešavanja tu i tamo koje bismo želeli da vidimo, ali sve u svemu, to je odlična opcija po pristupačnoj ceni.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

SBC su sjajni. Čitajući našu opsežnu listu SBC recenzija koje smo kreirali u proteklih nekoliko godina, može se primetiti naša ljubav prema ovim malim sistemima koji omogućavaju svima da koriste IoT sisteme i kreiraju različite projekte zasnovane na tehnologiji servera. Istovremeno, određeni modeli su se pokazali vrednim ozbiljne industrijske upotrebe zahvaljujući svojim širokim IO kanalima i pouzdanosti. SBC takođe troše impresivno malo energije, pri čemu modeli sa najviše energije retko zahtevaju više od 15 W pod najvećim opterećenjem, pa ih je lako napajati.

Nažalost, tu struju obično obezbeđuje prekidačko napajanje koji se priključuje na obližnju utičnicu i isporučuje energiju preko USB porta – što znači da ne postoji ništa što štiti od nestanka struje i gubitka podataka ili potpunog prekida rada. Osim desktop UPS-a pune veličine, nema mnogo toga što se može učiniti u borbi protiv prekida napajanja – ali s obzirom na činjenicu da je kompaktna veličina jedna od najvećih prednosti SBC-a, lako je shvatiti zašto je velika, glomazna kutija za rezervnu bateriju uvek neprikladno rešenje.

U današnjem pregledu razmatramo rešenje za ovaj problem – SunFounder’s PiPower – mali i elegantni UPS sistem dizajniran za SBC koji se lako montira. Iako to nije prvi uređaj te vrste, svakako je najsređeniji od svih koje smo do sada videli. SunFounder nam je besplatno poslao ovaj uređaj u svrhu prikaza.

Unutar kutije se nalazi dosta delova – svi zavrtnji i postolja, akrilna pozadinska ploča, šrafciger i sam PiPower modul. Dva visokokvalitetna pletena kabla (jedan Tipe-C i jedan Micro USB) za povezivanje UPS-a na SBC su takođe uključena u set – što je odličan detalj. Ovi kablovi su izuzetno kratki, što je savršeno za uredan setap (možete li uopšte lako nabaviti ovako kratke kablove?) uz zauzimanje minimalnog prostora.

PiPower koristi Li-jonske ćelije veličine 18650, koje su relativno jeftine, i koje su uobičajene ćelije koje se koriste u mnogim industrijskim i konzjumer proizvodima. Međutim, u setu nema baterijskih ćelija, tako da ćete morati da obezbedite svoje. Za potrebe ovog testa, obratili smo se kompaniji Telit Power, srpskoj kompaniji specijalizovanoj za baterijsku opremu. Ljubazno su nam dali po dve Panasonic-ove NCR18650B i Samsung-ove INR18650-35E baterije za potrebe ove recenzije.

Nakon ugradnje baterije i sastavljanja dobili smo elegantan paket. Priključni USB-C konektor za napajanje je takođe odlično rešenje, jer je to danas najčešći tip porta.

Nažalost, USB-C je pomalo fizički slab konektor – a port na našoj jedinici je bio odlomljen prilikom transporta. Što je još gore, jedan od bakarnih jastučića se otkinuo sa ploče. Ovo nije greška proizvođača – ali nam je ipak bilo potrebno ozbiljno lemljenje da vratimo jastučić na svoje mesto i da ceo konektor zalemimo na svoje mesto.

Nakon ove “popravke” sve je funkcionisalo sjajno! PiPower nudi USB prolaz, tako da se baterije mogu puniti u pozadini dok SBC dobija normalno napajanje. Prekidač na ploči, začudo, kontroliše samo napajanje baterije na ploči i ne prekida usmeravanje napajanja sa porta (međutim, onemogućava punjenje baterija kada je SBC isključen).

Kolo za punjenje je dobro dizajnirano i nudi i led punjenja i četiri indikatora nivoa napunjenosti hardvera – a takođe tu su i zaštita od prekomerne struje, podnapona, pregrevanja i prepunjavanja. Iako ne možemo u potpunosti da komentarišemo tačan rad ovih sistema, pokušali smo da kratkospojimo izlaz, izložili sistem visokoj ambijentalnoj temperaturi i testirali nekoliko ciklusa punjenja pod velikim opterećenjem – a baterije su i dalje cele i “neeksplodirane” – tako da možemo reći da se sistem sa zadovoljstvom može bahato koristiti bez ikakvih problema. Takođe smo testirali brzinu kojom se napajanje uključuje – i nijednom se sistem nije isključio zbog neočekivanog gubitka napajanja.

Trajanje baterije je odlično, ali u velikoj meri zavisi od opterećenja SBC-a i CPU-a. U stanju mirovanja od 1,1 W -1,5 W koji većina SBC-ova crpi, Panasonic baterije su trajale 14,3 h, dok su pod overklokovanim opterećenjem od 10 W u proseku trajale 2,7 h. Samsung ćelije su pružile nešto više snage, sa dodatnih 20 m za svaku testiranu kategoriju, ali i su imale i duže vreme punjenja.

Izbor upotrebe 18650 ćelija u ovom proizvodu je više nego pametan, jer one mogu da obezbede ogromne vršne struje (Samsung ćelije koje smo testirali mogu da imaju maksimalnu snagu od 8 A) potrebne za burstove procesora ili overklok, dok i dalje održavaju niske temperature i zauzimaju mali prostor.

Sve u svemu, izuzetno smo zadovoljni sa PiPower UPS-om kompanije SunFounder. To je sjajna mala jedinica za neprekidno napajanje koja ima besprekorno “passthrough” punjenje i uključuje se samo kada dođe do prekida struje. Za cenu – 19 dolara – to nije najjeftiniji takav sistem – posebno kada baterije nisu uključene. Srećom, 18650 baterijske ćelije su relativno jeftine i lako ih je pronaći kod kompanije Telit Power, a nude odlične performanse. Mislimo da je PiPower dostojna kupovina za sve one koji žele da zaštite svoje servere na SBC-u ili druge slične projekte sa USB napajanjem, i kao takvog, moramo ga preporučiti.

Više informacija o SunFounder PowerPI : https://www.sunfounder.com/collections/raspberry-pi-store/products/power-pack

Više informacija o Telit Power baterijskim ćelijama : https://telitpower.com

Aleksandar Dakić
Follow me