9.8 TOTAL SCORE

sunfounder icecube

Dodaci
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 10
Implementirana tehnologija 9
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 10
PROS
  • Zadivljujuće performanse hlađenja
  • Niska cena
  • Veoma tih
CONS
  • Malo veće dimenzije
Bottomline

SunFounder IceCube je sjajan mali hladnjak za Raspberri Pi seriju računara. Nudi najbolje performanse hlađenja na tržištu po veoma pristupačnoj ceni.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Već smo nekoliko puta smo se sretali sa tendencijom pregrevanja modernih SBC-a u člancima koje smo pisali u prošlosti. Ozbiljno, ovim malim elektranama je potrebna neka vrsta hlađenja – bilo pasivno ili aktivno – da bi zadržale svoje vrhunske performanse u dužem vremenskom periodu.

Neki od njih dolaze sa osnovnim hladnjakom, dok drugi ne. Poslednju grupu stoga većina korisnika često ostavlja da se pregreju i “trotluju”, što ozbiljno smanjuje performanse. Rad na ne baš prijatnih 80°C, iako je tehnički bezbedno, nije najbolja praksa i sigurno ne čini ništa dobro za CPU.

Većina rešenja za hlađenje SBC računara dolazi u jednom od dva oblika: mali hladnjak ili mali hladnjak sa ventilatorom na njemu. Iako je ovo prilično efikasno za SoC-ove sa niskim TDP-om, ostavlja malo prostora kada se on overklokuje.

SunFounder ima nešto drugačije rešenje za hlađenje koje su nam i poslali – Raspberry Pi 4 IceCube. To je pravi mali sistem zasnovan na toplotnoj cevi sa radijatorom i RGB (danas sve mora biti) ventilatorom. Izgleda kao minijaturna verzija hlađenja desktop računara – i to je divno. Montaža je bila prilično jednostavna – pošto se hladnjak drži zakačen na četiri kraka tačno iznad CPU-a, RAM-a, Ethernet i USB kontrolera. IceCube koristi masivne termalne jastučiće za spajanje dna hladnjaka – što čini korišćenje termalne paste izazovom – ali u našim testovima obezbeđeni termalni jastučići su bili savršeni!

Celokupno podešavanje je vertikalno, što znači da Pi neće odgovarati mnogim. Srećom, akrilna donja ploča je data u kutiji kita kako bi se sprečilo bilo kakvo oštećenje elektronike usled statičkih elektriciteta ili slučajnih kratkih spojeva.

Sada – na važne stvari – performanse hlađenja. Ovde IceCube zaista sija. Koristeći stressberry da maksimalno iskoristimo jezgra na sistemu u okruženju sa temperaturom okoline od 22°C, dostigli smo maksimum na 37°C nakon 5 minuta na standardnom kloku; 41°C nakon 5 minuta na 1950MHz OC; i 45,8°C na 2147MHz OC.

Ovi rezultati su ozbiljno impresivni – posebno kada se primeti da overklok od 2147 MHz zahteva skoro 0,15 V prenapona (6 koraka) i pomera termalni envelop sa nominalnih 7 W na 11 W – dok istovremeno povećava performanse za oko 30%. Uobičajena rešenja za hlađenje Pi-a obično ne uspevaju da održe Pi ispod 60°C tokom overklokovanog stressberri testa – a imajući u vidu inverzni odnos između prenapona i maksimalnih dozvoljenih temperatura – to je malo previše blizu temperaturi termičke blokade.

Ventilator se može napajati i sa naponom od 5V (podrazumevano), ali i sa 3,3V, za tiše, ali manje efikasne performanse. Međutim, on uopšte nije glasan (u stvari, zaista je, zaista tih) – pa preporučujemo da ga ostavite na podrazumevanih 5V.

A za one koji ne vole razmetljivi RGB ventilator, u kutiji je data i klasična crna ventilatorska jedinica. Svi osnovni alati potrebni za sklapanje su takođe tu u kutiji, uključujući i rezervni set termalnih jastučića (koliko dobro ovi jastučići izdrže godine upotrebe, tek će se videti, ali za sada nema znakova bilo kakve degradacije ili curenja ulja).

Sve u svemu, IceCube je najefikasniji hladnjak za Raspberry Pi 4. Njegov dizajn bakarne toplotne cevi i masivni radijator u kombinaciji sa snažnim i tihim ventilatorom je pun pogodak. Iako bi izbor vertikalnog dizajna postavljanja ventilatora mogao biti donekle izazov, nema drugih nedostataka – pa ako prostor nije problem, SunFounder IceCube je definitivni izbor Pi hladnjaka – a cena od 19,90 dolara u vreme pisanja samo zaslađuje ovu preporuku.

 

Više informacija: SunFounder sajt – https://www.sunfounder.com/collections/raspberry-pi-store/products/sunfounder-raspberry-pi-cooling-fan

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)