Prilikom dizajniranja mašine, pored pitanja cene / troškova proizvodnje, mašinski inženjeri puno toga treba da uzmu u obzir. Ovo se posebno odnosi na standardne delove. Postoji dosta pitanja na koja treba odgovoriti, jer je prilikom dizajniranja mašine potrebno mnogo različitih komponenti.


Da li su dostupni u pravoj veličini, materijalu, težini, boji i kvalitetu – ili im je potrebno prilagođeno rešenje? Postoje li neka naročita okruženja u kojima će se mašina koristiti, tako da i standardni delovi moraju da ispunjavaju posebne karakteristike, poput npr. ATEKS, ESD ili higijenski standardi?

I, naravno, da li su lako dostupni u stalnom kvalitetu. Ko je pravi dobavljač i koliko je dugo vreme isporuke? Iskreno govoreći, najlakši način je da ih sve dobijete od jednog dobavljača – to takođe znači manje posla za kolege iz odeljenja za nabavke. Ovo je dobar primer koji pokazuje koliko različitih vrsta standardnih delova je potrebno kada se razmišlja o transportnoj traci ili nečemu sličnom.

Da bi život mašinskog inženjera učinio što lakšim, Elesa+Ganter je odlučila da se usredsredi na rešenje za svoju veb stranice koje na prvi pogled odgovara na sva postavljena pitanja.

Zbog činjenice da trenutni portfolio proizvoda od više od 80.000 standardnih delova neprestano raste, bilo je važno pronaći strukturu za kupce kako bi lako našli ono što im treba. To se trenutno radi u 20 grupa proizvoda i posebnom odeljku za takozvane proizvode visokih performansi, npr. poput već pomenutog ATEKS-a, INOKS-a ili standardnih komponenata napravljenih od samogasivog tehnopolimera itd.

Nakon odluke o proizvodu, na svakoj stranici proizvoda ćete naći dostupne standardne obrasce i tehnički crtež. Pored toga, uvek postoji PDF datoteka za preuzimanje sa svim potrebnim detaljima.

Ono što je još zanimljivije za mašinskog inženjera je da su svi podaci prikazani na crtežu definisani za svaku veličinu u kojoj je proizvod dostupan, u tabeli dole.

Ali ima još i više – klikom na kvadratnu ikonu u tabeli prikazuje se 2D / 3D pregled i imate mogućnost preuzimanja CAD podataka u formatu datoteke koji vam je potreban. Za preuzimanje datoteke potrebno je da se registrujete na Mi E + G. U slučaju da niste registrovani, možete da pošaljete ograničen broj datoteka na svoju e-adresu. Svaka datoteka, uključuje sve potrebne podatke i može se lako iskoristiti pri vašem planiranju.Prednost prilikom registracije na Mi E + G je ta što možete dodati sve potrebne proizvode u korpu i automatski ih poslati Elesa + Ganteru da biste dobili ponudu za nju, kao i da biste kasnije preuzeli CAD podatke bez gubitka selektovanih proizvoda.U kontinuiranom procesu Elesa + Ganter radi na poboljšanju veb stranice kako bi svojim kupcima ponudio najviše standarde.


Više informacija na: elesa-ganter.com

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)