Jednostavna i efektna metoda za potvrdu dielektričnog stanja srednjenaponskih kablova

tangens

Tangens Delta merenje
Za razliku od VLF testiranja kabla koje pruža samo informaciju: „izolacija kabla radi/ne radi“, tumačenje rezultata tangens-delta (tan-delta) merenja omogućava procenu operativne pouzdanosti izolacije kabla. Na taj način moguće je napraviti razliku između novih, jako starih i neispravnih kablova, te je na osnovu toga moguće planirati postupke u smislu održavanja ili popravke.

hva200

Princip tan-delta merenja
Zbog poznatog efekta „vodenog stabla“ provodljivost izolacije se povećava, što se odražava u povećanju tan-delta vrednosti. Tangens faktor gubitaka δ je definisan kao odnos između aktivne tekuće i idealne kapacitivne struje. Vrlo preciznim merenjima faze kašnjenja između struje i napona može se utvrditi tangens faktor gubitaka δ i ta merenja nazivamo merenjima faktora gubitaka ili tangens delta merenjima. I kod ovih, kao i kod VLF testiranja kabla koristi se sinusoidalni AC signal učestanosti 0,1 Hz (VLF-vrlo niske frekvencije). Konstrukcija uređaja koji vrše tan-delta testiranje izvedena je tako da onemogućava oštećenje samih testera, a u isto vreme garantuje uspešno merenje bez oštećenja kablova!

svi-hv

Prilikom postupka merenja faktora gubitaka, meri se nominalni napon V0, ali i dvostruki nominalni napon 2xV0. Pojava drastičnog povećanja tangens faktora gubitaka δ prilikom merenja sa dvostrukim naponom, ukazuje na izraženo starenje izolacije kabla. Upoređivanjem prikupljenih izmerenih vrednosti istog tipa kabla u većem broju testova omogućava klasifikaciju kablova po stanju dielektrika: novo, oslabljen, veoma oslabljen, neispravan. Ova metoda ispitivanja je primenjiva za srednjenaponske kablove sa izolacijama izvedenim od različitih materijala, kao što su: XLPE, PE, EPR ili PILC. Kao i VLF testiranje kablova, tako i tangens delta testiranje zadovoljava sve svetske standarde, kao što su: DIN VDE 0276, IEEE 400,2, CENELEC HD620 S1, itd.

melko-meh21.indd

Tan-Delta merenje B2hv instrumentima
Tan sistemi za merenje delta napona u rasponu od 1 do 62 kV u piku mogu se formirati uparivanjem B2HV proizvoda serija HVA (modeli: HVA30, HVA30-5 i HVA60) i TD (modeli: TD30 i TD60). Samo jednim TD sistemom se može proširiti hipot tester za merenje delte sistema, odnosno moguće je izvršiti i proširenje više HVA uređaja. Prenosni sistemi za dijagnostiku kablova su kompaktni i zbog svoje male težine savršeno su pogodni za rad na terenu. Tan-delta merni sistemi zadovoljavaju sve standardne testiranja, te su pripremljeni za upotrebu širom sveta.

 Više informacija možete naći na našem veb sajtu: http://www.melcobuda.co.rs/hvdsa/index.html

kao i veb sajtu proizvođača: http://www.b2hv.at


Više informacija: Melco Buda d.o.o., Jurija Gagarina 257/II sprat/2, Novi Beograd , Srbija, tel: 011/6277410,035/613319 ,065/8003370, www.hioki-instrumenti.comwww.melcobuda.co.rs

Aleksandar Dakić
Follow me