Pandemija koronavirusa u velikoj meri je uticala na to da se procesi digitalizacije na globalnom nivou ubrzaju, pa mnoga industrijska preduzeća ne žele više da odlažu preko potrebne inovacije u automatizaciji i digitalizaciji. Prihvatajući inovativne tehnologije sa ciljevima održivosti, kompanije mogu lako prilagoditi nove poslovne prilike, čuvajući energiju i prirodne resurse.

Podaci pokazuju da Evropa posluje sa 12% svog digitalnog potencijala (Izvor: McKinsei), Sjedinjene Države sa 18% svog digitalnog potencijala, dok bi 2030. godine, optimizovani proizvodni procesi IIoT-a mogli da donesu bilione globalnoj ekonomiji. Godišnje se gubi 30% resursa zbog neefikasne proizvodnje, a gotovo svaka fabrika gubi 5-20% produktivnosti zbog prekida rada.

Automatizacija proizvodnih procesa umnogome bi doprinela njihovim boljim performansama, pri čemu bi se dostigla „industrija budućnosti“, koja bi se oslanjala na nekoliko principa: dostizanje novog, sledećeg nivoa efikasnosti; osiguravanje industrijskim kompanijama da budu izdržljivije i usredsređene na poslovne ishode kroz korišćenje tehnologije koja omogućava lakše planiranje, optimizaciju lanaca snabdevanja, uz cyber-sigurnost i fokusiranje na kvalitet; princip održivosti kroz smanjenje otpada, povećanje cirkularnosti i podsticanje elektrifikacije i dekarbonizacije radi efikasnosti i osnaživanje ljudi – manuelni rad potpuno je automatizovan, dok radna snaga koristi prediktivnu tehnologiju i lako razumljivu analitiku za donošenje pametnih odluka koje u stvarnom vremenu donose dodatnu vrednost.

Tako rešenja kompanije Schneider Electric koriste agilnu robotiku za prilagođavanje i kontinuirano vođenje industrijskih sistema ka većoj kombinaciji i više varijacija, dok istovremeno daju povratne informacije o kvalitetu upravljanja tim procesima u stvarnom vremenu. Na taj način se zaposleni osnažuju da donose brze odluke, potkrepljene informacijama, povećavajući produktivnost i operativnu efikasnost. Ova rešenja omogućavaju ljudima da donose bolje odluke zasnovane na podacima na svakom nivou – od operatera do menadžera pogona i svuda u svakom trenutku, odvajajući radnike od ponavljajućih zadataka.
Iako mnogi veruju da će automatizacija negativno uticati na procese zapošljavanja, odnosno dovesti do velikog broja otpuštanja, Svetski ekonomski forum je 2018. godine analizirajući podatke utvrdio da će zahvaljujući automatizaciji biti generisano više radnih mesta nego što će biti otpuštanja, za čak 58 miliona, dok će između 2020. i 2022. godine 16% ovih novih radnih mesta biti u Data i AI; i 12% u inženjerstvu i računarstvu u Cloud-u.

PAMETNE FABRIKE
„Industrija budućnosti“ zasniva se i na pametnim fabrikama, koja uz pomoć auto-matizovanih procesa, predstavljaju reprezentativne primere modela poslovanja koja ostvaruju visoku produktivnost uz ogromne uštede.

Svetski ekonomski forum istakao je devet najpametnijih svetskih fabrika, označivši ih „svetionicima“ koji osvetljavaju blagodati četvrte industrijske revolucije, od čega je pet Schneider-ovih pametnih fabrika – tri su označene kao „napredne“, dve „u razvoju“. Među ovim modelima je i fabrika Le Vaudreuil u Francuskoj. Nominovana za model Svetskog ekonomskog foruma (VEF) za budućnost, ova fabrika se oslanja na tehnologiju EcoStrukure ™. Prikazuje blagodati prihvatanja pametnih tehnologija, ali i lakoću kojom svako poslovanje može započeti svoje digitalno putovanje. I najnovije, Schneiderova pametna fabrika u Smart Factory u Lekingtonu, Kentaki, stekla je priznanje 4. industrijske revolucije (4IR) Advanced Lighthouse World Economic Forum. The Lekingtonsite je treća fabrika Schneider Electric-a koja je primila ovu počast za uspeh u usvajanju 4IR tehnologija u meri sa dokazanim prednostima do danas.

Primer takve jedne fabrike jeste fabrika „Sanva“ u Singapuru, koja je od 1977. godine kao proizvođač plastike vremenom prerasla u dobavljača proizvođača automobila. Godine 2016. započeli su program za digitalizaciju i automatizaciju svojih fabrika kako bi poboljšali rast i konkurentnost, a Schneider Electric, koristeći svoju EcoStrukture platformu, pomogao im je da izgrade „fabriku budućnosti“ u kojoj je veliki deo proizvodnih procesa automatizovan.

Digitalna transformacija i automatizacija u industriji omogućava da postrojenja i procesi budu u potpunosti optimizovani za efikasnost, pouzdanost, produktivnost i održivost, podržana fleksibilnom, suštinski cyber secure digitalnom platformom za automatizaciju.

Jedan od softvera koji je primenjen u ovim fabrikama je i EcoStruxure Augmented Operator Advisor. Prilagođena aplikacija poboljšava operativnu efikasnost sa proširenom stvarnošću, omogućavajući operaterima da se izdvoje trenutni podaci i virtuelni objekti na ormaru, mašini ili postrojenju. Ovaj softver kombinuje kontekstualne i lokalne dinamičke informacije, omogućavajući im da iskuse fuziju fizičkog okruženja iz stvarnog života sa virtuelnim objektima.


O kompaniji Schneider Electric
U kompaniji Schneider veruju da je pristup energiji i digitalnom svetu osnovno ljudsko pravo.
Podstiču sve da maksimalno iskoriste svoju energiju i resurse, u skladu sa svojim sloganom Life Is On svuda, za svakoga, u svakom trenutku.
Obezbeđuju digitalna rešenja u oblasti energetike i automatizacije u cilju efika-snosti i održivosti. Kombinuju vodeće svetske tehnologije, automatizaciju u realnom vremenu, softvere i usluge u domenu energetike u integrisanim rešenjima za domaćinstva, zgrade, data centre, infrastrukturu i industriju.
Posvećeni su stvaranju nebrojenih mogućnosti otvorene, globalne, inovativne zajednice koja sa žarom deli našu suštinsku svrhu i inkluzivne i osnažujuće vrednosti.

https://www.se.com/rs

Aleksandar D.
Follow me