VD4 evo predstavlja najnoviju evoluciju svetski priznatog prekidača VD4. Prekidač VD4 evoluirao je kako bi postao sigurniji, pametniji i održiviji zahvaljujući naprednim digitalnim funkcijama. Sa prekidačem VD4 evo, ABB, kao globalni lider u industriji električne energije, pravi iskorak od tradicionalnog ka digitalizovanom rešenju koje omogućava pouzdanije i kvalitetnije snabdevanje energijom.

Digitalna transformacija počinje sa evolucijom prekidača

Dok se elektroenergetski sistemi širom sveta transformišu, ABB nastavlja da predvodi besprekornu digitalnu transformaciju sa prekidačem srednjeg napona – VD4 evo, za koji se očekuje da će postaviti novi trend u sektoru srednjenaponskih prekidača.

VD4 evo je prekidač srednjeg napona sa integrisanim senzorima na nivou Industrije 4.0 i centralnom procesorskom jedinicom. U procesorskoj jedinici se obrađuju podaci prikupljeni merenjima velikog broja senzora. Na taj način je omogućen stalni nadzor stanja prekidača i postoji mogućnost primene napredne dijagnostike opreme. Prekidač je bitan za pouzdan rad razvodnog postrojenja, jer prekidanjem struje kratkog spoja štiti ostale elemente od havarija. Neprekidnost napajanja je jedan od primarnih uslova pouzdanog rada, a zahvaljujući unapređenoj tehnologiji, VD4 evo smanjuje rizik od prekida napajanja za 30 posto i obezbeđuje pouzdano i kvalitetno snabdevanje električnom energijom. Novi prekidač značajno povećava efikasnost rada i održavanja za čak 60 posto.

Senzori i analitika

Parametri koji se analiziraju su svrstani u tri kategorije: termički, mehanički i električni. Prikupljeni podaci se obrađuju i analiziraju, porede se sa prethodnim radnim stanjima i referentnim vrednostima. Prikupljanje i obrada podataka se vrši u centralnoj procesorskoj jedinici za monitoring. Procesorska jedinica je dovoljno malih dimenzija da stane u najkompaktnije prekidače ili može da bude smeštena u niskonaponski deo ćelije. Jedinica za monitoring koristi algoritam mašinskog učenja da generiše izveštaje na osnovu kojih se donosi odluka o prioritetu za remont ili revitalizaciju pojedinih delova prekidača. Pravilnom dijagnostikom kvar se otkriva u najranijoj fazi i vrši se pravovremeno održavanje. Na taj način se povećava pouzdanost, produžava životni vek opreme i smanjuju troškovi održavanja.

VD4 evo

Photo: ABB

Održivo i zeleno rešenje

VD4 evo se ističe kao ekološki osvešćen izbor zahvaljujući svom ultra – kompaktnom dizajnu (zauzima 15% manje prostora od svog prethodnika) i energetski efikasnom radu, za koji poseduje EPD (Environmental Product Declaration) sertifikaciju. Prekidač, kao ključna komponenta za prekidanje struje doprinosi smanjenju do 150 miliona tona emisije CO2 tokom tridesetogodišnjeg radnog veka 14-panelne jedinice. Istovremeno, unapređenja u svim aspektima instalacije i popravke obezbeđuje veću bezbednost i zaštitu osoblja za održavanje.

Konfiguracija

VD4 evo svojim kompaktnim i konfigurabilnim dizajnom omogućava i nadogradnju. Prekidač se može naručiti u različitim konfiguracijama koje su prilagođene specifičnim potrebama korisnika, bilo kao potpuno opremljen uređaj sa naprednim mogućnostima praćenja i dijagnostike ili kao standardna konfiguracija sa mogućnošću nadogradnje u budućnosti. Nova verzija VD4 evo je kompatibilna sa postojećim VD4 prekidačima. Dizajniran kao „plug and play”, novi prekidač dozvoljava jednostavnu integraciju u postojeću mrežu, bez potrebe za složenim prilagođavanjima.

Rezultat je niz značajnih operativnih i finansijskih prednosti za korisnike, kao što su Panel Builder-i i OEM-ovi.

VD4 evo je prekidač najnovije generacije koji odgovara sve zahtevnijim potrebama modernih sistema upravljanja električnom energijom. Njegove karakteristike obećavaju da će revolucionizovati tržište prekidača, pružajući unapređenu sigurnost, efikasnost i ekološku odgovornost.

Arhitektura sistema (Konektivnost)

Integracija u sisteme nadzora i upravljanja se vrši preko:

 • Wi-Fi (WebHMI/mobilna aplikacija)
 • Ethernet (Modbus/WebHMI)
 • RS-485 (Modbus)

Karakteristike i benefiti

 • Pouzdanost
 • Efikasnost
 • Produktivnost
 • Dostupnost podataka
 • Optimizacija resursa
 • Jednostavnost (plug and play)
 • Povezanost
 • Fleksibilnost
 • Podrška i servis

ABB Srbija Irena Tomić
irena.tomic@rs.abb.com
+381 63 1084467
https://new.abb.com/rs
Bulevar Peka Dapčevića 13, 11000 Beograd, Serbia

 

Aleksandar Dakić
Follow me