Upravljanje energetskim podacima u skladu sa ISO 50001

Zumtobel Group, vodeći svetski isporučilac inovativnih rešenja za osvetljenje za profesionalne primene unutar i van građevina, koristi HMI/SCADA softver zenon kao rešenje za merenje utroška energije sa ciljem poboljšanja energetske efikasnosti. Saradnja između specijalista za izradu softvera za industrijsku automatizaciju u firmi COPA-DATA i Zumbotel Group ima dugu istoriju. Još 2008 je zenon postao jedan od pouzdanih Zumbotel-ovih rešenja u automatizaciji zbog fleksibilnosti dizajna njegovog interfejsa i lakoće kojom se upravlja proizvodnim pogonima.

Bild_Lichtforum_Dornbirn_RGB

Više od 50 godina Zumtobel Group razvija inovativna rešenja za osvetljenje prilagođena profesionalnim potrebama u kancelarijama, hotelima, spa centrima, objektima kulture i industrijskim i inženjerskim okruženjima. Rešenja moraju zadovoljiti precizne zahteve kada je u pitanju ergonomija, efikasnost i kompatibilnost sa okruženjem, pri čemu se mora zadržati i estetska vrednost.

Na putu ka energetskoj efikasnosti
Pre nekoliko godina, Zumtobel je započeo novi projekat merenja. Cilj ovog projekta je ekonomski profit kroz održivi program energetske efikasnosti uz istovremenu zaštitu životne sredine, što je na kraju i postignuto uz zenon kompanije COPA-DATA. Uz sve to, projekat je doprineo ISO 50001 sertifikaciji.

Zumtobel je tragao za jasnim rešenjem vizuelizacije koje se dobro uklapa u upravljanje objektom. Cilj nije bio samo da se mere energetski podaci meračima energije, već i da se sakupe i sačuvaju iz celog objekta kako bi mogli da se kasnije analiziraju.

screen1_Zumtobel_SUS

Postojeći merači energije su tada korišćeni samo da proslede trenutnu informaciju. Martin Kronabitter, inžinjer iz kontrole i jedan od ključnih inžinjera uključenih u proces integracije zenon-a, objašnjava: “Na početku, merači energije nisu imali za cilj da sačuvaju podatke o potrošnji za kasniju obradu. To tada jednostavno nije ni bilo zahtevano.”

Koristeći merače energije za monitoring protoka energije bilo je ispred svog vremena onda kada su oni bili instalirani. Tada se nije očekivalo da će se energetski podaci ikada sakupljati na jednom mestu kako bi se kasnije analizirali.

Kompanija je imala postavljene merače energije raspoređene po celom objektu kako bi se proračunala potrošnja energije. Zaposleni su očitavali podatke po zahtevu, samo sa onih uređaja sa kojih je to bilo neophodno da bi se proračunala potrošnja. Merači energije su bili međusobno povezani. “Bio je to ogromni sistem veza unutar zgrade, kao mreža,” objašnjava Barbara Mihatsch, vođa projekta u Zumtobelu. “Primarni zadatak monitoringa je bio da sakupi podatke. Radnici su šetali zgradom i očitavali potrošnju energije prikazanu na svakom od merača. Druga osoba je ručno zapisivala sve podatke, koji su kasnije unošeni u Excel tabelu. Svakog meseca, sakupljeni podaci su ponovo očitavani.”

Pouzdan i efikasan menadžment energetskih podataka uz zenon
Odavno je za proizvodne objekte postalo sve bitnije da imaju sopstvene merače energije koji mogu da čuvaju sva očitavanja. Barbara Mihatsch i njen tim su odlučili da implementiraju zenon kako bi to mogli da izvedu u Zumtobel objektu. Ovde nam je rekla šta to po njenom mišljenju zenon čini tako jedistvenim: “Impresionirani smo ovako svestranim, sveobuhvatnim softverskim rešenjem. Možemo dobiti individualne izveštaje veoma jednostavno i sa 100% pouzdanosti. zenon vas perfektno podržava prikazujući različite tipove podataka i automatski generišući izveštaje. Želeli smo da se sve obavlja automatski. Čak se SAP podacima može perfetko pristupiti iz zenona. To nam omogućava laku vizuelizaciju. Možemo mu pristupiti u svakom trenutku i sa svakog mesta. Dodatno, tehnička podrška u toku procesa obuke je bila pružena na izuzetan način.“

Menadžment energetskih podataka u skladu sa ISO 50001
Nakon nekoliko internih sastanaka u Zumtobelu kako bi se donela odluka o tome kome poveriti rešenje merenja, Barbara Mihatsch najzad je kristalisala svoju ambiciju: rešenje merenja koje u skladu sa ISO 50001.

screen3_Zumtobel_SUS
Svoju odluku da to bude zenon ona je objesnila sledećim rečima: “zenon ima zadivljujuće grafičko okruženje. Tako je lako kreirati projekat sa zenonom. Svaki element se dodaje korišćenjem “drag & drop” funkcije, što nam je rad činilo veoma efikasnim.” Ostali razlozi za izbor zenona su bili: jednostavnost, performanse, fleksibilnost i činjenica da je zenon austrijski proizvod.

Dani kada su ljudi šetali zgradom i sakupljali energetske podatke na parčetu papira i nakon toga ih unosili ručno u računar su prošli. Mihatsch kaže: “Niko više ne prikuplja podatke o potrošnji energije; na primer, petkom u 4 popodne, za vreme praznika ili u hitnim situacijama. Da ne govorimo od 100% tačnosti, jer je ona bila nemoguća. Čak i da smo mogli da sakupimo podatke na vreme, bilo je nemoguće biti na dva ili tri mesta u zgradi u istom trenutku.”

Mihatsch nastavlja: “Sada sa zenonom, prikupljanje podataka je 100% tačno. Štedimo puno vremena time što obračun ne radimo ručno.” Uz sve to, od 2014 godine, zenon je igrao bitnu ulogu pomagajući Zumtobelu da postigne ISo 50001 sertifikaciju.

zenon kao osnova sistema za menadžment energije
Familija zenon proizvoda se dokazala u praksi kao centralno mesto sistema za energetski menadžment. Zumtobel je ostvario profit iz mogućnosti njegove mogućnosti da ga lako integriše u postojeći sistem. zenon nudi više od 300 komunikacionih protokola. Bez potrebe za programiranjem, podaci se mogu prikupljati sa različitih senzora, kontrolnih sistema, mašina i kompletnog objekta.

zenon je obezbedio Zumtobelu automatsko prikupljanje i evaluaciju svih energetskih podataka koji su neophodni pri donošenju odluka u menadžmentu energijom. “Podaci o utrošku energije iz svih izvora centralizuju se zenonom. Podaci se jasno prikazuju. Sada imamo u realnom vremenu sve naše izveštaje relevantne za menadžment energijom i indikatore performansi, kao i pregled istorije energetskih podataka.”

Fundamentalni principi ISO 50001:2011 standarda jasno govore da funkcionalni menadžment energijom mora konstantno meriti, prikupljati, procesuirati i analizirati podatke o potrošnji i proizvodnji. Instrument koji je srce ovoga je sistem za menadžment energetskih podataka (Energy Data Management System – EDMS) koji upravlja svime, od merača potrošnje energije, pa do bitnih softverskih izveštaja.

screen2_Zumtobel_SUS

Zaštita okoline i smanjenje troškova se često posmatraju kao kontradiktorni ciljevi. To ne mora biti slučaj. Sa EDMS-om baziranim na zenonu, Zumtobel nadzire utroške i sredstava i energije. Na ovaj način, optimizujući produktivnost, čuva se okolina i smanjuju troškovi.

Šira slika projekta: upotreba zenon Analyzer-a
Od 2013, prateći projekat merenja, Zumtobel je počeo da ostvaruje optimizaciju svojih sredstava. Martin Kronabitter to objašnjava, “kao veliki rezultat zenon integracije, kojim je moj tim bio još više motivisan u radu sa zenonom. Kombinacija zenon Supervisor i naknadno dodatog zenon Analyzer-a – bilo je magično!”. Sa zenon Analyzer-om, Zumtobel može biti siguran da su podaci na osnovu kojih se donose odluke korektni. Osnova svakog izveštaja su podaci visokoh kvaliteta iz procesa kombinovani sa validnim meta podacima. zenon Supervisor prikuplja podatke sa mernih uređaja i snima ih. zenon Analyzer ih tada može procesuirati i analizirati u realnom vremenu i prikazati ih na bilo koji zahtevani način. Proračuni i izveštaji su dostupni na samo par klikova.

Mihatsch sumira projekat: “Kada smo počeli, ručno smo očitavali podatke jednom mesečno što je zahtevalo veliki trud zaposlenih. Sada se podaci sakupljaju tačno i automatski i možemo videti izveštaje bazirane na njima kad god poželimo. Uočavamo poboljšanje naše energetske optimizacije svakog dana dok radimo. Ovo je velika motivacija za naš tim.”

zenon kao EDMS u skladu sa ISO 50001
▸  Jednostavan, brz i fleksibilan projektni inženjering
▸  Out-of-the-box moduli
▸  Fleksibilnost pri dizajnu korisničkog interfejsa
▸  Jasan prikaz podataka o utrošku energije
▸  Sertifikovana direktna konekcija sa SAP ERP
▸  Dinamični, pouzdani izveštaji koji se lako koriste
▸  U skladu sa ISO 50001


Više informacija: EXOR ETI, Bulevar Zorana Đinđića 71/15, 11070 Novi Beograd, Srbija, 011/4077 165  www.exor-eti.rs

Više informacija: COPA-DATA GmbH, http://www.copadata.com

Aleksandar Dakić
Follow me