• Punjač može osigurati 100 km dometa za manje od tri minuta
    Jedini punjač na tržištu na kojem se može vršiti punjenje do četiri vozila istovremeno
    Idealno za benzinske stanice, gradske stanice za električno punjenje, parkirališta tržnih centara i vozne parkove

ABB-ov novi Terra 360 modularni punjač istovremeno može da puni do četiri vozila s dinamičkom raspodelom snage, što znači da vozači neće morati da čekaju ako neko drugi već puni vozilo pre njih. Jednostavno se priključe na drugu utičnicu.

Novi punjač ima maksimalnu snagu od 360 kW i sposoban je da u potpunosti napuni bilo koji serijski proizveden električni automobil za 15 minuta ili manje, zadovoljavajući potrebe raznih korisnika električnih vozila, bilo da im je potrebno brzo punjenje ili dopunjavanje baterije tokom kupovine namirnica.

„Budući da vlade širom sveta određuju javnu politiku koja pogoduje električnim vozilima i mrežama za punjenje u borbi protiv klimatskih promena, potražnja za infrastrukturom za punjenje električnih vozila, posebno stanicama za punjenje koje su brze, praktične i jednostavne za upravljanje, veća je nego ikad“, rekao je Frank Muehlon, predsednik ABB-ove divizije za e-mobilnost. „Terra 360, s opcijama punjenja koje odgovaraju različitim potrebama, ključ je za ispunjavanje te potražnje i ubrzavanje usvajanja e-mobilnosti na globalnom nivou.“

„Ovo je uzbudljiv dan za ABB, koji kao globalni lider u brzom punjenju električnih vozila igra ključnu ulogu u stvaranju društvene zajednice s niskim emisijama ugljen dioksida“, rekao je Theodor Swedjemark, glavni direktor za komunikacije i održivost u ABB-u. „Budući da drumski saobraćaj čini gotovo petinu globalnih emisija CO2, e-mobilnost je ključna za postizanje pariškog klimatskog cilja. Takođe i sami ćemo biti primer prebacivanjem celog našeg voznog parka s više od 10.000 vozila na vozila bez emisija štetnih gasova.“
Dostupan u Evropi od kraja 2021. godine, a u SAD-u, Latinskoj Americi i Azijsko-pacifičkoj regiji 2022. godine, Terra 360 dizajniran je u skladu sa dnevnim potrebama i očekivanjima vozača električnih vozila. Koristeći bogato terensko iskustvo stečeno velikom instaliranom bazom ABB E-mobility, Terra 360 pruža brzinu i praktičnost uz neizostavnu udobnost i jednostavnost korišćenja.

Njegov inovativni sistem rasvete vodi korisnika kroz postupak punjenja i prikazuje stanje napunjenosti (SoC) baterije električnog vozila, kao i preostalo vreme pre završetka optimalne sesije punjenja. Najbrži punjač električnih vozila na svetu takođe je prilagođen osobama sa invaliditetom i ima ergonomski sistem za upravljanje kablovima koji pomaže vozačima da se brzo priključe uz minimalan napor.

Osim što zadovoljavaju energetske potrebe privatnih vozača električnih vozila na benzinskim pumpama, trgovinama i maloprodajnim mestima, Terra 360 punjači takođe se mogu postaviti na parkiralištima kompanija koje imaju flotu električnih automobila, kombija i kamiona. To svakako vlasnicima daje fleksibilnost da preko noći napune do četiri vozila ili da svoja električna vozila brzo napune tokom dana. Budući da Terra 360 punjači imaju mali karbonski otisak, mogu se postaviti u malim depoima ili parkiralištima gde je prostor ograničen.

Punjači Terra 360 u potpunosti su prilagodljivi. Kako bi mu personalizovali izgled, kupci mogu ‘brendirati’ punjače pomoću različitih folija ili promenom boje LED svetlosnih traka. Tu je i mogućnost uključivanja integrisanog 27″ reklamnog ekrana za reprodukciju video zapisa i slika.

ABB je svetski lider u infrastrukturi električnih vozila, nudeći čitav niz rešenja za punjenje i elektrifikaciju električnih automobila, električnih i hibridnih autobusa, kombija, kamiona, brodova i železnica. ABB je ušao na tržište e-mobilnosti još 2010. godine, a danas je prodao više od 460.000 punjača za električna vozila na više od 88 tržišta: preko 21.000 DC brzih punjača i 440.000 AC punjača, uključujući one koji se prodaju putem Chargedot.

ABB punjači velike snage već se raspoređuju širom sveta kroz partnerstva kompanije s međunarodnim operaterima punjenja kao što su IONITY i Electrify America.

Kako biste istražili ABB tehnologiju punjenja električnih vozila, posetite www.abb.com/ev-charging.

Za više informacija kontaktirajte ABB u Srbiji:
ABB d.o.o.
Bulevar Peka Dapčevića 13
11000 Beograd, Srbija
Dejan Dešić
Tel: +381 63 1084460
dejan.desic@rs.abb.com
www.abb.rs

Aleksandar Dakić
Follow me