8.8 TOTAL SCORE

adafruit feather rp2040

Razvojni sistemi
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 9
Implementirana tehnologija 9
Ease-of-use 9
Odnos cena/performanse 8
PROS
  • LiPoly Battery konektor
  • STEMMA QT konektor
  • Implementirana 4 DAC
  • Mnoštvo FeatherWing dodataka
CONS
  • Viša cena
  • Manji broj pinova zbog Feather formata
Bottomline

Dobro izvedena integracija RP2040 u Adafruit Feather sistem, uz par poboljšanja i višu cenu.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Kada je Raspberry Pi predstavio svog Pico-a baziranog na RP2040 (32 bit Cortex M0+ dual core, 125MHz, bez hardverskog floatpointa i DSP-a), bilo je samo pitanje trenutka kada će Adafruit u svojo Feather seriji iskoristiti isti čip. U približno istom formatu pločice kao i Raspberry, Adafruit je spakovao RP2040, dodavši mu i jednu NEOPIXEL diodu na GPIO16.

Interesatno je da je na ploči za sebe našao mesto i jedan STEMMA QT konektor, pa je time omogućena upotreba i direktno vezivanje ogromne baze Qwiic, STEMMA QT i Grove I2C urežaja bez lemljenja.

Bez obzira što se gotovo svi pinovi mogu koristiti za I2C, UART ili SPI komunikaciju, imajte na umu da se ujednom trenutku mogu povezati samo dve periferije – što je ogranišenje RP2040.

Posebni začin RP2040 su state mašine i način na koji je realizovan PWM na svim pinovima. Da se ne bi ponavljali, preporučujemo da pročitate detaljno uputstvo na Adafruit sajtu.

Obratite pažnju na izlaze za napajanja senzora, jer pored standardnog i obeleženog 3.3V, iza oznake USB se krije i 5V, neophodan za mnoge senzore.

Podrška u Arduino IDE je odlična i skripte rade bez prilagođavanja. Postoji podrška za C/C++, zvaničan MicroPython i CircuitPython port.

Divni mali RP2040 u Feather formatu – samo mu dodajte neki Wings-ova i leteće.

Aleksandar Dakić
Follow me