AGILOX proširuje svoju paletu proizvoda s pametnim kolicima

S novim AGILOX ODM, proizvođač AMR cilja potpuno novo područje primene: transport malih nosača tereta.

Nakon dolaska AGILOX ONE i AGILOX OCF, sada stiže AGILOX ODM. Kompanija koja je specijalizovana za logističku robotiku, proširuje svoj dijapazon kolica, s lepezom inteligentnih transportnih sistema kojima upravlja umetna inteligencija. AGILOX za cilj ima pravljenje potpuno novo područje primene: transport malih nosača tereta.

AGILOX proširuje svoj dijapazon samostalnih pokretnih robota (AMR) s novim svestrano-pokretnim kolicima AGILOX ODM. DOk je AGILOX ONE opremljen viljuškarom a AGILOX OCF ima slobodan dizač za manipulisanje teretom, AGILOX ODM je napravljen na princupu kolica. To znači da može primiti teret od najviše 300 kg, i podići ga na visinu od 250 mm, te ga prevesti na odredište. Pametni koncept AMR-a s AGILOX X-SWARM tehnologijom otvara nove oblasti primene i za druge segmente industrije zbog svog malog kapaciteta tereta, za šta je novi AGILOX ODM dizajniran da preveze. U širokoj su primeni, posebno u industriji elektronike i farmaceutskoj industriji.

Detalji o novom AGILOX ODM-u
S novim AGILOX ODM-om, AGILOX je donio novi način razmišljanja u koncept Automatski Navođenih Vozila: kompaktna vozila se kreću samostalno i slobodno navigiraju u prostorima proizvodnih pogona ili u skladištima. Time savršeno obezbeđuju protok materijala unutar zgrade. Kao i prethodni AGILOX ONE i AGILOX OCF, i AGILOX ODM koristi koncept svestranog pogona. To mu mogogućuje kretanje među policama, okretanje u mestu, to jest, manverisanje u uskim prostorima. Litijum-željezna fosfatna baterijaa (LiFePO4) obezbeđuje kratko vreme punjenja i dugotrajno vreme rada.

„AGILOX je brend koji je izgradio jake temelje s AGILOX ONE i AGILOX OCF linijama. S novom linijom AGILOX ODM, ostajemo verni srži svog brenda istovremeno ciljajući transport malih tereta, u cilju nastavka rasta i ostvarenja svoga plana da postanemo svetska vodeđa kompanija u pružanju usluga AMR-a,“ izjavio je Georg Kirsšmajer, generalni direktor AGILOX Services GmbH.

Prednost AGILOX-a
S novim AGILOX ODM-om, kupci će imati višestruku korist od već dokazane tehnologije X-SWARM kao i kod AGILOX ONE i AGILOX OCF, a to je jedinstvena pogodnost intralogističkih rešenja dizajnirana iz temelja.

Pošto AGILOX AMR-ovi nemaju potrebu za cetralnim kontrolnim sistemom i mogu se okrenuti prema postojećim konturama milimetarski precizno, to eliminiše gubljenje vremena i skupe promene u postojećoj infrastrukturi.
Samostalno pronalaženje putanje također omogućava vozilu da izbegne prepreke bez pomoći. Ako nije moguće proći pored prepoznate prepreke zbog veličine ili dostupnog prolaza, AMR-ovi računaju novu rutu u roku od nekoliko sekundi da dođu do svoje destinacije u što kraćem roku. Za kupce to predstavlja maksimalnu slobodu u obavljanju postojećih radnji, jer ne moraju se prilagođavati samostalnom pokretnom robotskom sistemu. Zaista, sistem se prilagođava kupčevim procedurama. Dalje, potpuno samostalno određivanje putanje obezbeđuje i rutinu, čak i kod komplikovanih operacija.

Ušteda se ostvaruje i s puštanje u rad Plug & Perform inteligentnih intralogističkih rešenja i odsustvo glavnog računara ili navigacionih pomagala. Tako klijenti AGILOX-a ne moraju trošiti vreme na izmene unapred. Kada se logistički roboti puste u rad, oni se organizuju prema (decentralizovanom) principu inteligencije roja, dakle razmenjuju informacije nekoliko puta u sekundi da bi omogućili celoj floti da izračuna najefikasniju putanju i spreči potencijalne zastoje unapred. Kupac tako imam sistem koji neprekidno radi tečno, bez zastoja. Koordinacija vozila koja oduzima mnogo vremena je takođe stvar prošlosti zahvaljujući tehnologiji AGILOX X-SWARM. Za kupca to znači fleksibilnost, jer omogućava da se proširi područje rada vozila za samo nekoliko minuta. To takođe znači da je vrlo lako premestiti AGILOX AMR da se privremeno koristi u drugim oblastima kompanije ili njenih podružnica. Pošto AGILOX vozila takođe mogu da komuniciraju sa drugim mašinama ili infrastrukturom zgrade pomoću IO kutija, ni rolo vrata ili više spratova ne predstavljaju problem za AMR. Dakle, ovo znači da kupci imaju maksimalnu fleksibilnost u organizaciji svojih proizvodnih procesa.
Još jedna velika prednost dolazi iz kombinacije operacija AGILOXOVE flote u „roju“. Manji AGILOX ONE i ODM linije vozila mogu tada, na primer, hraniti skup radnih stanica ili e-Kanban polica, dok AGILOX OCF vozila prevoze palete. Ovo se jednostavno može uraditi jer AGILOX AMR-ovi koriste iste kontrole i infrasturkturu bežičnog interneta.

 

Tovari do 300 kg se prevoze na destinaciju uz pomoć novog AGILOX ODM-a

 

AGILOX AMR-ovi ne zahtevaju centralni kontrolni sistem i orentiši se u prostoru milimetarski precizno.

http://www.agilox.net

O Agiloxu
Inovacija kompanije Intrest OG u Lincu, koja je specijalizovana za konsultacije i usluge u industrijskom IT-u, započela je svoju priču o uspjehu 2009. godine.
Kompanija je promenila ime 2017. u AGILOX Services GmbH i pustila u rad jedinicu AGILOX ONE na međunarodnom sajmu intralogistike i upravljanja procesima, LogiMAT u Študgartu. Godinu i pol poslije toga, skoro stotinu jedinica AGILOX već su bile puštene u pogon u jedanaest zemalja na tri kontinenta. Godine 2019. ovaj specijalist intralogistike proširio je svoj kapacitet, otvorio nova tržišta, čime je ubrzao svoj rast osnivanjem AGILOX North America Inc. u Atlanti, SAD. Godine 2021. kompanija je proširila svoj proizvodni portfolio uvrstivši AGILOX OCF, a u godini 2022. pametna kolica AGILOX ODM. S ovim proširenjem, AGILOX je odlučno nastavio svoj put revolucije tržišta Automatski Navođenih Vozila (Automated Guided Vehicles – AGVs) svojim pametnim autonomniom pokretnim robotom (Autonomous Mobile Robot – AMR). AGV-ovi kontinuirano prevoze po zadatku automatski, a koriste se, pored ostalog, u radu kod velikih utovara u proizvodnim pogonima. S AGILOX-om, kao novom grupom proizvoda koji dolaze, AGV-ovi će se dugoročno zamijeniti. Glavna odlika je mogućnost „Plug & Perform“ (uključi i radi). To znači da početni AMR može biti ugrađen u kupčevu radnu okolinu i biti pušten u rad unutar 12 sati, a svaki dodatni AMR se može prilagoditi za samo 15 minuta. Jedinica AGILOX-a radi samostalno a u isto vrijeme je i timski igrač, jer AGILOX-ova flota radi bez spoljašnog kontrolnog sistema. Prava inteligencija roja, nazvana Tehnologija AGILOX X-roj, omogućava direktnu komunikaciju između jedinica vozila, koji se kreću agilno i precizno po podnoj površini.

Aleksandar Dakić
Follow me