Danas je popularno pričati o embedovanom programiranju. Pojam interesantno zvuči, pa je potrebno samo malo ljubopitiljivosti da se u tom pravcu krene. Nema veze da li imate 11 ili 77 godina, što ne bi probali i taj svet.

Baziran na paketima Microsoft’s MakeCode i PXT-Blockly, CircuitBlocks je divan način da otkrijete svet programiranja aplikacija na IoT uređajima. Nema potrebe da išta znate sem da mišom pomerate unapred definisane „blokove“ koji se kao kockice uklapaju jedan u drugi.

Kada otvorite aplikaciju, odmah cete primetiti tri vertikalne celine. Prva levo je meni sa blokovima grupisanim po funkcijama: logički, petlje, matematika, tekst, promenjive, funkcije, I/O, displej i vreme. Svaka grupa je kodirana bojom i u njima se nalaze komande za recimo ispis i pozicioniranje teksta na ekranu, očitavanje pritiska ili otpuštanja tastera,…

U srednjoj koloni nalazi se kreativan prostor. Prostim prevlačenjem blokova iz menija formirate „program“. Lepo, lako i jednostavno… i što je najbitnije očigledno i edukativno.

Jer u trećoj vertikalnoj celini, na slici deo crne boje sa belim tekstom, CircuitBlocks automatiski generiše Arduino kod u C-u. Divan način da svoje vizuelne kreacije polako povezujete sa kodom … što i jeste krajnji cilj cele ove edukativne igre – vaš prvi korak u embedovano programiranje.

Ali da bi sve bilo „personalizovanije“, potrudili su se iz CircuitMess-a, tvorci CicruitBlock okruženja. Dodali su mali, jednostavan i sasvim dovoljan „pikselizator“ – kreator ikonica. Nismo odoleli da nacrtamo jednostavan logo magazina dimenzija 20×20.

A onda još jedna zadivljijuća upotrebna vrednost malog Chatter uređaja o kome smo pisali kada smo ga sastavili. Chatter sada postaje nešto sasvim drugo, nije više mali uređaj za razmenu poruka, već je to kompaktan i potpuno funkcionalni demo uređaj sa ekranom, zvučnikom i 16 programabilnih tastera. Savršena edukativna „igračka“ za testiranje i istraživanje osnova embedovanog programiranja uz sve prednosti očiglednog učila.

Može se pomisliti, što još jedan Microsoft’s MakeCode and PXT-Blockly klon? Pa uz Chatter koji radi perfektno, početnici će izbeći sve one zamke koje dolaze zbog nesolidnosti u izradi prvih sistema sa mikrokontrolerima. Ovde se neće dogoditi da nešto niste dobro spojili, da ste prevideli neki kontakt, pa čak ni to da je neko slučajno ili namerno pomerio vašu „embeded“ kreaciju na breadbordu i ona više jednostavno ne radi … čest razlog za demotivisanje početnika.

Ovaj sistem ekran/zvučnik/tasteri radi sve ono što mu „nacrtate“ u CodeBlocks-u.


Više informacija: CircuitMess https://circuitmess.com/pages/chatter

Aleksandar Dakić
Follow me