I 63. izdanje Međunarodnog sajma tehnike i tehničkih dostignuća (UFI), koji se održava od 21. do 24. maja 2019. godine, pokazaće da se radi o najreprezentativnijem razvojno-tehnološkom događaju u jugoistočnoj Evropi i pouzdanom promotoru i moderatoru međunarodne privredne saradnje na polju tehnike, tehničko-tehnoloških dostignuća i inovacija.

Priliku da se nađu u ovakvom elitnom društvu 2018. godine je iskoristilo čak 610 izlagača, od proizvodnih ili projektantskih kompanija, preko naučno-istraživačkih i obrazovnih institucija, pa do start-up projekata i inovativnih pojedinaca. Od tog broja, gotovo polovina izlagača je bila iz inostranstva, i to iz 30 zemalja sa pet kontinenata. Manifestacija je privukla više od 25 hiljada posetilaca, među kojima su prednjačili oni iz kategorije poslovnih, uključujući i veliki broj inostranih. Ta činjenica pogotovo dobija na značaju kad se ima u vidu neobično veliki broj „milionskih“ poslova sklopljenih čak i javno i direktno, na štandovima izlagača.

Akcenat Sajma tehnike 2019. biće na promociji Industrije 4.0 kroz digitalne tehnologije, kompletnu digitalizaciju svih proizvodnih procesa i poslovno umrežavanje, ali i programe urbane proizvodnje i tehnologija koje omogućuju povratak fabrika u gradove u skladu sa najsavremenijim ekološkim standardima. Koncept polazi od činjenice da je digitalizacija revolucionarnim promenama u razvoju i načinu poslovanja kompanija omogućila radikalno povećanje produktivnosti i konkurentnosti. Jedno od počasnih mesta pripašće i investicijama u nove tehnologije, istraživanja i ljudski kapital.

Sajam tehnike 2019. nastaviće i tradiciju povezivanja izložbi alata, procesne tehnike, robota, softvera i komunikacionih linija, neophodnih u proizvodnim procesima svojstvenim Industriji 4.0 i industrijskoj automatizaciji uopšte. Eksponati, projekti i čitave procesne linije iz kompleksnih sektora elektroenergetike i termotehnike, telekomunikacija, merenja i izvora napajanja, instalacija, rasvete za poslovne i stambene prostore, potom energetske, industrijske i kućne elektronike, KGH, metalurgije i livarstva, transporta i logistike – podrazumevaju se.

Uz naglasak na inovativnosti, Sajam tehnike 2019. biće i ostaće nezamenjiv podsticaj za sve koji žele da ostanu u matici globalnog tehničko-tehnološkog prosperiteta.

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)