Šangajska kompanija Kinco Automation Co. Ltd. zajedno sa kompanijom Kinco Electric Co. Ltd iz Ženšena predstavlja grupu kompanija specijalizovanih za komponente automatizacije. Novi proizvod u njihovoj ponudi je integrisani PLC i HMI koji nudi izuzetne performanse po vrlo konkurentnim cenama. Mlada kompanija Kinco electronics, specijalizovana je za prodaju i inženjering Kinco proizvoda na srpskom tržištu.

Integrisani PLC i HMI uređaj za sada se nudi u samo jednom modelu HP043-20DT. U samoj oznaci modela krije se i informacija o mogućnostima uređaja. HP oznaka znači da se radi o integrisanom HMI i PLC uređaju. Brojevna oznaka 043 označava dimenziju ekrana od 4,3“. Brojevna oznaka 20 označava ukupan broj ulaza i izlaza. Oznaka D znači da je napajanja uređaja istosmerno odnosno DC. Oznaka T znači da su izlazi tranzistorskog NPN tipa. Kompaktna struktura i veličina ekrana definišu njegovu osnovnu namenu za primenu u manje zahtevnim upravljačkim aplikacijama, sa odsustvom prostora sa smeštaj uređaja, kao i odsustvo potrebe za ožičenjem između HMI i PLC. Dimenzije uređaja su 132x102x40mm. Sa druge strane, iza kompaktne strukture krije se relativno moćan uređaj koji može da zadovolji različite potrebe automatizacije mašina i procesa. Napajanje uređaja je 24Vdc + 15%. Na uređaju se nalazi RS485 komunikacioni port sa maksimalnom brzinom 115kbps, koji omogućava Modbus RTU Master i slave protokol, kao i slobodni protokol. Tu su takođe i 2 USB slave porta, jedan za download programa za PLC, a drugi za download programa za HMI.

Grafički ekran osetljiv na dodir od 4,3“ TFT (16:9) nudi, za ekrane ove veličine, standardnu rezoluciju od 480×272, uz preko 65 hiljada boja. Na raspolaganju je moćna memorija od 128MB fleš memorije i 32MB DDR memorije. Takođe na raspolaganju je i memorija za recepte od 128KB. Naravno, na uređaju se nalazi i USB Host priključak za dodatnu memoriju.


PLC na HP043-20DT, u hardverskom smislu, nudi 9 digitalnih ulaza, 9 digitalnih izlaza NPN tipa i 2 analogna naponska ulaza. Uređaj nije moguće proširivati dodatnim modulima. Na uređaju se nalaze 4 brza brojača i to 2 maksimalne brzine 50KHz i 2 maksimalne brzine 20KHz. Takođe, tu su i 3 brza izlaza, od kojih su 2 do maksimalno 50KHz i jedan do 10KHz. Na raspolaganju su 4 hardverska interapta na ulazima I0.0-I0.3, kao i niz brojačkih i vremenskih interapta. PLC ima 256 tajmera sa različitim vremenskim bazama i 256 brojača. Naravno, uređaj ima i sat realnog vremena.

Koriste se 2 softverska alata za izradu programa za ovaj uređaj. Za PLC je standardni softver KincoBuilder V3.0 koji se koristi i za sve druge Kinco PLC-ove serije K5 i serije K2. Ovaj softver je konforan, intuitivan i u skladu sa PLC standardom IEC61131-3. Za program za HMI koristi se softver Kinco HPBuilder koji je namenjen isključivo za ovu seriju uređaja, ali je veoma sličan drugim softverskim rešenjima za Kinco HMI. Plan proizvođača je da u perspektivi softverski paket Kinco Dtools objedini sve HMI softverske pakete i postane univerzalan za sve modele.

Sve ove softverske pakete možete besplatno preuzeti na web sajtu firme Kinco electronics na adresi www.kinco.rs. Tu možete naći i uputstva i bliže tehničke karakteristike. Takođe, na sajtu možete videti i aktuelne cene Kinco proizvoda i izvršiti porudžbinu i kupovinu proizvoda.


Više informacija: Kinco electronics, Beograd, Cerska 110, Tel.: 062/714 348, 011/4062158, info@kinco.rs, www.kinco.rs

Aleksandar D.
Follow me