8.3 TOTAL SCORE

Dasduino CORE

STEM
0 Out of 5

Based on 0 Users

Kvalitet izrade 8
Implementirana tehnologija 6
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 9
Pros
  • Dobro poznat i bogat ATmega328 ekosistem
  • Lako povezivanje uz easyC (Qwiic kompatibilan)
  • Lepo osmišljen dizajn
  • Mogućnost baterijskog napajanja
  • Montažne rupe
Cons
  • 20 godina star MCU
  • Nije pogodan za IoT (nema Wi-Fi/Bluetooth)
Bottomline

Dasduino CORE je iskusno osmišljena revizija razvojnog sistema legendardnog ATmega328 mikrokontrolera. Dobro poznat još pre IoT opsesije, ovaj MCU i posle 20 godina odoleva zubu vremena, nalazeći primene u mejkerskoj zajednici, ali i kao osnova STEM učila.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

Ceo jedan ljubičasti svet dolazi nam iz Hrvatske, iz kompanije Soldered is Osjeka. 2013 godine je David započeo borbu za svoju ideju u mejkerskom svetu, gradeći open-source elektronske pločice. Posle deset godina i preko 180 različitih modela razvojnih sistema, senzora, aktuatora i drugih neophodnosti u mejkerskoj zajednici, ponudio je i jedan celovit ekosistem, sada nazvan Dasduino. Mejkerska subkultura je tako kao proširenje DIY i hakerske subkulture ponudila moderna rešenja i STEM školstvu, potrošačkom segmentu, ali i savremenoj privredi.

U našu redakciju je od kompanije Soldered stigao paket u kome se nalazio jedan od četiri sada dostupna modela Dasduino razvojnih sistema, Dasduino CORE baziran na dobro poznatom ATmega328P mikrokontroleru. Dakle ovde nije u pitanju „nešto sasvim novo“ u smislu hardverskih komponenti, već u smislu realizacije ekosistema.

Hardver

ATmega328P je dobro poznat već dvadeset godina i osnova je mnogih legendarnih razvojnih sistema poput Arduino Nano modela. U pitanju je 8-bitni RISC mikrokontroler sa 32 KB ISP Flash memorije sa istovremenim upisom i čitanjem podataka,  1024 B EEPROM i 2 KB SRAM. Od periferinih konekcija tu su 23 I/O linije opšte namene, tri tajmera/brojača i watchdog tajmer, interni i eksterni interapti, serijski programabilni UART, dvožični serijski interfejs, SPI port i šestokanalni 10-bitni A/D konvertor. Ovo je kontroler koji je nastao pre masovne pojave IoT-a, pa u njemu nema mrežnih modula.

photo: magazin Mehatronika

Dasduino CORE je dugačak 62 mm i širok 26 mm. Na standardnom protobordu stoga zauzima 25 redova i po četiri „kolone“ sa svake strane. Ovo drugo nam se dopada na ličnoj osnovi – volimo simetriju. Dasduino CORE u svom formatu ostavlja po jednu kolonu sa svake strane, što je dovoljno. Naime, Raspberry Pi Pico zauzima po tri kolone, pa ostaju po dva polja sa obe strane za umetanje. Dakle, može se simetrično montirati. Sa druge strane, Adafruit Feather format pločica zauzima „nesrećnih i neparnih“ 7 kolona. Iritantno nesimetrično.

Nije samo format Dasduino CORE-a specifičan. Iako podseća na Arduino Nano baziran na istom mikrokontroleru iako ima identične signale izvedene na pinovima, Dasduino CORE je širi, a raspored signala po pinovima nije u skladu sa onim na Arduinu. Ovo neumetno vodi do toga da nije moguća direktna fizička zamena jednog drugim u postojećim projektima, već je potrebno uraditi ponovno ožičavanje. Ako sve posmatramo sa školske STEM strane, gde smo svedoci da zbog lako dostupnih on-line rešenja danas učenici samo prepisuju gotova rešenja, ova pločica će ih bar naterati da razmisle šta rade, ukoliko žele da im bar zatrepće LED dioda. LED je na Dasduino CORE ploči na D13 i lepo uklopljene narandžaste boje. Iste boje je i dioda koja signalizira punjenje baterije.

photo: magazin Mehatronika

Kada već spominjemo boje, moramo primetiti pažnju koju je Soldered uložio u odabir boja. PCB, USB kabl, PWR signalna dioda i sve easyC pločice senzora su lepe ljubičase boje. Soldered sajt, kutije i kesice su takođe takvi. Ako odete na Arduino sajt, koji je tirkizno zelen, ponegde ćete ugledati elemente upravo ovakve ljubičaste boje i ta komplementarnost nam se kao ideja dopala. Štampa oznaka je bele boje što ih čini lako čitljivim. Konektori su beli, dok su hederi i i čipovi crni, što se sve lepo uklapa u kolor brending.

photo: magazin Mehatronika

Od pinova, koji mogu u zavisnosti od zalemljenog hedera biti izvedeni kao muški ili kao ženski, tu su: 8 analognih I/O, 12 digitalnih I/O opšte namene, po jedan Rx i Tx, VCC, 3V3, GND i ulaz za bateriju BAT. Pored BAT pina, postoji i JST 2 mm konektor za povezivanje eksterne 3,7 V Li-ion baterije za sve one projekte koji traže nezavisnost od strujne mreže. Na ploči je je TP4056 kolo za kontrolu punjenja litijumske baterije CC/CV metodom (metod sa konstantnim naponom i strujom) iz izvora napona do 5V.

Na pločici su po jedno RESET i programabilno USER dugme, i jedna višebojna programabilna WS2812B LED dioda povezana sa pinom 8.

Da bi Soldered mejkeri do kraja bili kreativni, u svoj Dadsuino ekosistem uveli su easyC konektor. To je praktično Adafruit Qwiic kompatibilan konektor za I2C komunikaciju, za koji se koriste četiri standardne I2C linije: GND, VCC, SDA i SCL. Izborom ovog konektora,  Dasduino svet je obogaćen mnoštvom uređaja sa I2C komunikacijom i samog Soldered-a, ali i drugih proizvođača. Čak i sam Soldered nudi pristojan broj različitih senzora sa easyC konektorima i što je najvažnije za svoje senzore daju Arduino biblioteke, te je programiranje izuzetno lako.

Za kraj hardverskog dela jedan lep detalj. Na svim Dasduino pločama, što je neobično za pločice ove veličine, kao i na svim easyC modulima postoje montažne rupe, zgodno postavljenje, iz iskustva više nego dobrodošle.

photo: magazin Mehatronika

Programiranje Dasduino CORE-a

Programiranje, ali i 5V napajanje, ukoliko se ne koristi baterija, ploče se vrši preko USB-C porta kojim se kablom povezuje sa računarom. Konverzija USB u serijski port poverena je CH340 kolu, pa je za prepoznavanje Dasduino CORE ploče u Windows OS-u potrebno instalirati drajvere za CH340 (na internetu ćete naći drajvere za CH341 – ne dajte se zbuniti, to su ti koje tražite), dok Linux distribucije dolaze sa već instaliranim drajverima. Uz razvojni sistem smo dobili atraktivan kvalitetan ljubičasti silikonski USB-C u USB-A kabl sa Soldered logom.

Najprirodnije softversko okruženje za programiranje ATmega328P je Aduino IDE, bez obzira da li koristite „staru“ verziju 1.8.x ili novu 2.x, sa tim da ovu drugu nije moguće pokrenuti sa ARM računara. Nakon povezivanja, treba izabrati ploču Arduino Nano i odgovarajući serijski port u zavisnosti od OS-a na kome radite.  Na Linux OS-u može se desiti da Arduino IDE ne prepozna Dasduino CORE, iako je sve povezano i podešeno kako treba. Da odmah kažemo, nije u pitanju Dasduino, jer se isto često dešava i sa drugim razvojnim sistemima. Rešenje koje obično pomaže je deinstalacija brltty programa.

sudo apt remove brltty

Mi smo od kompanije Soldered u paketu dobli i pločicu za BMP180 senzor pritiska i temperature i jedan 0,96″ OLED displej sa belim ispisom, oba sa I2C komunikacijom i easyC konektorima. Iskoristili smo ih, u skladu sa preporukom na sajtu, za izgradnju elementarne meteo stanice.

photo: magazin Mehatronika

Svaki od senzora ima dva easyC konektora, jedan za ulaz signala od Dasduino CORE ploče, a drugi za povezivanje sa sledećim senzorom u nizu i obezbeđivanje komunikacije između njega i procesora. S obzirom da je u pitanju I2C veza, paralelno se na liniji može povezati veći broj senzora, ekrana i aktuatora, gde svaki od njih ima svoju unapred definisanu I2C adresu.

photo: magazin Mehatronika

Svaka pločica pored easyC konektora ima i četiri pripremljena lemna mesta za I2C heder koji se i dobija u paketu i po potrebi i želji ga možete sami zalemiti. Svaki od pinova je jasno označen, kao i I2C adresa svake od pločica. Za pohvalu je i to što je Soldered tim uložio dodatni napor i napravio Arduino biblioteke za svoje easyC pločice. Dodatni kratki programi, koje su isto dali, kao primeri upotrebe funkcija biblioteka su zaista sve što je potrebno za rad. Da ne bude zabune, Dasduino CORE nije ograničen na upotrebu easyC senzora iz Soldered ekosistema, budući da je I2C standard opšteprihvaćen, a izvedeni su i analogni i digitalni programabilni pinovi koji se mogu koristiti po želji.

Na kraju, nemamo ni jednu ozbiljnu zamerku za ovu malu ljubičastu napravu, osim nedostatka Wi-Fi, Bluetooth ili Ethernet konekcije, čime bi Dasduino CORE mogao biti deo IoT-a. Međutim, Soldered je za tu svrhu namenio druge Dasduino predstavnike: Dasduino CONNECT (sa ESP8266) i Dasduino CONNECTPLUS (sa ESP32). Oni su opet nešto skuplji, tako da Dasduino CORE ima cenu od €9,95, CONNECT €10,95, a najmoćniji CONNECTPLUS €13,95. Ne treba zaboraviti i najmanjeg člana Dasduino serije, Dasduino LITE (ATTiny1604) čija je cena svega €6,50.

Za sve one projekte gde mrežno povezivanje nije neophodno, ali i kao učilo sa potpunom programskom kompatibilnošću sa legendarnim Arduino razvojnim sistemima (poslednično tome sa nepreglednom softverskom podrškom i ogromnim brojem hardverskih dodataka) Dasduino CORE može biti odličan, ekonomičan razvojni sistem sa kojim ćete lako i brzo i ući u mejkerski svet. Za početak vam je dovoljan računar kojega sigurno imate i Dasduino CORE kako bi zaplovili u kreativni ljubičasti svet.


Više informacija: Soldered

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)