Kompanija Schneider Electric, lider u digitalnoj transformaciji upravljanja energijom i automatizacije, u okviru desetog po redu Međunarodnog Sajma voda, predstavila je inovativno EcoStruxure rešenje za segment voda, frekventni regulator Altivar Process i kontroler za procesnu automatizaciju M580 kao deo tog rešenja. Radi se o IoT baziranoj platformi EcoStruxure koja služi kao osnova za upravljanje, vođenje, automatizaciju i optimizaciju sistema kako lokalno tako i u „cloud-u“.

EcoStruxure Water and Wastewater rešenje omogućava sveobuhvatan pristup rešavanju problema konkurentnosti i pomaže klijentima koji posluju u ovom segmentu da smanje potrošnju energije do 30 odsto, povećaju operativnu efikasnost do 25 odsto i da smanje ukupne troškove poslovanja do 20 odsto. EcoStruxure pruža potpunu informatičku bezbednost i kompletnu analitiku i izveštavanje na svim nivoima.

Do 2050. godine svetska populacija će porasti za 34%, dok će porast potrošnje vode biti preko 55%. Takođe, preko 50% površinskih voda u Evropi je ispod zadovoljavajućeg ekološkog nivoa, dok je količina vode koja se dnevno gubi u distribuciji dovoljna da podmiri potebe 200 milona ljudi. Ovi podaci govore da je potrebno pronaći nova rešenja u preradi voda.

Schneider Electric je razvio namenska rešenja koja odgovoraju izazovima sa kojima se suočava industrija vode i prerade otpadnih voda: – efikasna modernizacija ostarele infrastrukture – smanjenje troškova energije i usluga – poštovanje sve većeg broja propisa – veća robusnost i spremnost u slučaju vanrednih situacija – prihvatanje novih tehnologija i potreba za novom specijalizovanom radnom snagom – obezbeđenje javnih zdravstvenih usluga, sigurnosti i bezbednosti. Sa rešenjima instaliranim u preko 40.000 pogona za vodu i otpadnu vodu širom sveta, kompanija nudi sveobuhvatan portfolio ponuda u vodoprivredi.

“Globalna potrošnja energije je u stalnom porastu i praćena je neprestanom potrebom za njenim racionalnijim korišćenjem. U skladu sa tim potrebno je koristiti prednost savremenih tehnologija kako bi se umanjila potrošnja energije po jedinici prečišćene odnosno prepumpane vode uz istovremeno poboljšanje kvaliteta prerade. Nadležna ministarstva Republike Srbije obavljaju svoj deo posla, usvajanjem odgovarajućih pravno-normativnih okvira, dok korisnici treba da se pozabave primenom savremenih tehnologija i inovativnim rešenjima za optimizaciju upotrebe i potrošnje vodenih resursa“ izjavio je Jovica Vranjković, direktor sektora za krajnje korisnike i servise, Schneider Electric. „

Na Sajmu je predstavljena i demonstracija EcoStruxure Augmented Operator Advisor – virtuelna realnost za dijagnozu stanja i održavanja postrojenja koja poboljšava operativnu efikasnost i pruža informacije u realnom vremenu. Ova aplikacija omogućava virtuelno otvaranje vrata električnog ormara, pristupanje potrebnim informacijama u datom trenutku, kao i adekvatno lociranje opreme i vođenje operatera korak po koraku kroz procedure procesa održavanja.

Veliku pažnju izazvao je i Altivar Process, frekventni regulator koji pruža širok spektar potpuno testiranih rešenja, uvek spremnih za povezivanje. Altivar Process predstavlja novu generaciju frekventnog regulatora sa ugrađenom inteligencijom koji je dizajniran da prikuplja podatke i deli informacije sa svim nivoima i pruži IIoT mogućnosti.

Posetioci su mogli da čuju i karakteristike kontrolera za procesnu automatizaciju Modicon M580, koji omogućava viši nivo efikasnosti i fleksibilnosti, obezbeđujući najviši nivo zaštite. Moćne performanse su ključna karakteristika M580 koji poseduje veoma brz savremeni višejezgarni ARM processor, što omogućava veliku brzinu izvršavanja instrukcija i komunikacije sa mrežnim uređajima. Modicon M580 primenjiv je u postrojenjima za upravljanje i kontrolu vodnih resursa.

Aleksandar Dakić
Follow me