Ono što je karakteristično za micro:bit je da se zbog specifičnog izgleda drži u ruci i da se prstima sve vreme direktno dodiruju konektori i delovi na ploči. Kada još pomislimo da je namenjen deci i da se ne očekuje preterana pažnja sa njihove strane, jedna interesatna sitnica nam se dopala. Kompanija Elecfreaks nam je uz malo robotizovano vozilo Smart Cutebot Pro poslalo i micro:bit case. U pitanju je plastično zaštitno kućište micro:bit case koje se jednostavno montira na bilo koju verziju micro:bit-a i omogućava pristup prstima do svih tastera i konektora na pločici, kao i ubacivanje pločice u svaki micro:bit slot. Za cenu od svega $2.5, ovaj dodatak deluje kao „must have“.

micro:bit V1 i V2

Od 2016. godine micro:bit, mikrokontrolerski razvojni sistem u obliku kartice, gradi svoj specifični ekosistem namenjen pre svega obrazovnom segmentu. Trenutno se na tržištu može naći i prva V1.5 i druga V2.0 verzija ove pločice, Prva verzija micro:bit-a je bazirana na 32-bitnom ARM Cortex-M0 Nordic Semiconductor nRF51822 MCU koji radi na 16 MHz i uz njega se na pločici nalazi 256kB Flash i 16kB RAM-a. Druga verzija na sebi ima takođe 32-bitni, ali moćniji, na ARM Cortex-M4F baziran Nordic Semiconductor nRF52833 koji radi na 64 MHz i na ploči ima 512kB Flash-a uz 128kB RAM-a.

micro:bit case open

photo: magazin Mehatronika

Nije samo procesorska snaga ono što razlikuje ove dve verzije. No, hajmo da istaknemo šta im je zajedničko. Prvo je to oblik same pločice i gotovo identičan konektor na njenom dnu (na V2.0 on je talasast, a na V1.x je ravan), kome odgovara identičan slot. Na prednoj strani nalazi se mreža 5×5 crvenih dioda, kao i dva programabilna tastera, označena sa A i B.

Sa druge strane nalazi se microUSB za programiranje MCU-a, reset dugme i konektor za bateriju, kao i kompas i ST LSM 303 tro-osni senzor pomeraja, senzor tempearature i senzor intenziteta svetlosti.

Zajednički im je 2.4 GHz Wi-Fi, uz to da V1.x ima Bluetooth LE 4, dok novi V2.0 ima Bluetooth Le 5.

Ono što krasi samo V2.0 je dodatna on/off funkcija pridodata reset dugmetu, mikrofon, majušni zvučnik i touch senzor kreativno postavljen sa prednje strane u obliku samog logoa. Bitna je i razlika da ukupna struja koju na pinovima može dati V1.x je 90 mA, dok je kod nove verzije to 200 mA. Obe verzije se i dalje proizvode i izbor će zavisiti od potreba u projektu i budžeta, jer je cena pločica između $15 i $20.

micro:bit case otvoren

photo: magazin Mehatronika

micro:bit case

Elecfreaks micro:bit case zaštitno kućište se sastoji od dve plastične celine sa rupama. Montaža se svodi na jedan klik, sa tim da samo treba paziti koji je deo prednji, a koji zadnji. Prvenstveno je namenjen V2.0 modelu, ali se može koristiti i na V1.x verziji. Na prednjem delu su dva otvora za tastere A i B, kao i za touch senzor, koji se nalazi na V2. Drugi komad ima centralnu rupu predviđenu za zvučnik, kao i nepravilan otvor pri vrhu kako bi bilo mesta za konektore. Ono što je bitno je da je micro:bit case tanak i da će nakon montaže omogućavati nesmetano korišćenje pločice bez potrebe za demontažom.

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)