Foundation Fieldbus je 2. aprila je organizovala Press-meeting na kome su Jurgen George (Pepperl+Fuchs), Jozef Schulcz (Yokogawa) i Andrzej Deren (Turck) predstavnicima srpskih kompanija koje implementiraju Foundation Fieldbus tehnologiju i predstavnicima stručnih medija prezentovali najaktuelnije informacije.

Pre svega to je informacija o 20. godišnjici rada Fieldbus Foundation, neprofitne organizacije koja je posvećena razvoju i promociji fieldbus tehnologije – kao potpuno digitalnog, dvosmernog komunikacionog sistema koji povezuje uređaje u polju u jednu mrežu. Prevashodna namena ovog sistema u industrijskoj automatizaciji gde su adekvatan transfer i rukovanje podacima, kao i integritet kontrolne petlje, esencijalni. Govorilo se i o daljem poboljšanju FOUNDATION™ tehničke specifikacije sa ciljem lakše implementacije, rada i održavanja uređaja.

Sledeća bitna informacija ticala se potpisivanja memoranduma o razumevanju između Fieldbus Foundation i HART Communication Foundation u kome se najavljuje mogućnost objedinjavanja ove dve organizacije u jednu industrijsku fondaciju posvećenu potrebama komunikacije inteligentnih uređaja u svetu procesne automatizacije. Memorandum se pojavio kao logična posledica mnogih sinergija koje u realnom svetu postoje između ove dve organizacije.

Rečeno je su FDI specifikacije i FDI razvojni alati još u novembru 2013 isporučeni odabranim kompanijama, a da je sada omogućeno svim Foundation Fieldbus članicama koje imaju licence za FOUNDATION™ da učestvuju u beta testiranju. Pet vodećih automatizacionih fondacija: FDT Group, Fieldbus Foundation, HART Communication Foundation, Profibus & Profinet International i OPC Foundation su razvile jedno zajedničko rešenje za Field Device Integration (FDI).

Aleksandar Dakić
Follow me