Hemstedt je dobio nagradu INDUSTRIEPREIS BEST OF 2014 za električne grejne sisteme koji mogu deo energije uskladištiti u podlougu GREEN ELECTRIC MAT® i GREEN ACCU MAT®.

Električno grejanje može omogućiti skladištenje i oporavak energije. On obezbeđuje potrebno grejanje tamo gde se ono dominantno oslanja na električnu energiju uz značajno korišćenje solarne energije. Obnovljivi prirodni izvori kao što je drvo, biogas, geotermalna energija (toplotne pumpe) i podzemni topli izvori ne mogu uvek pokriti kompletne zahteve za energijom potrebnom za grejanje.

Konstantno grejanje poda + temperiranje prostora
GREEN
ELECTRIC MAT® i GREEN ACCU MAT® su grejne mreže kompanije HEMSTEDT koje u jednoj mreži imaju dva grejna kola. Kod obe mreže jedno kolo služi za održavanje temperature poda, dok se drugo kolo koristi za temperiranje prostora. Svako kolo ima svoj zaseban termometar. Rezervno grejno kolo obezbeđuje grejanje i u slučaju otkaza drugog grejnog kola.

Ove gejne mreže imaju mogućnost skladištenja toplotne energije u podlogu i izrađene su sa izuzetno visokim implementiranim nivoom bezbednosti. Oba sistema (ELECTRIC i ACCU) su patentirana u EPO (European Patent Office).

GREEN ELECTRIC MAT® je ekonomična podna grejna mreža namenjena za podove prekrivene pločicama. Grejna mreža se postavlja u sloj lepka za pločice. Zbog toga što je tanka ova mreža se može koristiti prilikom preuređivanja u starim građevinama, ali i u onima u koje su konstruisane da imaju malu disipaciju energije.

Dvostepeno snabdevanje energijom za optimalnu iskorišćenost:
+ Grejni stepen za za ugodno grejanje od 70 W/m²
+ Rezervni grejni stepen od 70 W/m² ( dodatno napajan u zavisnosti od potrebe za brzim zagrevanjem)
= Rezervni grejni stepen + glavni grejni stepen = brzo zagrevanje sa 140 W/m² u totalu.

 

GREEN ACCU MAT® je konstruisan kao i GREEN ELECTRIC MAT® kao dvostepeno grejanje i ima iste karakteristike, sa tim da je kod ove mreže moguće delimično skladištenje energije. Mreža se postavlja ispod zaštitnog betonskog sloja debljine od 8 do 10 mm. Toplotna energija se skladišti u sloju cementne košuljice koja se nalazi ispod grejne mreže. Fleksibilnost ovog grejanja i brzo zagrevanje na željenu temperaturu ga čini izuzetno ekonomičnim. Specijalno su dizajnirane za energetski efikasne kuće.

Dvostepeno snabdevanje energijom za optimalnu iskorišćenost:
+ Grejni stepen za za ugodno grejanje od 40 W/m²
+ Rezervni grejni stepen od 40 W/m² ( dodatno napajan u zavisnosti od potrebe za brzim zagrevanjem)
= Rezervni grejni stepen + glavni grejni stepen = brzo zagrevanje sa 80 W/m² u totalu.

 

Podno grejanje koje štedi energiju u toku jeseni i proleća:
Temperatura poda ne treba da se drastično razlikuje od temperature vazduha u prostoriji. Korišćenjem jednog grejnog kola za temperiranje poda u toku jeseni i proleća ekonomično se postiže ugodan osećaj zagrejanosti u prostoriji.

Ušteda energije u zimskom periodu:
Podno gejanje zrači toplotu u prostor i cela površina poda preuzima ulogu grejača. Oba grejna kola održavaju temperaturu poda koja nikada ne prelazi temperaturu ljudskog tela. To je moguće samo uz upotrebu izvora grejanja niske radne temperature kao što su GREEN ELECTRIC MAT® i GREEN ACCU MAT® grejne mreže.

GREEN ELECTRIC MAT® i GREEN ACCU MAT® su opremljeni HEM-SYSTEM®-om:
Spoj hladnog provodnika i grejnog kabla sada je tanak, što znači da su eliminisani svi problemi prilikom instalacije zbog dimenzije spoja na starim mrežama.

Prednosti:

 • Energetski efikasno grejanje u toku proleća i jeseni
 • Uniformna distribucija toplote
 • Grejanje celom površinom poda koji je zagrejan na nisku temperaturu
 • Mali troškovi zbog preciznog podešavanja temperature
 • Grejna mreža sa dva identična grejna kola
 • Dizajn enterijera ije narušen glomaznim grejačima, bojlerima, sulundarima i cevima za centralno grejanje ili gas
 • U slučaju otkaza grejnog kola drugo kolo obezbeđuje grejanje prostorije

Kontroler
HEMSTEDT kontroleri su specijalno dizajnirani za GREEN ELECTRIC MAT® i GREEN ACCU MAT®. Željena temperatura poda se kontroliše jednim termostatom sa kontrolnim senzorom. Drugi termostat omogućava kontrolu temperature prostorije sa senzorom koji sprečava pregrevanje poda kada je temperatura prostorije preniska.

Funkcije:

 • Čitljiv tekstualni displej
 • Pozadinsko osvetljenje
 • Časovnik realnog vremena
 • Automatsko prebacivanje iz moda leto/zima
 • Tajmer za funkcije grejanja
 • Mod u toku godišnjeg odmora
 • Mod za žurke
 • Prikaz potrošnje energije po satima
 • Podešavanje limita temperature
 • Podešavanje jezika

Solar-LogTM
GREEN ELECTRIC MAT
® PV i GREEN ACCU MAT® PV se kontrolišu sa Solar-LogTM koji konstantno proverava snagu na PV ulazu dobijenu od solarne energije i po potrebi aktivira grejanje. Primer: Solarni sistem koji po specifikacijama pri punom osunčanju može dati 7 kW u piku može se koristiti kao dopunski izvor energije za grejanje snage 5 kW uz PV instalaciju i uz kontrolu Solar-LogTM.

 


Više informacija: Sobel d.o.o., Ustanička 125-I, Šumice, 11000 Beograd, Srbija, Tel/fax: 011/3087-507, 3087-064, http://www.sobel.rs

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)