Ne tako davne 2014. godine, zakoračili smo u svet surovog metala i sveta mehatronike koji još dugo neće dostići vrhunac svog razvoja. Vodeći se tom idejom, obaranjem novih granica, nismo dozvolili da zaostanemo. Naravno u ovom svetu u razvoju, gabariti nisu jedini argument koji pokazuje superiornost proizvoda. Nove tehnologije i sposobnosti zato svakako to jesu.

Nekada ručne, danas potpuno automatizovane
Iako je mašina za pravljenje korica knjiga potpuno automatizovana, napravljena je tako da se može koristiti i kao poluautomatska. U tom režimu postoji mogućnost odvajanja pojedinih segmenata mašine u slučaju da ona, kao celina, nije potrebna za obavljanje posla.

Koričara koristi topli lepak, koji se zagreva toplom vodom. Realizovan je sistem koji cevima dovodi i odvodi toplu vodu kroz segmente mašine na kojima se nalazi lepak. Ovaj sistem sinhronizovano radi uz pomoć tri vakuum pumpe i veliki broj senzora, koji registruju nivoe vode i samog lepka.

Za svaki automatizovan proizvod potrebno je osmisliti i isprogramirati „srce“ mašine. Srce našeg proizvoda je već dobro poznati Omron PLC, a „User Interface“ je pobojšan HMI ekranom osetljivim na dodir kompanije Weintek. Korak koji smo napravili ulaskom u tehnologiju osetljivu na dodri „Touch Screen“, možda nije bio veliki za čovečanstvo, ali za Triton Engineering je baš ovo otvorilo nove horizonte i puteve gde mnogo lakše možemo pokazati i dokazati našu kreativnost.

Kontrolna tabla je dizajnirana na specifičan način tako da omogućava lako rukovanje mašinom. Svakom segmentu mašine se putem HMI-a može posebno pristupiti jednostavnim dodirom ekrana. Na kontrolnoj tabli se može pristupiti svakom senzoru i motoru, a kao ispis na ekranu se dobijaju sve eventualne greške na koje je mašina naišla. Sve to je pregledno i jasno ispisano na ekranu visoke rezolucije dimenzije 10″.

Case making machine
Ne bi mašina bila toliko specijalna da se ne možemo pohvaliti i mehaničkim inovacijama koje je krase. Ljudi iz grafičke struke će znati, mašina ima radnu širinu od 1200mm, što obuhvata širok dijapazon grafičkih proizvoda. Automatski ulaže presvlaku, maže je lepkom i dovodi do dela mašine na kojem se postavljaju lepenke na prethodno namazanu koricu. Automatski postavlja svaki deo lepenke ne zadate lokacije na namazanoj strani.

Da bi proizvod bio u potpunosti završen, tada već zalepljena lepenka zajedno sa koricom „putuje“ do dela mašine koji spaja ostale stranice i obrađuje ivice i uglove, čime je njen posao završen.

Istakli bi da se i ova mašina razlikuje od drugih, kao i većina naših mašina na tržištu. Koričara koristi klapne, a ne četkice za obradjivanje uglova. Znamo da se na taj način postiže veća preciznost.

Najslađe za kraj, brzina rada ove mašine koja spada u srednji cenovni rang – „Medium-End“ jeste od 400-800 komada po radnom satu.


Više informacija: Triton Engineering, Gavrila Principa 20, Novi Sad, 21000, www.triton.rs, Mob: +381 (0)64 610-36-17 /Zoran/

 

Aleksandar Dakić
Follow me