Kada se u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu okupe 23 tima iz 7 škola iz Srbije: Matematičke gimnazije, ETŠ „Nikola Tesla“ iz Beograda i Pančeva, 6. Beogradske gimnazije, Računarske gimnazije, Mašinske škole iz Pančeva i Prve Beogradske gimnazije i pridruže im se 8 timova iz srednje škole „Grigore Moisil“ iz Temišvara, kao i tim koji je učestvovao u međunarodnom projektu CoderDojo Timisoara znate da će se desiti uzbudljiv hakaton dan. Pod okriljem finala Pupinovog Izazova dogodio se okršaj 80 mladih umova u pokušaju da reše izazovne zadatke koji su se našli pred njima.

photo: Cirkuliranje

Pred samo takmičenje, u svečanoj Sali Matematičke gimnazije, nakon dobrodošlice Direktorke Mirjane Katić ispred Matematičke gimnazije, Vladislava Petkovića, koordinatora projekta Pupinov Izazov i Jovice Milisavljevića, stručnog saradnika projekta i nastavnika u Matematičkoj gimnaziji, pred mladom publikom u isčekivanju okršaja Radu Ticiu is CoderDojo Timisoara predstavio je iskustva u STEM nastavi i dugotrajan rad CoderDojo-a.

photo: Cirkuliranje

A nakon toga, bila nam je čast da srednjoškolcima ispričamo jednu zanimljivu priču sa sada najaktuelnijom temom: veštačka inteligencija. Pričajući o mogućoj upotrebi veštačke inteligencije u mejkerskom svetu, što je takmičare iz obe zemlje zaintrigiralo, Dušan je u u rukama sve vreme pokazivao atraktivnu svetlozelenu kutiju u NVIDIA bojama i na kraju otkrio specijalnu nagradu za tim koji na takmičenju najkvalitetnije uradi tri specijalna zadatka koja smo mi predložili.

photo: Cirkuliranje

Pored lepih novčanih nagrada za tri najbolja tima, koje je obezbedio organizator takmičenja, ova posebna nagrada koju smo obezbedili sa našim prijateljima iz kompanije NVIDIA je u isto vreme otežala i začinila takmičenje. Upravo ono što mladi hakatonci i očekuju za svoj trud. Ovog puta, u Dušanovim rukama je bio NVIDIA Jetson Nano 4GB Developer Kit. Pravi poklon za najbolji tim i skok sa Arduino razvojnih pločica i Raspberry Pi SBC-ova na koje su navikli u AI svet koji im otvara NVIDIA.

photo: Cirkuliranje

Dodatni zadaci nisu bili laki. U osnovnom delu takmičenja bilo je potrebno načiniti sonar koristeći HC-SR04 ultrazvučni senzor montiran na MG-90s servo motor koji može detektovati objekat na udaljenosti od 40 cm i iscrtati na ekran računara poziciju objekta, skenirajući prisustvo samo na uglovima:  0°, 45°, 90°, 135° i 180°.

photo: Cirkuliranje

Našu modifikaciju donosimo u celosti:

8) [10] Pod pretpostavkom da je u ravni više objekata, potrebno ih je prebrojati i svaki obeležiti na ekranu.

9) [50] Izmeniti kod, i po potrebi, dizajn sistema tako da se ugaona rezolucija sonara poveća. Umesto da sonar „čita“ rastojanje na predefinisanim uglovima od 0°, 45°, 90°, 135° i 180°, potrebno je omogućiti senzoru da, sa „koracima“ od 1° stepena, glatko skenira polukrug i detektuje sve prisutne objekte, kao u prethodnom zadatku. Nakon završenog skeniranja celog polukruga, senzor se vraća na početni ugao od 0° i skenira novi polukrug, a Java kod iscrtava prikupljene podatke. Dodatno, potrebno je izmeniti Java kod tako da program iscrtava pravougaoni koordinatni sistem sa koordinatom (0,0) u donjem levom uglu, kao i tačkice ili kružiće na tačnim lokacijama objekta. Potrebno je ispisati i koordinate svakog objekta u (x,y) formatu pored odgovarajuće tačke. Radi orijentacije, senzor se nalazi na koordinati (20,0), a gornja desna tačka sistema može biti (40,40). Podeoke i mrežu postaviti po želji.

10) [10] Izmeniti sistem iz prethodnog zadatka tako da se iscrtavanja očitanih objekata ne vrše nakon svakog skeniranog polukruga, već kontinualno tokom skeniranja. Kod u Processing okruženju takođe treba da iscrtava liniju dužine 40cm koja prati trenutni ugao senzora. Obratiti pažnju da, kao i u prethodnom zadatku, prikaz se radi u pravougaonom koordinatnom sistemu. Pored ove linije, potrebno je, iz podataka sa senzora, proceniti i širinu objekta i prikazati je pored koordinata uz tačke ili kružiće u koordinatnom sistemu.

Nakon par sati rada na „osnovnih“ sedam zadataka, došlo je i vreme da se uđe u borbu za Jetson.

photo: magazin Mehatronika

Iako može delovati lako na prvi pogled, posle višesatnog hakatona, trebalo je dosta snage i znanja da se urade ova tri dopunska zahteva. Dva tima su se ovde izdvojila, a kako se pokazalo, upravo ona dva koja su osvojila i najviše poena u redovnom delu Pupinovog Izazova:

  • Tim „Krokodil u bari“ učenici IV razreda Matematičke gimnazije u sastavu Lena Perišić i Daniel Đurčilov
  • Tim „Coder Dojo Timisoara“ u sastavu Andrei Soare i Daniel Hnatiuc

photo: magazin Mehatronika

Iako je „Krokodil u bari“ kvalitetnije uradio prvih 7 zadataka Pupinovog Izazova i u krajnjem plasmanu osvio prvo mesto, „Coder Dojo Timisoara“ – Andrei i Daniel su se bolje snašli u zavrzlama koje su vodile do NVIDIA Jetson Nano 4 GB Developer Kit-a i time ga i osvojili.

Svi mi koji smo na bilo koji način doprineli organizaciji Pupinovog Izazova 2023, na kraju smo bili nagrađeni srećom na mladim licima budućih vrhunskih mehatroničara. U naše ime hvala kompaniji NVIDIA koja nam je pomogla da dodatno motivišemo 80 mladih inženjera da daju svoj maksimum u borbi kako bi ušli u svet mehatronike koji ove mlade mejkere toliko intrigira.

Aleksandar D.
Follow me