Vidljivost performansi mašina sa udaljenih tačaka omogućava proizvođačima mašina da ponude nove usluge podrške na globalnom nivou.

IIoT (industrijski internet stvari) povećava zahteve krajnjih korisnika u oblasti tehničke podrške za industrijske mašine širom sveta. Nove digitalne tehnologije na bazi IIoT, kao što je Modicon M262 kontroler, odgovaraju na te zahteve omogućavajući bezbedno povezivanje, upravljanje podacima i daljinsku vidljivost mašina.
Modicon M262 ima ugrađenu opciju povezivanja na klaud za koji nije potreban dodatni uređaj, što proizvođačima mašina omogućava da bezbedno upravljaju efikasnošću opreme i preventivnim održavanjem bez potrebe za slanjem inženjera na teren.

EcoStruxure Machine Advisor je softverska platforma za digitalne servise koja kroz unapred konfigurisane biblioteke i protokole daje uvid u Modicon M262. Ova otvorena platforma omogućava proizvođačima mašina da prikupljaju podatke iz kontrolera kompanije Schneider Electric kao i drugih proizvođača, što širi mogućnosti za ostvarivanje prihoda od pružanja usluga krajnjim korisnicima.Modicon M262: Ključ koji otvara vrata ka uspešnijem digitalizovanom ekosistemu
Prednosti digitalizacije se uvećavaju kada tehnologije imaju sveobuhvatnu primenu.
„Servisi koji omogućavaju mašinama da bolje uče i veštačka inteligencija radikalno menjaju način na koji kompanije koriste i tumače podatke.” – IHS Markit
Modicon M262 je novi, visokointeligentni i fleksibilni kontroler za mašine koji ima važnu ulogu u celokupnoj arhitekturi na bazi IIoT pod nazivom EcoStruxure Machine. Modicon M262 pripada srednjem nivou ove arhitekture kao edge kontroler koji omogućava pristup povezanim proizvodima i ključnim aplikacijama za analizu podataka. Pametni uređaji prikupljaju relevantne podatke o performansama, koriste te podatke za optimizaciju performansi mašina i potom analiziraju te podatke da bi predvideli dalja dešavanja.

Modicon M262 je pogodan i za analitiku jer omogućava pristup podacima, tako da operatori mogu da poboljšaju operativnu efikasnost i stvore uslove za rekordnu produktivnost.

Ovakva otvorena digitalizacija omogućava proizvođačima mašina da podstaknu produktivnost i konkurentnost zahvaljujući ugrađenoj opciji povezivanja na klaud. Proizvođači mašina sada mogu da održavaju i čak reprogramiraju mašine koje su hiljadama kilometara daleko bez napuštanja svoje zemlje. Mašine mogu da se registruju na digitalnoj servisnoj platformi i proizvođači mogu da vide lokacije mašina, prate upotrebu komponenti, identifikuju verzije firmvera i prikupljaju podatke o ukupnoj efikasnosti i stanju opreme. Zahvaljujući odličnoj analitici, proizvođači mašina mogu da predvide i optimizuju produktivnost i dostupnost svojih mašina.

Kontroler koji je 4 puta brži u logičkim performansama i 30 odsto u performansama kretanja
Kada su milisekunde bitne za aplikaciju i komunikaciju, tu je Modicon M262 sa procesorom sa dvostrukim jezgrom.

Zahvaljujući posebnim jezgrima za aplikaciju i komunikaciju, Modicon M262 je najbrži pametni kontroler na tržištu. Brzina procesora se kreće između 5 i 3 nanosekundi po instrukciji. Krajnji korisnici ne moraju da prave kompromis po pitanju performansi mašina kada žele da se povežu na internet, SCADA sistem ili sa drugim PLC-om.

Modicon M262 kontroler zadovoljava potrebe za logičkim performansama, ali može da služi i kao sveobuhvatni kontroler kretanja zahvaljujući ugrađenim karakteristikama kao što su motion bus i ulaz za enkoder i touch probe. Sa 4 do 16 sinhronizovanih osa i skalabilnim radnim ciklusom za izvršenje zahteva kretanja od samo 1 ms (nezavisno od zahteva komunikacije), Modicon M262 kontroler se odlikuje visokim performansama kad je reč o izvršavanju zahteva za sinhronizovano kretanje.

Jedan kontroler za logičku i kontrolu kretanja
Modicon M262 kontroler pomera granice zahvaljujući fleksibilnim opcijama u različitim okruženjima
Novi Modicon M262 koristi prednosti koje donosi brzina digitalizacije i fleksibilnost tako što obezbeđuje funkcije i logičke kontrole i kontrole kretanja u jednom kontroleru. Sa ugrađenom opcijom povezivanja na klaud, IoT sisteme i drajvove, Modicon M262 funkcioniše kao ključni edge kontrolni element koji povezuje aplikacije sa pametnim uređajima.

Modicon M262 pruža mogućnost podrške za više mreža u okviru jedne mašine. Korisnicima je često potrebna jedna mreža za rad mašine, druga za međusobno povezivanje mašina i treća za povezivanje sa sistemom upravljanja postrojenjem. Zahvaljujući tome što podržava više mreža, Modicon M262 pomaže krajnjim korisnicima da izbegnu situacije u kojima jedna preopterećena mreža negativno utiče na performanse mašine. Ovo je primer IT/OT konvergencije i jedan od načina na koji Modicon M262 obezbeđuje značajnu vrednost u poslovanju.

https://www.se.com/rs

Aleksandar Dakić
Follow me