Nemačka kancelarka Angela Merkel i američki predsednik Barak Obama među prvima su se upoznali sa novim, revolucionarnim pametnim senzorom iz ABB-a tokom posete Međunarodnom sajmu industrijske tehnologije u Hanoveru u ponedeljak.

abb hanover 2016-2

27. April 2016 – Lideri dveju zemalja imali su priliku da vide na koji način ABB-ov pametni senzor može da poveća produktivnost stotina miliona elektromotora tako što bi se oni po prvi put povezali sa servisom baziranim na „cloud“ tehnologiji.

Na ABB-ovom štandu, Merkelova i Obama čuli su kako pametni senzor može da se primeni na veliki broj niskonaponskih motora, bez obzira na to da li su novi ili već u upotrebi, čime se povećava njihova efikasnost, smanjuje vreme zastoja u radu i štedi novac. Digitalno rešenje će po prvi put omogućiti da niskonaponski motori budu integrisani u sve zastupljeniji Internet stvari, usluga i ljudi (IoTSP).

 

U pratnji direktora ABB Grupe Ulriha Špishofera, ABB regionalnog predsednika za region Amerike Grega Šaia i generalnog direktora ABB-a za Nemačku Hans-Džordža Kraba, lideri dveju zemalja posmatrali su YuMi robot koji sa lakoćom demonstrira kako se pametni senzor montira na niskonaponski motor. Putem bežične konekcije sa internetom, podaci o radu motora prikazani su na velikom ekranu, čime se pokazalo kako mogu neočekivani kvarovi da se izbegnu, a potrošnja električne energije smanji.

https://www.youtube.com/watch?v=HoASfhU-I6M

 

„Pametni senzor omogućava transkontinentalnu industrijsku digitalizaciju,” rekao je Špishofer. „Upotrebom senzora skraćuje se vreme zastoja u radu motora i do 70%, produžava se njihov radni vek i do 30%, i smanjuje se potrošnja električne energije čak i do 10%. Kada bi svi industrijski elektromotori širom sveta bili opremljeni našim pametnim senzorima, ušteda energije bila bi srazmerna količini električne energije koju proizvede stotinu velikih elektrana”.

Pametni senzor privukao je pažnju u Hanoveru u značajnoj meri, ne samo predsednika Obame i kancelarke Merkel, već i niza potencijalnih kupaca koji su uvereni da će imati koristi od njegove primene. Senzor će biti dostupan na tržištu krajem godine.

ABB (www.abb.com) je vodeća svetska kompanija u oblasti energetike i industrijske automatizacije koja svojim tehnologijama pomaže korisnicima iz javnog sektora, industrije, oblasti infrastrukture i transporta u unapređenju njihove produktivnosti uz smanjenje štetnog uticaja na životnu sredinu. ABB Grupa posluje u oko 100 zemalja i zapošljava oko 135.000 ljudi.


Više informacija: ABB Srbija, Beograd, Kumodraska 235 , 11000 Beograd, Srbija
Telefon: +381 11 3094 300, Telefax: +381 11 3094 34, http://www.abb.rs/

Aleksandar Dakić
Follow me