8.2 TOTAL SCORE

Orange Pi 3B

SBC
0 Out of 5

Based on 0 Users

Performanse 7
Softverska podrška 9
Periferije i IO 7
Kvalitet izrade 8
Cena 10
PROS
  • Optimizovane Linux i Android distribucije
  • Wi-Fi i Bluetooth sa antenom
  • Odlična cena
  • M.2 port
CONS
  • Konektor za ventilator nema PWM
Bottomline

Orange Pi 3B je SBC koji se može nabaviti za svega 30-ak USD i za to dobijate potpuno upeglan i iznenađujuće brz sistem. Ima dovoljno snage, kriptografskih mogućnosti i upotrebljiv NPU da može biti osnova edge ili malog majkerskog računara, deo pametnog doma u kome bi bio mali kućni server, brinuo se o bezbednosti, prepoznavao lica ili objekte, kontrolisao IoT mrežu, radio kao NAS. Uz Android može nadgledati digitalnu signalizaciju i biti u ulozi medija servera, retro gejming računara ili kućnog tableta.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

Orange Pi tim nam je predstavio jednu, nama sasvim novu realizaciju Rockchip SoC-a: RK3566, poslavši nam Orange Pi 3B. To je 64-bitni ARM procesor sa četiri A55 jezgra na 1,8 GHz, uz jedan Mali-G52-2EE GPU-om i NPU-om sposobnim da iznese 1 TOPS-a INT8 (po dokumentaciji Orange Pi-a 0,8). Ako ga uporedimo sa našim znancima RK3568 i RK3588, vidimo da je gotovo identičan sa RK3568 (BPi-R2 Pro) koga isto čine 4 A55 jezgra na 1,8 GHz, uz jedan Mali-G52-2EE i NPU koji postiže 1 TOPS (INT8). Najjači je svakako RK3588 (Orange Pi 5) i u njemu su 4 A76 i 4 A55 jezgra na 2,4 i 1,8 GHz respektabilno, četiri Mali-G610-MP4 GPU i NPU sposoban za 6 TOPS INT8.

photo: magazin Mehatronika

Već prvi progled na specifikacije govori da je u pitanju SoC na prelazu između niže i srednje klase po performansama i da Orange Pi 3B stoga treba porediti sa Raspberry Pi 3, Le Potato, Renegade, La Frite, Sweet Potato pločama koje su nam poznate. Kada je u pitanju cena, Orange Pi 3B je veoma interesantan po svojoj ponudi od 25/30/40 USD za modele sa 2/4/8 GB RAM-a. Ono što je nas najviše interesovalo, kada je ovaj SBC u pitanju je koliko je razvojni tim softverski podržao RK3566 SoC i hardver postavljen na ploči i u kojoj meri je uspeo u tome da Orange Pi 3B bude zamena i nadogradnja u projektima gde se koristi Raspberry Pi 3.

photo: magazin Mehatronika

Hardver Orange Pi 3B

Dimenziono se Orange Pi 3B poklapa sa Raspberry Pi 3 i vidimo da je postojala namera da se raspored periferija uskladi. Sa prednje strane nalaze se Gigabitni Etherne port, prvi par USB-A portova (gornji 3.0 i donji 2.0 koji je ujedno i port za programiranje) i drugi par sastavljen samo od USB-A 2.0 portova. Sa donje strane ploče, na sredini nalazi se eDP 1.3 konektor.

photo: magazin Mehatronika

Sa desne strane je kolor-kodovani 40 pinski GPIO, usklađen sa RPi GPIO po rasporedu funkcija, tako da je olakšano postavljanje HAT-ova, sa tim da neće svi biti plug-and-play. Orange Pi tim je napisao jedan broj overlay-ova za Linux distribucije i time olakšao povezivanje. Uz njega su četiri rupe za ADC2 i ADC3 linije, GND i 3V3, što je zgodan I/O interfejs za senzor-aktuator.

photo: magazin Mehatronika

Sa leve strane nalazi se 3,5 mm audio izlaz za slušalice, a iza njega je smešten konektor za RTC bateriju. Tu je onda MIPI CSI 30 pinski konektor, za koga je napisan overlay, ali nema podršku za originalne RPi kamere. Za sada nam nije poznato da uopšte i postoji podrška za RPi kamere na Rockchip platformama i o tome se mora voditi računa ukoliko vam je bitna RPi kompatibilnost u projektu. Video enkoder može obrađivati ulaz do 1080p60. Do njega je standardni HDMI izlaz koji ima mogućnost prikaza 4K60 slike. Procesor može hardverski dekodovati H.264, H.265 i VP9 snimke.

photo: magazin Mehatronika

Sledeći je konektor za ventilator bez PWM regulacije. U s-tui testu nije dolazilo do termalnog trotlovanja. Bez ventilatora maksimalna temperatura SoC-a bila je 70°C, dok sa ventilatorom nije prelazila 62,2°C. Međutim, pri testiranju u Unixbench i Geekbench 5 multicore testovima, dolazilo je do povremenog obaranja osnovnog takta procesora sa 1.8 GHz na 1.6 GHz prilikom najvećih opterećenja i primetili smo minoran pad vrednosti rezultata kada je testiran sistem bez uključenog ventilatora (491 umesto 496 na Geekbench-u, odnosno 860 umesto 891 na Unixbench-u), i to smatramo zaista neprimetnim u radu.

Na istoj strani, uz sam ugao ploče, nalazi se USB-C port za napajanje. Uz Orange Pi 3B, od proizvođača za potrebe ovog testa, dobili smo i napajanje (5V/2,5 A). Ploča nikada ne povlači više od 1,4 A i pripadajuće napajanje sa lakoćom obavlja posao.

Sa zadnje strane ploče nalaze se Power dugme, UART dibag heder (1.500.000 baud je standard kod RK3566), MIPI DSI port za koga je tim napisao overlay, ali opet se ne može povezati zvanični 7″ Raspberry Pi ekran, već ekrani definisani u Orange Pi Wiki-u.

photo: magazin Mehatronika

Do njega je U.FL konektor za Wi-Fi 5/Bluetooth 5.0 antenu koji je implementiran Cdtech 20U5622 komunikacionim čipom. U kompletu sa Orange Pi 3B dolazi i antena sa kratkim kablom.

photo: magazin Mehatronika

Najzad naša ploča je došla sa 8 GB LPDDR4 memorije, mada treba imati u vidu da je memorijska magistrala RK3566 32-bitna. U pitanju je veoma brz Samsung K4UBE3D4AB-MGCL RAM od 4266 Mbps (2133 MHz). Performanse smo ilustrovali rezultatima Sysbench RAM i Tinymembench testova.

Sa donje strane ploče nalazi se eMMC interfejs koga čine dva konektora za povezivanje OPi eMMC Module V1.0. Postoje moduli od 32, 64 i 256 GB (sa cenama 7,5/9/19 USD), a nama je proizvođač poslao modul sa FORESEE FEDNN64G-A3A56 , odnosno 64 GB eMMC 5.1 modul, koji teoretski može postići maksimalni protok podataka od 400 MB/s (HS400). Na našim testovima je pokazao brzinu direktnog čitanja od 143,6 MB/s, što je sedam puta brže od vrednosti koju smo dobili prilikom čitanja sa Kingston CANVAS Select Plus V10 64 GB SD kartice. Opciono se može montirati i M.2 M-Key NVMe SSD sa donje strane ploče i tada smo dobili brzinu direktnog čitanja od 304,2 MB/s sa Kingston NV2 SNV2S/250G od 250 GB.

photo: magazin Mehatronika

Softverska podrška

Dosadašnje iskustvo sa Orange Pi proizvodima, kada govorimo o softverskoj podršci i dokumentaciji, bilo je veoma dobro. I ovog puta je tim uradio standardizovan set dokumentacije i potrebnih programskih alata i postavio ih na sajt u delu dokumentacija.

Linux distribucije, koje su date, su bazirane na kernelu 5.10.160 i sve su stabilne i funkcionalno pokrivaju sve periferije na SBC-u. Ubuntu 20.04 i 22.04, kao i Debian 11 i 12 su potpuno ispolirani, u njima je i u desktop verziji ugodno raditi. Kao ilustraciju možemo reći da na Octane 2.0 testu postižu korektnih 2860 poena.

Kome je potrebna maksimalna kompatibilnost sa Raspberry Pi okruženjem, sa sajta može preuzeti Raspberry Pi OS sliku. Lepo optimizovanu distribuciju koja postiže čak 3855 na Octane 2.0 testu.

Photo: screenshot Wikipedia/Jorge Láscar/magazin Mehatronika

Upravo na toj distribuciji smo isprobali i ugrađeni NPU. Na slici ulice grada dimenzija 640 x 640, Orange Pi 3B je prepoznao siluete vozila za samo 68 ms. Ovaj rezultat pokazuje da bi ovaj SBC mogao da u realnom vremenu analizira video ovih dimenzija sa po 14 frejmova u sekundi.

photo: magazin Mehatronika

Najbolje performanse dobili smo korišćenjem Orange OS-a, baziranog na Arch linux-u. Orange OS 23.08 je inače distribucija o kojoj brinu interno u Orange Pi timu i samim tim smo od nje i najviše očekivali. Ona nam je dala zaista, za RK3566 impozantnih 4743 poena na Octane 2.0 testu.

Sve testove brzine procesora smo i uradili na Orange OS-u, uz stalno aktivno hlađenje.

Android 11 se može instalirati na eMMC, ali je moguće imati sistem i na brzoj SD kartici uz upotrebu SPI NAND Flash-a na ploči. Postupak je detaljno objašnjen u uputstvu koje se može preuzeti sa Orange Pi sajta.

Upotreba i zaključak

Orange Pi 3B je SBC u najnižem cenovnom rangu. Za svega 30-ak USD dobijate potpuno upeglan i iznenađujuće brz (za ugrađeni hardver) sistem na kom se može ugodno raditi. Kao zamena za Raspberry Pi 3, uz ipak više snage, kriptografske mogućnosti i osnovni, ali upotrebljiv NPU, Orange Pi 3 može biti osnova edge ili malog mejkerskog računara. Može biti deo pametnog doma u kome bi bio mali kućni server, brinuo se o bezbednosti, prepoznavao lica ili objekte, kontrolisao IoT mrežu, radio kao NAS. Uz Android distribuciju pored digitalne signalizacije i medija servera, može biti interesantan retro gejming računar ili kućni tablet. Naš utisak je da je ovo jedna od najuspelijih „low cost“ SBC realizacija u ovom trenutku na tržištu.

Aleksandar Dakić
Follow me
Latest posts by Aleksandar Dakić (see all)