6.6 TOTAL SCORE

Libre Computer Sweet Potato AML-S905X-AC V2

SBC
0 Out of 5

Based on 0 Users

Performanse 6
Softverska podrška 6
Periferije i IO 6
Kvalitet izrade 6
Cena 9
PROS
  • Cena je atraktivna
  • Armbian i CoreElec distribucije
  • PoE heder
CONS
  • Loše performanse za desktop upotrebu
  • Nema Wi-Fi, niti Bluetooth
Bottomline

Sweet Potato AML-S905X-AC V2 je na nas ostavio pozitivan utisak. Hardverska priprema je učinjena smišljeno u ovoj evoluciji, uz dobro iskustvo i sa namerom da uređaj zameni RPi3 gde god je to moguće, uz nešto efikasniju i bržu memoriju i kripto endžine kojih nema kod RPi3.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

Novi Sweet Potato AML-S905-AC V2 je pred nama. Dobili smo uzorak od proizvođača Libre Computer kako bi se upoznali i preneli iskustva i pre nego što je bio dostupan i imali smo dovoljno vremena da nam sada, kada je zvanično izašao, bude stari znanac.

Sam proizvođač napominje da Sweet Potato, neće ukinuti Le Potato, već će obe realizacije ostati u ponudi, kako bi se omogućio izbor u skladu sa aplikativnim potrebama kupca. Cena oba modela je ista i iznosi 30 USD.

Mi smo na našem Sweet Potato SBC-u pokrenuli Armbian 23.8.1, Debian 12, kernel 6.1.50 sa Cinnamon-om kako bi ga uporedili sa prethodnom verzijom Le Potato.

Le Potato V2 top

Photo: magazin Mehatronika

Sweet Potato je baziran na istom ARM Amlogic S905X čipu kao i prethodni Le Potato, koji je dobro softverski podržan, posebno u raznim realizacijama set-top boksova ili retro-gaming konzola. U sebi ima četiri ARM Cortex-A53 jezgra na 1.5 GHz, dok su za grafiku zadužena tri ARM Mali-450 na 750 MHz. Budući da je u pitanju identičan S905X u oba modela, nema realne razlike u testovima koji mere performanse CPU-a i kripto endžina.

openssl je to i potvrdio, pokazavši gotovo identične rezultate.

Ono što se razlikuje u ovoj verziji je prelazak na 2400 MHz DDR4 1,2V memoriju, koja je sada u dva dok je u prethodnoj verziji bio u četiri čipa na 2133 MHz DDR3 1,5V. Ovo bi pored manje potrošnje struje, trebalo da donese i neke dobiti u memorijskim performansama. Na SysbenchRAM i tinymembench testovima to se i pokazalo.

Na ploči je i 16MB SPI Boot i konektor za eMMC 5.x module (strogo na 1,8V). Obratite na ovo pažnju, jer je u prethodnoj verziji postojala podrška za 3.3V eMMC 4.x. Od noviteta je i mali prekidač, koji selektuje boot opcije (SPI NOR za opšte namene ili eMMC za Android gde je potreban secure boot). Tu je i ležište za SD karticu, kao i na prethodnom modelu.

Le Potato V2 bottom

Photo: magazin Mehatronika

Sweet Potato više nema kompozitni video izlaz CVBS, kao ni stereo analogni audio izlaz, ali je ostao standardni HDMI 2.0. Tu su 4 x USB 2.0 Tip A. Na našoj verziji AML-S905X-V2.0-A za napajanje je još uvek bio microUSB 5V 2,5A, dok je na finalnoj verziji AML-S905X-V2.0-C u skladu sa evropskim direktivama zamenjen sa USB-C 5V 3A.

Nedostatak Wi-Fi i Bluetooth-a i dalje postoji, ali je sada dodat PoE heder koji omogućava postavljanje PoE HAT-a samog proizvođača.

Izveden je i petopinski USB heder, namenjen konekciji USB Video Class (UVC) kamere, ali i različitih RF rešenja (Wi-Fi, Bluetooth, Zigbee, Matter, SDR).

Le Potato V2 new ports

Photo: magazin Mehatronika

Opšte performanse merene u Geekbench 5.0 su nešto bolje na novoj verziji.

UnixBench je pokazao veoma bliske vrednosti obe verzije.

I na kraju Octan 2.0 koji oslikava osećaj brzine pri radu.

GPIO heder je delimično pin to pin kompatibilan sa RPi GPIO hederom, što pokazuje ova tabela. Na finalnoj verziji ploče, za razliku od naše, pinovi hedera su kolorno kodovani.

Photo: libre.Computer

Za instalaciju Device Tree Overlay-a, možete koristiti git verziju:

sudo apt install git
git clone https://github.com/libre-computer-project/libretech-wiring-tool.git
cd libretech-wiring-tool
sudo ./install.sh

 

Krajnji utisak nam je pozitivan. Ovo nije nova platforma i Libre Computer ima višegodišnje iskustvo sa njom. Hardverska priprema je učinjena smišljeno i sa namerom da uređaj zameni RPi3 gde god je to aplikativno moguće, uz nešto efikasniju i bržu memoriju i kripto endžine kojih nema kod RPi3.


Više informacija: Libre Computer

Aleksandar Dakić
Follow me