6.6 TOTAL SCORE

le potato aml-s905x-cc

SBC
0 Out of 5

Based on 0 Users

Performanse 6
Softverska podrška 6
Periferije i IO 6
Kvalitet izrade 6
Cena 9
PROS
  • Cena je atraktivna
  • Raspbian, Ubuntu i CoreElec distribucije
  • Živahna zajednica
  • Retro gaming
CONS
  • Loše performanse za desktop upotrebu
  • Nema Wi-Fi, niti Bluetooth
  • Problemi sa iole nekvalitetnijim napajanjem
  • Ne rade svi ponuđeni OS build-ovi
Bottomline

Ako ste mejker, retro gejmer ili želite da napravite ala-Mi-media box, Le Potato AML-S905X-CC je dobar izbor, uz dobru SD karticu, napajanje i razmislite o eMMC, WiFi USB dongle-u. Ukoliko vas interesuje desktop, ovo nije SBC za vas.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

 

Beli Le Potato AML-S905X-CC svojim nadimkom privlači pažnju, ukazujući da je fokus na ekonomičnom SBC rešenju, pre svega. Sam prvi pogled na specifikacije kazuje da je u pitanju desetak godina star Amlogic čip serije 9, i to prve X generacije. U sebi ima četiri ARM Cortex-A53 @ 1.5 GHz jezgra, a za grafiku su zadužena tri ARM Mali-450 @ 750 MHz.

Napomena: O novoj reviziji Le Potato V2 pisali smo u novom izdvojenom tekstu.

Le Potato AML-S905X-CC memorija

Ako bi uz njegov ugrađen RAM od 2 GB DDR3 dodali 8 GB eMMC na kartici, za koji postoji mesto na ploči sa donje strane, dobili bi po bazičnoj hardverskoj osnovi hand-made Xiaomi Mi Box S koji je inače sposoban da prikazuje 4K videe i radi na Android 8.1. Ova činjenica već govori o jednom pravcu upotrebe o kojoj možete razmišljati ukoliko nabavite Le Potato AML-S905X-CC. Pored Android bilda, tu su i CoreElec i LibreElec distribucije bazirane na Linux distribucijama. Preporučujemo CoreElec, iako je bazirana na starijoj tehnologiji, jer će izvući više iz AML-S905X platforme. Sam osećaj pri korišćenju je inženjerski, što bi značilo da je na samoj ivici između „radi-ne radi“. Da je za delić bita slabiji ne bi radio, da je hardver i malko jači, sve bi bilo lepše. Inženjerski dakle idealno.

Le Potato AML-S905X-CC izgled

Jasno je da je 3xMali-450 sasvim prihvatljivo rešenje za retro gejming. Mada ne preporučujemo da taj retro bude neko od konzola napravljena u poslednjih desetak godina. Na sajtu proizvođača Libre Computer, od koga smo i dobili ovu jedinicu za prikaz, možete preuzeti Lakka imidž koji u sebi ima preko sto emulatora retro platformi za igre i uživati u reminiscenciji na vreme koje je davno tehnološki prošlo. Ali umetnost, duh i dovitljivost tadašnjih programera suočenih sa tadašnjim slabašnim hardverom je ono što zaista i sada pleni. Lako je danas sa moćnim platformama biti realističan.

Le Potato AML-S905X-CC board

Onda smo krenuli dalje u istraživanje i pomislili da bi Armbian bio prvo pravi put. Logika je bila: ARM arhitektura je idealna za Armbian. Prvi pokušaj je bio neuspešan, debug sonda nam je otkrila da memorija nije prošla.

Specifikacija
CPUAmlogic S905X SoC
4 ARM Cortex-A53 @ 1.512GHz
Cryptography Extension
GPU2G + 3P ARM Mali-450 @ 750MHz
OpenGL ES 1.1 / 2.0
OpenVG 1.1
Amlogic Video Engine 10
RAM1GB ili 2GB DDR3 SDRAM
USB4 USB 2.0 Type A
Ethernet100MB
Konektori3.5mm TRRS AV Jack
HDMI 2.0 (HDMI-CEC jumper)
MicroUSB Power In
MicroSD Card Slot
eMMC Interface
IR Receiver
U-Boot Button
GPIO Header (PWM, I2C, SPI, GPIO)
Audio Headers (I2S, ADC, SPDIF)
UART Header

Nismo odmah posumnjali na distribuciju, a trebalo je, već smo pokušali da nađemo razloge u našem pristupu samom SBC-u. I našli smo par sopstvenih grešaka, koje su zaista nešto na šta morate obratiti pažnju, ako želite stabilan i suguran rad. (generalno bilo kakav rad)

Promenili smo napajanje, stavili najjače koje imamo i memorija je bila OK. Le Potato AML-S905X-CC ne dolazi sa svojim napajanjem, već ćete ga preko microUSB porta povezati sa nekim USB izvorom. Upravo ta odluka da se koristi microUSB ograničava izbor dostupnih napajanja. Standardno je za rad ploče potreban stabilan napon u opsegu 5-5.5 VDC, ali drugi parametar je izuzetno bitan. Iako ploča u redovnom radu ne vuče više od 1 A, u povremenim pikovima potrošnja dostiže 2A. Maksimalan standardni kapacitet generičkih microUSB kablova je 1A. Odmah vam je jasno da morate naći kvalitetan microUSB kabal. I nameće se pitanje, zašto dizajneri SBC-a nisu postavili USB C port, koji bez problema ide na 5V/3A? Ovo je velika zamerka.

Opet se sistem nije podigao, jer je čekao inicijalizaciju SD kartice. Koristili smo 16GB karticu Class I i tu smo progrešili. Novi Kingston Canvas Select Plus je bio dovoljno brz da bi podigao sistem.

Zato pažljivo i nemojte podcenjivati potrebe ovog SBC-a za stabilnim i snažnim strujnim izvorom, ali i brzom SD karticom.

Le Potato AML-S905X-CC

Sledeći korak je bio logičan, idemo na siguricu: Raspbian. Preuzimamo verziju 11, mada je i verzija 10 sasvim stabilna, pokrećemo bez problema i Desktop i Lite varijantu. Probali smo i Debijan, ali on nije zvanično podržan .img fajlom, a po definiciji se ne razlikuje više od „1%“ od Raspbian distribucije. Treba obratiti pažnju da ovo nije isti MCU kao na RPi 3/4 SBC-ovima i da sve specifičnosti koje se oslanjaju na RPi hardver ovde neće raditi. Sam desktop je potpuno fukncionalan i uporedivo brz. Iskustvo je kao na RPi3. Radi gotovo sve što smo probali od aplikacija, Pi Apps takođe. Arduino u verziji 1.8.3, pyCharm lite, Visual Studio Code i mnogi drugi alati su tu. Nije idealno, ali nije ni neupotrebljivo.

Lite Raspbian verzija se oslanja na terminal, bez grafičkog interfejsa. Uz podešen SSH i korišćenje PuTTY, apsolutno možete podesiti svaki od parametara sistema. Ovde se otvara po nama prava namena ovog SBC-a, kao razvojne platforme za razne mejkerske projekte. Odmerena brzina, moćan GPU za ove primene, standardna okruženja za razvoj u Linux okruženju, uz hardverski 40 GPIO heder koji je kompatibilan sa RPi hederom. Morate obratiti pažnju da je u pitanju druga arhitektura i da je raspored 5V, 3.3V i GND pinova istovetan. Ostali pinovi nisu sa identičnim funkcijama. Svi su podeljeni na dva gpiocpu-a, koristićete namenski libretech-wiring-tool, koji u sebi ima definicije libretech-gpio libretech-dtoverlay. Analogan je RPigpio rešenju i podržava Python i C. Sve je urađeno sa pažnjom i možemo reći da je SBC dobra platforma za razvoj projekata. Ako se uzme u obzir njegova cena u ovom trenutku, može biti i odličan izbor, posebno ako se ne oslanjate na WiFi i BLE. Uzmite u obzir da imate 4xUSB 2.0 na ploči i ni jedan USB 3, tako da nema reči o povezivanju brzih diskova. Ethernet je max 100Kb, tako da ovaj SBC nije namenjen da se nađe u ulozi rutera ili servera.

Najzad, ponuđena je i Ubuntu distribucija, u verzijama 17.10, 18.04, 20.04 i 22.04. Ako se budete odlučili da probate neku, neka to bude 17.10 ili 18.04. Starije su, iz vremena kada je i nastao ovaj Le Potato AML-S905X-CC i donekle će rad u njima biti korektan. Verzije 20.04 i 22.04 probajte samo ako želite da vidite koje su granice. I u tom slučaju, obezbediti neko adekvatnije hlađenje procesora od ogromnog plavog pasivnog aluminijumskog hladnjaka koje stiže uz SBC. Treba reći da je to originalno poprilično dobro, u svim regularnim situacijama radi sasvim prihvatljivo, mada je za gejming možda bolje kao i za Ubuntu dodati neki aktivni element. Naše je mišljenje da Ubuntu u desktop i server verziji nema šta da traži na ovom SBC-u. Koliko god cena bila prihvatljiva, look&feel je loš i ne opravdava.

Da pogledamo i uporedne testove koje smo uradili na Armbian distribuciji. Ne bi ulazili u detaljnije analize od jedne misli, da je u pitanju SBC performansli sličnih RPi3, sa upola snage RPi4. Snaga mu je sasvim u skladu sa cenom i treba ga posmatrati kao odličnu platformu za razvoj pametnih uređaja.

Postavlja se realno pitanje, da li treba nabavljati ovakav SBC danas. Pri donošenju odluke, treba ga porediti sa RPi3, ne sa RPi4 koji je znatno snažniji. Budite spremni da uložite određeno dodatno vreme za stvari koje bi na RPi3 uz Raspbian uradili sa par klikova miša, ali ako razmišljate o novom projektu gde vam je potreban veći broj SBC-ova ušteda može biti znatna i opravdati dodatni uloženi rad. Zajednica koji prati Libre Computer nije velika, ali je aktivna i od novembra prošle godine (mi smo ovu i još 4 druge Libre – AML-S805X-AC (La Frite), AML-S905-CC V2.0, AML-S905D-PC i ROC-RK3328-CC (Renegade) – dobili negde u oktobru od proizvođača Libre Computer i delovalo je sve „mrtvo“ i bez perspektive, te smo odložili recenzije za neka srećnija vremena) tim je za sve svoje proizvode krajem jula 2023. dao nove Raspbian, Android i Ubuntu imidže, znatno poboljšao podršku i oživeo forum na kome dnevno daje odgovore. Možemo reći da su udahnuli novi život ovoj Libre Computer ideji.

Ako ste mejker, retro gejmer ili želite da napravite ala-Mi-media box, ovo je dobar izbor, uz dobru SD karticu, napajanje, a razmislite i o eMMC, WiFi USB dongle-u. Ukoliko vas interesuje desktop, Le Potato AML-S905X-CC nije SBC za vas.


Više informacija: Libre Computer

Aleksandar Dakić
Follow me