6.6 TOTAL SCORE

Libre Computer La Frite AML-X805-AC

SBC
0 Out of 5

Based on 0 Users

Performanse 6
Softverska podrška 6
Periferije i IO 5
Kvalitet izrade 6
Cena 10
PROS
  • Odlična cena
  • Imidži su stabilni i provereni
  • Libre Computer OS Tool
  • Nema potrebe za hlađenjem
CONS
  • Etherneta, USB-a i GPIO heder su sve što je poduđeno
  • Performanse
Bottomline

La Frite AML-S805X-AC je jedan od najjeftinijih SBC-ova na tržištu, pa ipak doneo nam je puno radosti prilikom ovog testiranja. Divan je osećaj da za 20 USD možete imati potpuno funkcionalan Linux/Android SBC i realizovati sopstvenu zamisao.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
0 (0)

Recenzija AML-S805X-AC La Frite SBC-a se u našoj redakciji predugo odlagala nakon pisanja o Le Potato i Renegade modelima istog proizvođača. Pokazalo se nakon ove recenzije da je to bilo sasvim neopravdano. Krenimo sa cenom koja je jedan od ne baš malih aduta: 20 USD. Modeli sa kojima se takmiči su mu: RPi Zero, Radxa Zero i recimo BPi P2.

Libre computer je La Frite spakovao u malu kartonsku kutiju koja na poleđini ima samo osnovne podatke o SBC-u koji je u njoj. U osnovi svega je Amlogic S805X-NV SoC, varijanta Amlogic Mesa GLX SoC-a, od kojih je S905X nama poznatiji predstavnik, jer smo ga već sretali u modelima: Libre computer (Le Potato i Sweet Potato) S905X, BPi M5 i BPi M2 Pro (mada je u njima verzija S905X3) i Radxa Zero (gde je S905Y2).

La Frite AML-S805X-AC

Photo: magazin Mehatronika

Ono po čemu se S805X razlikuje od S905X pre svega se odnosi na periferije, jer je u pitanju isti dizajn silicijuma, koji je radi niže cene proizvodnje spakovan u jeftinije pakovanje lišavanjem nekih izlaznih linija. U osnovi La Frite AML-S805X-AC SoC-a su četiri Cortex-A53 jezgra koja rade na 1416 MHz. Pored njih, tu je i petojezgarni ARM Mali-450 GPU na 650 MHz koji na može dati maksimalno 1080p60 pri dekodovanju i 1080p30 pri enkodovanju video signala. Na ploči je jedan standardni HDMI izlaz postavljen uz ivicu ploče, ali i zasebni CVBS heder.

HDMI, Ethernet i USB

Photo: magazin Mehatronika

Napaja se kroz MicroUSB Power In, a mi smo koristili izvor 5V 3A i nije bilo nikakvih problema u radu. Odmah pored je Ethernet konektor kroz koga je moguće ostvariti brzine do 100 Mb. Port je interesantno postavljen, tako da mu ploča prolazi po sredini visine, što nam se dopalo. Profil ploče je stoga nizak i u ravni sa USB-A portovima na suprotnoj strani. Ukoliko se odlučite da napravite jeftini klaster sa nekoliko La Frite ploča jednom iznad druge, ovo će vam se dopasti.

Ploča nema Wi-Fi ili BT, pa smo koristili jedan od dva USB-A 2.0 porta za Wi-Fi stik pri testiranju. Dva porta smatramo dovoljnim za ovaj tip ploče dimenzija 5,5×6,5 cm. Pored USB portova nalazi se IR prijemnik. On se po pravilu ugrađuje na svim, pa stoga i na ovoj, pločama sa SoC-ovima inicijalno dizajniranim za Android TV Box market.

Photo: magazin Mehatronika

Bočno je postavljen 40 pinski heder, koji je u skladu sa klasičnim RPi hederom, kada su u pitanju pinovi napajanja, dok su signali naravno prilagođeni S805X. Nema posebno izvedenih UART TX-RX-GND pinova u vidu zasebnog hedera (ali je, zanimljivo, izveden ADC heder sa signalom iz AD konvertora) koji se inače koriste za povezivanje sa dibag sondom. Morali smo da konsultujemo uputstvo i tu smo saznali da je pin 5 na GPIO hederu GND, pin 4 RX, a pin 6 TX. Obratite pažnju na redosled pinova, jasno su na ploči označeni pinovi 1, 2, 39 i 40. Mi smo koristili RPi Debug Probe za pokretanje sistema i bolji uvid prilikom podešavanja SSH-a uz brzinu komunikacije od 115.200 baud rate.

La Frite GPIO

Photo: magazin Mehatronika

Na ploči je Samsung K4A8G165WBBCRC memorijski čip. U pitanju je 1 GB (postoji ovakva ploča i sa 512 MB) DDR4 brzine 2.400 Mbps povezan sa SoC-om 16 bitnom memorijskom magistralom. Ovo su gornji limiti veličine i tipa memorije koju S805X podržava i to je jedna od njegovih razlika u odnosu na 905X seriju koja recimo u X3 varijanti podražava i LPDDR4 pri 2133 MHz.

Na ploči je SPI 128 Mbit NOR FLASH u kome se nalazi U-Boot. Libre computer je izdao poslednju verziju 2021 godine. U delu Download sajta naći ćete U-Boot direktorijum i videćete da je poslednja verzija u-boot-2021-07-r1. Flešovanje se radi tako što na USB stik formatizovan kao FAT32 prekopirate u-boot-2021-07-r1.bin i u-boot-2021-07-r1.scr. Drugom nakon toga promenite ime na boot.scr i umetnete USB stik u USB-A port La Frite-a. Sistem će se sam ažurirati, ako je potrebno. Međutim, obratite pažnju da je u u-boot-2021-07-r1.scr definisano ime u-boot-2020-07-r7.bin umesto u-boot-2021-07-r1.bin i postupak neće uspeti, tako da to morate izmeniti.

Photo: magazin Mehatronika

Nakon završenog flešovanja, ili ako je već La Frite bio sa najnovijim firmware-om, priključite napojni kabl, ekran, miša i tastaturu i na terminalnom ekranu će se nakon podizanja sistema pojaviti meni sa većim brojem opcija. Izaberite po potrebi.

Photo: magazin Mehatronika

Naš primerak AML-S805X-AC koga smo dobili za potrebe ove recenzije od proizvođača Libre computer, je došao bez eMMC-a koji se priključuje sa naličja pločice, sa time da morate obratiti pažnju na konektor, jer je na SBC-u ženski priključak. Mi nismo koristili eMMC (postoji poseban prekidač na ploči eMMC-NOR obratite pažnju da bude u ispravnom položaju), već smo sistem podigli sa USB stika na kome je bio Linux imidž. Prvo smo isprobali Ubuntu, a testove smo uradili sa Armbian 23.8.1, Debian 12, Linux kernel 6.1.50, Mesa64 u CLI, i3 i Cinnamon desktop verziji. Mislimo da je i3 desktop idealno rešenje za ugodan rad i razvoj, dok bi CLI bio odluka za finalno korišćenje.

Ukoliko bi želeli da koristite AML-S805X-AC kao TV Multimedia BOX ili za izradu digitalne signalizacije uz odgovarajući displej, referentni OS bi bio Android i u tom slučaju bi trebalo da nabavite eMMC.

Testovi: S805X vs S905X

Sysbench CPU je pokazao ono što smo i znali: da je u pitanju isti komad silicijuma u osnovi S805X i S905X.

openssl je to i potvrdio, pokazavši gotovo identične rezultate.

UnixBench je pokazao veoma bliske vrednosti za S805X i S905X, uz blagu prednost S905X.

No kada smo pogledali rezultate tinymembench testa memorije, videli smo da je 32 bita ipak odnelo pobedu nad 16 bitnom memorijskom magistralom.

Ovo je i potvrđeno sa Sysbench RAM testom.

I na kraju Octan 2.0 koji oslikava osećaj brzine pri radu.

Na kraju svega La Frite

Iako je ovo jedan od najjeftinijih SBC-ova, doneo nam je puno radosti prilikom ovog testiranja. Divan je osećaj da za 20 USD možete imati potpuno funkcionalan Linux/Android SBC, koji vam može pokretati TV media top box ili realizovati digitalni informacioni pult uz odgvarajući HDMI ekran. Jednostavniji retro gejming računar sa Lakka ili LibreELEC distribucijama može biti interesantna opcija za početak, ali ćete vrlo brzo preći na neki od snažnijih ARM SoC-ova.

Možete pokrenuti X11 desktop, ali je 1MB RAM-a ipak premalo za ugodan rad, osim ako se odlučite za i3-olike desktop verzije namenjene prvenstveno radu u više terminal prozora. Cinnamon je, kao lak desktop GUI, na samoj granici upotrebljivog.

Photo: magazin Mehatronika

Najzad CLI se nama dopao, posebno u verziji koju je izradio Armbian. Pomislili smo čak da bi bilo interesantno napraviti klaster od 8  La Frite-a… Armbian radi lepo, stabilno, uz podršku svih “periferija” na ovom SBC-u. Ruku na srce, “periferija” i nema mnogo. Sem 2 USB-A, Ethernet porta, IR prijemnika i 40 GPIO hedera na pločici nema ničega. Ako vam nešto treba moraćete da dokupite. Cena je odgovarajuća ponudi i imenu La Frite, a od vaših potreba zavisi da li je Libre computer AML-S805X-AC baš ono što tražite. U svakom slučaju, teško možete dobiti više sa ovakvim ulaganjem. Nama se koncept dopao.

Aleksandar Dakić
Follow me