9.0 TOTAL SCORE

picobricks: zero to hero kit

STEM
Kvalitet izrade 8
Implementirana tehnologija 9
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 9
PROS
 • Nema potrebe za žičnim povezivanjem
 • Bluetooth i WiFi
 • Drajver za servo/DC motore
 • Opsežna literatura i didaktički usklađeni kursevi
 • Pregledne oznake na ploči
 • Softverska podrška na zavidnom nivou
 • Izuzetno kvalitetno osmišljeni projekti
CONS
 • Voleli bi da je LED ekran kolor
 • Senzor vlažnosti zemljišta bi mogao biti kvalitetniji
Bottomline

Izuzetno mudro osmišljen STEM kit, pogodan za kućno, ali i učenje u učionici. Prenosan i samostalan, pa se čak može odneti na čas sa domaćim urađenim na njemu. Odlično učilo koje može čak da se koristi i za testiranje pločica sa RPi Pico kompatibilnim rasporedom pinova.

 

Kada pravite paket namenjen STEM tržištu, fokus svoje pažnje usmeravate na pristupačnost, očiglednost, praktičnost i podršku. Cilj svih STEM učila je da na što lakši i ugodniji način približi tehnologiju publici, koja često godinama može biti nedorasla, inicijalno zainteresovana za nju na bazi svoje slike koja može biti, a često i jeste nerealna. PicoBrics kompanije Robotistan, a mi smo od proizvođača za potrebe pisanja ove recenzije dobili najveći mejkerski razvojni PicoBricks Zero to Hero Kit, upravo je veoma dobro osmišljen edukativni paket, koji daje odgovore na gotovo sve nedaće pred kojim bi se potencijalno susreo mladi istraživač u IoT polju. Moramo odmah primetiti da nigde nismo videli toliku pažnju i posvećenost proizvođača da otkloni sve nedaće učeniku i dopusti mu da se posveti eksperimentima, izvede ih bez problema tehničke prirode (svi znamo taj osećaj kada nešto ne radi, a ne znamo zašto). Time je tim koji je razvijao Pico Bricks kit uspeo u naumu da mladi istraživač uživa u svakom koraku otkrivanja čudesnog sveta automatizacije, robotike, IoT-a …

Hardware: PicoBricks Zero to Hero kita

Prvo što ćete primetiti kada dobijete i otvorite veliku PicoBricks: Zero to Hero Kit kutiju je da je prepuna. Trebaće dosta truda da kada sve što je u njoj izvadite ponovo u nju i vratite. Pored vrlo kratkog i sasvim dovoljnog Quick Start Guide-a, ugledaćete očaravajuću platnenu kesicu za čuvanje PicoBricks glavne ploče.

Glavna PicoBricks ploča je srce cele ideje. Moramo napomenuti da na tržištu postoje slične ploče drugih proizvođača, neke isto za Raspberry Pi Pico, ali ima i sličnih za Arduino pločice. Pored ležišta za Raspberry Pi Pico, na ploči je integrisan u posebnim modulima koje je moguće odlomiti:

 • jedan tirkizno-crni OLED ekran (I2C komunikacija na 0x3c, SDA: GP4, SCL: GP5)
 • WS2812 višebojna dioda (GP6)
 • prekidač i crvena led dioda (LED: GP7, taster: GP8)
 • DHT11 senzor temperature i vlažnosti (GP11)
 • relej 5A, 30VDC/250VAC (GP12)
 • L9110S drajveri za dva motora, sa mogućnošću izbora tipa servo/DC za svaki od njih (GP21 i GP 22)
 • TX/RX konektor sa već povezanom IR diodom (TX: GP0, RX: GP1)
 • piezoelektrični buzzer (GP 20)
 • senzor osvetljenja (GP27)
 • potenciometar (GP26)

Svaki od ovih modula je integralni deo ploče i već je povezan sa ležištem za Raspberry Pi Pico. To znači da ćete bez i jedne dodatne žice, ne računamo USB kabal koji vam je neophodan za povezivanje sa računarom da bi programirali RPi Pico, koristiti PicoBricks. Dakle, nema straha da ćete povezati nešto pogrešno, nema neurednog stola, niti problema sa nekvalitetnim kablovima ili konektorima. Sistem će sam raditi, Out of box. Pritom, svaki od modula je jasno obeležen i očigledno je napisan broj GPIO pina za svaki od njih. Jednim pogledom na ploču u toku programiranja dobićete sve informacije potrebne da aktivirate odgovarajući pin.

Pomenuli smo da je svaki od modula moguće odlomiti i koristiti ga zasebno u nekoj vašoj kreaciji. Ako sutra odlučite, da opet želite da sve zajedno držite na stolu u praktičnom drvenom nosaču koji je takože dat u paketu, možete složiti odlomljene delove i ostatak Pico bricks ploče u crveni gumeni držač i time povratiti prvobitni raspored. Ovde samo morate imati u vidu, da ste ipak odlamanjem modula prekinuli vezu između modula i RPi Pico-a i da ćete morati da žično spojite svaki od modula sa glavnom pločom. No, i na to su mislili u Robotistanu i postavili na svaki modul odgovarajuće ležište za kablove za povezivanje, koji veoma liče na Qwiic sistem za povezivanje.

NAPOMENA: Postoji samo jedan modul sa dva ležišta za konektore. U pitanju je modul sa višebojnu WS2812 diodu. Pored ulaznog, postavljen je i izlazni konektor ukoliko želite da pored date diode dodate niz dioda i igrate se sa raznoraznim efektima paljenja/gašenja, menjanja boja, sinhronizacije…

U osnovnoj varijanti koja se zove Base Kit, u kutiji bi se, pored osnovne ploče nalazili i :

 • Raspberry Pi Pico
 • micro USB kabl
 • mini breadboard
 • dva pakovanja kablova za povezivanje
 • kutija za baterije sa prekidačem, koja se može koristiti kao eksterno napajanje projekta
 • IR daljinski upravljač

IoT Expert Kit je prvo proširenje osnovnog kita i u njega dodatno ulaze i:

 • jedan servo i jedan DC motor sa malim ventilatorom
 • pumpa za vodu koja se pokreće povezivanjem na relej modul na ploči
 • tri dodatna senzora: za prisustvo gasa, PIR senzor i senzor vlažnosti tla
 • Bluetooth HC-05 modul
 • mali prototip plastenika potreban za projekat pametnog baštovanstva

Ovim proširenjem, PicoBricks dobija svoje ruke (motion) i čula (environment), postaje deo IoT (bluetooth) ekosistema.

Najzad, došli smo i do PicoBricks Zero to Hero kita, kojeg smo mi i dobili od Robotistan-a. Prvo što moramo reći je da smo umesto Raspberry Pi Pico, dobili Raspberry Pi Pico W i time je pored bluetooth konekcije, naš kit dobio i WiFi konekciju. Savršen dodatak. No pored toga, u kutiji su bili i:

 • mikrofon
 • ultrazvučni senzor udaljenosti
 • dodatni servo motor uz pan/tilt nosač za kreiranje dvo-osne robotske ruke sa mogućnošću montaže gripera kojeg bi sami izradili na vašem 3D štampaču
 • dva dc motora sa točkovima, nosačem za tri baterije i jednim telom za izradu robotizovanog vozila
 • RFID NFC modul, kartica i tag

Ovim proširenjem naš kit postaje i osnova za mnoge projekte robotizacije, na bazi dve platforme: robotske ruke i pametnog vozila.

Softverska podrška i literatura za PicoBricks Zero to Hero

Originalni PicoBricks kit, u osnovnoj varijanti bio je baziran na Raspberry Pi Pico pločici i sama ta činjenica mu je obezbedila mnoštvo aplikacija i veoma dobru podršku. Gotovo da nema problema sa kojim se možete suočiti, a da rešenje već ne postoji na netu i to na nekoliko klikova. Naš kit PicoBricks Zero to Hero je imao sve dodatne module i još Raspberry Pi Pico W sa WiFi komunikacijom. U par klikova, moguće je napraviti „mini server“ na njemu sa HTML aktivnom stranom, te pozivanjem njegove IP adrese u pretraživaču računara upravljati radom Raspberry Pi Pico W, pa samim tim i svim modulima PicoBricks-a. Svaki online dostupni projekat ta RPi Pico radiće na ovom sistemu, uz eventualnu modifikaciju GP broja pina, koga jednostavno treba pročitati sa PicoBricks glavne ploče.

Međutim, Robotistan nije, kao što smo primetili kod nekih drugih proizvođača, želeo da ostavi korisnike, koji su u većini slučajeva neiskusni, da se gube u internet prostoru i suoče već na početku samo sa teškoćama i neuspehom. Robotistan je sa ljubavlju i pažnjom, kako i treba i mora, pristupio najmlađima i onima koji se tek upuštaju u ovaj naš predivni svet. Uz potpuno funkcionalan hardver, dali su ogromnu, didaktički savršenu i sveobuhvatnu literaturu u vidu nekoliko PDF knjiga bogato ilustrovanih knjiga (dovoljno je samo pogledati Project book), ali i mnoštvo online projekata na svom sajtu www.picobricks.com. Postupno, pregledno, vizuelno atraktivno, detaljno …

Svaki od mnogih projekata u obliku kursa polako uvodi korisnika u sve tajne. Pazeći da mu taj put ne oteža i ne obeshrabri ga. Ovo potenciramo, jer mnoga STEM učila upravo „padaju“ na toj podršci.

Korisnik se može, u zavisnosti od stepena svog znaja u ovoj oblasti odlučiti na izradu aplikacija u:

 • MicroBlocks okruženju: idealnom za početnike, bez potrebe za pisanjem koda, gde se uče principi rada i suštine algoritamskog razmišljanja. MicroBlocks će vas naučiti i da razmišljate o portovima, načinima komunikacije, redosledima radnji prilikom inicijalizacije… Preporučujemo online rad na MicroBlocks sajtu. Moramo istaći da su se u Robotistanu potrudili i uradili dodatne biblioteke blokova za sve PicoBricks Zero to Hero module.
 • MicroPython okruženju: sa preporukom da se programiranje radi u Thonny IDE-u. U nekom drugom prolazu ili vremenom kako ovladavate osnovnim konceptima, ovo može biti odličan korak i ka upoznavanju Python programskog jezika koji je danas standard u STEM obrazovanju.
 • Arduino okruženju: koji je korak dalje, jer se u njemu radi o C/C++ jeziku koji jeste standard u MCU svetu. No za prolaženje svih treninga u ovom kitu, nije potrebno ići čak do ovde, ali je svakako odlično što ta mogućnost, za najnaprednije postoji.

Čest problem, posebno kod početnika može biti „prebacivanje rada“ RP Pico iz jednog u drugo okruženje. To se inače jednostavno radi učitavanjem novog, odgovarajućeg Boot UF2 fajla i ponovnim pokretanjem sistema. Nekada je to konfuzno i zbunjivo iskustvo. Međutm, u svojim uputsvima PicoBricks je do detalja opisao svaki od potrebnih koraka i time rešio i ovu muku početnika.

Primedbe

Naravno da imamo neke primedbe. USB kabal koji smo dobili uz kit je kratak i krut i onemogućava slobodno pozicioniranje kita na stolu. Posebno jer je USB konektor sa gornje strane kita. Što se modula tiče, voleli bi dve stvari. Prva je da je umesto SSD1306 cijan-crnog ekrana, mada je on jedan od kvalitetnijih koje smo videli, ugrađen kolor ekran. Druga je da je priloženi senzor vlage iz serije 2.0. 3D štampač nije neophodan za rad sa ovim kitom, ali je dobrodošao za izvođenje svih predloženih eksperimenata. Moguće je naravno improvizovati zupčanike robotske ruke i bez njega, ali je izrada odgovarajućih pravo zadovoljstvo kada ga imate.

Zaključak

Robotistan PicoBricks Zero to Hero Development Kit vredi svaku paru i svaki trenutak uložen u rad sa njim biće prijatan i pun novih iskustava, a vi ćete njegovim korišćenjem steći odličnu osnovu i pregršt znanja. Nema ni jednog realnog razloga da baš ovaj kit ne bude vaš put u svet automatizacije, robotike, IoT …


Više informacija: Robotistan

Aleksandar Dakić
Follow me