8.8 TOTAL SCORE

Rikomagic RKM V7P

SBC
4.5 Out of 5

Based on 2 Users

Kvalitet izrade 8
Implementirana tehnologija 9
Ease-of-use 10
Odnos cena/performanse 8
Pros
  • Android 11 sa Google Play-om
  • Mudro izabran SoC sa odličnim mrežnim mogućnostima
  • Obilje prostora za smeštaj podataka i brze konekcije za povezivanje eksternih diskova
  • Pasivno rešeno hlađenje
  • Za isti novac se na tržištu teško može naći hardverski superiorniji digital signage plejer
Cons
  • Nema prekidača za paljenje/gašenje
  • Bilo bi izuzetno da ima PoE
  • IR prijemnik bi mu povećao upotrebnu vrednost
  • Nema predviđenog načina za montažu
  • Cena je viša od cene RK3568 SBC-ova
Bottomline

RKM V7P se u ulozi digitalnog plejera na Android OS-u snalazi odlično i u samom je vrhu ponude u svojoj niši. Odlične hardverske karakteristike zadovoljiće sve potrebe. Kako je u pitanju gotov proizvod, nažalost nije moguće promeniti OS i instalirati Linux bez fizičkog oštećenja kućišta, te ga ne možemo smatrati miniPC-em. Imamo par sugestija, kao što je on/off dugme, PoE modul, IR prijemnik ili bar neki način da se fiksira pri montaži, za koje smatramo da bi ga učinile potpuno superiornim u svom segmentu.

Koje je vaše mišljenje o ovom proizvodu?
4.5 (2)

Rikomagic RKM V7P je dongl plejer za digitalne oznake (digital signage ili digital kiosk player) koji pokreće Android 11, to mu je primarna namena, mada ga proizvođač na sajtu reklamira kao “mini PC”. Ta ideja nas je i privukla da uradimo ovu recenziju. Baziran je na Rockchip RK3568 SoC-u, slabijem po performansama, ali bogatim periferijama predstavnikom najnovije RK35xx serije. RK3568 se koristi tamo gde je potreban veliki broj raznovrsnih interfejsa, kao što su industrijski računari, manji kućni serveri ili mini računari, kao i tamo gde su potrebne odmereno dobre multimedijalne i osnovne AI mogućnosti.

Hardver RKM V7P

RK3568 je 64-bitni ARM procesor sa četiri Cortex-A55 jezgra koja ovde rade na 1992 MHz. U njemu je i Mali-G52 MP1 GPU, kao i NPU sposoban da iznese 0.8 TOPS-a INT8 operacija. Sa ovim SoC-om smo se sretali već dva puta: u odličnom industrijskom razvojnom sistemu Youyeetoo YY3568, koji zaista izvlači svaki delić snage iz njega uz obezbeđivanje pristupa svim interfejsima, ali i u Banana Pi BPi-R2 Pro ruterskom razvojnom sistemu, gde je pažnja dizajnera bila usmerena na komunikacione mogućnosti RK3568 proširene MediaTek MT7531BE DSA svičem koji se takođe nalazi na ploči.

Ne treba zaboraviti da Rockchip nudi i RK3566, SoC gotovo identičnih performansi i dizajna kao i RK3568 što se jezgara tiče, ali ograničen u pogledu broja i vrsti interfejsa. Sa RK3566 smo se upoznali testirajući dva izvrsna i ekonomična SBC-a. Prvi je Orange Pi 3B u formatu kreditne kartice koji se može smatrati pandanom Raspberry Pi 3, budući da je izgled ploče i raspored elemenata inspirisan njime. Drugi je minijaturni SBC, Geniatech XPI-3566, u formatu Raspberry Pi Zero-a.

photo: magazin Mehatronika

Već na prvi pogled biva jasno da je, za razliku od svih pomenutih ploča, RKM V7P gotovo rešenje, a ne razvojni sistem. Pa ipak, nama neočekivano, dolazi u potpuno beloj kartonskoj kutiji kao da je u pitanju OEM proizvod. Istražujući internet, shvatili smo da možda i nismo bili daleko od istine kada smo tamo ugledali RKM V7P maskiran zelenom bojom kao plejer američke kompanije Look pod imenom Look HD-2222 — i to uz gotovo dvostruko višu cenu. U kutiji u kome nam je došao RKM V7P su i 5V/2A napajanje i HDMI kabl. S obzirom da RK3568 nikada ne angažuje više od 8 W, a u mirovanju vuče do 4 W, ovo napajanje je sasvim dovoljno.

Telo RKM V7P je izrađeno od crne plastike donekle neobičnog oblika, dimenzija 120 x 60 x 23 mm, sa prorezima za hlađenje na bočnim stranama, kroz koje se može nazreti ploča i jedan duboko skriveni reset taster. O njemu nema reči nigde na sajtu, pa smo se ponadali da je u pitanju MASKROM taster, neophodan da RKDevTool-om na eMMC-u zamenimo Android nekim Linux OS-om i dobijemo Linux mini PC.

Uređaj nema aktivno hlađenje, ali iz dosadašnjeg iskustva sa RK35xx modelima, ono nije ni potrebno. Kućište nije moguće otvoriti a da se ne ošteti. I što odmah pada u oči, nema on/off dugmeta, što je na prvi pogled čudna odluka za prozvod namenjen potrošačkom segmentu.

photo: magazin Mehatronika

RKM V7P ima 4 GB 2133 MHz LPDDR4 memorije. Android 11 operativni sistem za inicijalni rad koristi 1.6 GB, pa mu preostaje sasvim dovoljno prostora za manipulaciju podacima, a i formiranje RAM diska koji štiti eMMC od nepotrebnih ciklusa pisanja. Ako sada uporedimo prethodno pomenuta četiri modela, samo je primerak Orange Pi 3B dolazio u konfiguraciji sa 8 GB RAM memorije, dok su ostala tri imala samo po 2 GB. Za Ubuntu, koji smo testirali na ovim pločama, 8 GB je preporučena količina memorije za desktop primenu, dok je 2 GB optimalno za CLI upotrebu. Međutim, za Android je 2 GB preporučeni minimum, dok se 4 GB pokazalo kao optimalna i dobra odluka.

Brzinu memorije smo testirali Sysbench RAM testom i u single-thread testovima je RKM V7P postigao 4527,17 MiB/s, dok je 8522,18 MiB/s dobijena vrednost u multi-thread testovima (4 thread-a). Ugrađena memorijska magistrala kod RK3568 je 32-bitna i ovi rezultati su karakteristični za taj harver.

Uređaj ima i dodatnih 32 GB eMMC-a, kao i push-push ležište za SD karticu, koje se nalazi sa bočne strane. Ovo kućište je malo dublje postavljeno, pa kućište pomalo ometa manipulaciju karticom, tako da smo morali da koristimo vrh olovke da bi čuli prepoznatljivi „klik“ koji signalizira da je kartica na mestu.

Po CPDT-u, sekvencijalna brzina upisa/čitanja je 68.03/92.7 MB/s za eMMC i 13.30/57.79 MB/s za SD karticu, dok je brzina upisa/čitanja sa nasumičnim pristupom 3.01/11.81 MB/s za eMMC i 0.48/3.54 MB/s za SD karticu. Jasno je da je ugrađen eMMC oko pet puta brži od SD kartice koju smo koristili (Kingston Canvas Select Plus 64 GB sa deklarisanom brzinom od 100 MB/s). Mada je eMMC korektne veličine od 32 GB, njegova generalna mana je što se ne može proširivati, a što u nekim primenama može biti od značaja.

photo: magazin Mehatronika

Međutim, postoje još tri načina da RKM V7P pristupi velikoj količini podataka na nekom serveru filmova, animacija ili slika kako bi ih prikazivao.

Prvi je preko ugrađenog USB-A 3.0 porta. Obradovalo nas je njegovo prisustvo, budući da su njegove brzine prenosa veće od USB 2.0 portova koji se tradicionalno koriste u ovakvim uređajima. Ovaj port može biti i glavni razlog zbog kojeg je Rikomagic izabrao RK3568 umesto RK3566 u RKM V7P, jer USB 3.0 interfejs na potonjem fali. Ovaj port se nalazi odmah pored utičnice za napajanje i pored toga što je standardne plave boje karakteristične za USB-A 3.0 port, unutar kućišta uz ležište porta je postavljena plava dioda, tako da on sija plavom svetlošću. Šarmantno rešena indikacija rada uređaja, budući da druge signalizacije da je uređaj upaljen nema. Uz ovaj brzi port, sa bočne strane nalazi se i USB-A 2.0 port koji je idealan za povezivanje periferija, poput miša, tastature, ali se kroz njega može propustiti i touch kontrola za ekran.

photo: magazin Mehatronika

To što RK3566 radi na 1.8 GHz, a RK3568 na 1.992 GHz možda krije drugi razlog. Imamo teoriju da je RK3566 zapravo “binovan” RK3568 — čip koji u postupku proizvodnje nije potpuno zadovoljio sve standarde, te je proizvođač onemogućio neke module i spustio radni takt pretvorivši ga u RK3566. Binovani procesori generalno imaju nešto slabije termalne performanse (dovoljno je pogledati zanimljivu činjenicu da Intelovi Core i9 procesori često troše manje od Core i7 procesore iste generacije). Potreba da se RKM V7P hladi pasivno i ne zagreva preterano može biti dodatni razlog što se RKM odlučio za RK3568 SoC.

Drugi način pristupa fajlovima je gigabitni Ethernet, čiji port se nalazi odmah uz USB 3.0 port. Na ovaj način se može uređaj povezati sa lokalnim media serverom ili preko interneta sa nekim od on-line servisa.

Rikomagic RKM V7P gigabitni Etehernet i USB 3.0 OTG

photo: magazin Mehatronika

Najzad, za istu namenu se može koristiti i „skriveni“ bežični modul, koji podržava 802.11ax Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.2. Kažemo skriveni, jer nema ni spoljašnje antene, niti konektora za antenu, već je ona „spakovana“ unutar plastičnog kućišta. To je dobra odluka, jer plastika kao materijal ne ometa bežične komunikacije, a opet štiti modul i antene. Bežične mogućnosti umnogome povećavaju fleksibilnost montaže jednog digital signage plejera.

Za proveru brzine prenosa podataka Wi-Fi mrežom koristili smo nPerf koji je na 5 GHz mreži pokazao 440/108 Mbps za download/upload, dok je na 2.4 GHz Wi-Fi mreži brzina prenosa bila 36/34 Mbps. Dakle – veza je stabilna i pouzdana i bez eksterne antene.

Dolazimo i do poslednjeg konektora na ovom uređaju (a neko bi mogao da kaže i najbitnijeg, ako se posmatra multimedijalna namena RKM V7P). To je HDMI konektor sa CEC podrškom, što je standard za ovaj tip proizvoda. Kroz ovaj port RK3568, odnosno njegov ugrađen Mali-G52 MP1 GPU može generisati 4K60 sliku. RK3568 podržava i 1080p60 enkodovanje (koristeći H.265 i H.264 kodeke). Rotacija izlazne slike je omogućena kroz softverska podešavanja Android operativnog sistema, ali tu treba biti oprezan. Bilo bi interesantno da je RKM tim postavio akcelerometar i time omogućio automatsko rotiranje slike u skladu sa orijentacijom uređaja, kao što je to kod mobilnih telefona i tableta. Nažalost, mi nismo uspeli da „pokrenemo“ niti pronađemo odgovarajući senzor. Sa druge strane, nije svaki softver optimizovan i za horizontalni (landscape) i vertikalni (portrait) mod rada (softverska podrška za landscape aplikacije je pogotovo oskudna u novijim Android aplikacijama, jer su tableti zasnovani na ovom sistemu generalno sve ređa sorta), te o tome treba razlišljati prilikom odabira softverskih paketa.

photo: magazin Mehatronika

Softver

Na RKM V7P je instaliran Android 11 koji je na sreću root-ovan. Ova verzija ima omogućene Google servise (što uključuje i Google Play prodavnicu), za razliku od većine razvojnih sistema koje smo testirali, i koji su dolazili sa nepotpunim verzijama Android (ili Android TV) operativnog sistema. Poznato je da SBC-evi i razvojni sistemi obično koriste open-source verzije Android OS-a, koje su pod Google-ovim vođstvom kroz proteklih nekoliko godina izgubile brojne osnovne funkcije (uključujući i aplikacije za pozive i poruke), koje su sve prebačene u closed-source deo koda. Pošto za SBC ploče postovanje Androida rade hobisti, generalno su primorani ili da pođu od ovih ograničenih verzija, ili da prihvate Google-ove uslove i politiku korišćenja.

Instaliranje aplikacija je, zbog toga, laka kao i na svakom mobilnom uređaju, te se nećete mučiti upitnim APK instalerima i izlagati sebe posetama rizičnim third-party prodavnicama aplikacija kako bi preuzeli instalacione verzije programa. Kako nije predviđeno da menjate OS, vitalno je bitna opcija u podešavanjima koja se zove „Erase all data (factory reset)“ koja će vam biti poslednja instanca ukoliko sistem na neki način postane nestabilan. Na početku smo rekli da smo pronašli skriveno dugme za koje smo pomislili da je MASKROM taster, a koje se ispostavilo da služi resetovanju ploče. Ono nam ne omogućava ulazak u bootloader ili MASKROM mod procesora i zamenu OS-a na eMMC-u. Stoga i ne čudi što na sajtu proizvođača ne možemo naći prilagođen imidž za neku od Linux distribucija, koje znamo da postoje za RK3568.

Isprobali smo različite programske, benchmark i multimedijalne pakete i Android 11 je sve vreme ostao u funkcionalnom stanju. Ovo ističemo, jer smo kod razvojnih sistema, neretko nakon gomile nasumičnih instaliranja i deinstaliranja softvera dolazili do delimično ili potpuno nefunkcionalnog OS-a (bilo da je to Linux ili Android).

screenshot: Root Checker / magazin Mehatronika

Zanimala nas je i ideja proizvođača da RKM V7P predstavi kao mini PC, pa smo uradili i par generalnih benchmark testova. Pokazalo se da su, kao što smo i očekivali, performanse u rangu onih koje generalno postižu RK3568/RK3566 SBC ploče. Octane 2.0 test nam je dao 4719 poena, što je tačno ono što smo videli i kod drugih sistema sa ovim SoC-om. Iako zastareo, volimo ovaj test kao merilo brzine pri desktop radu. Kako je Android lakši od Linux desktop distribucija, i prirodno dobro radi sa Mali GPU-ovima (jer ima zvanične drajvere), osećaj hitrosti sistema je bolji od onog na koji smo navikli kod ploča sa Linux OS-om.

Poređenja radi, Geekbench 6 je postigao single-core rezultat od 206 poena, dok je multi-core test dao 517. Geekbench ML test (koristeći TensorFlow model) dao je 79 poena na CPU testu, 110 na GPU i 59 na NPU testu.

Testirali smo procesor i kroz Sysbench CPU, koji je RKM V7P pozicionirao negde između Raspberry Pi 3 i 4, gde smo i znali da mora biti.

Zaključak

Sa svojih 95 g, ovaj viseći “dongle” je pomalo težak za ovakav uređaj. U poređenju sa Google Chromecast-om koji teži svega 55 g, imamo gotovo duplu masu. Kućište nema nikakvih montažnih rupa ili nosača, tako da mora ili visiti na HDMI kablu ili ga treba spusti na neku ravnu površinu, sa koje će lako kliznuti, jer nema nikakvih gumenih ili filcanih „nožica“. Nije tu kraj. Na tako okačenog treba priključiti Ethernet kabl i bar jedan, ako ne i oba USB kabla i naravno, mada najlakši, kabl za napajanje. Tako povezano, to čini jednu poveliku gomilu žica zavidne inercije. Ne mislimo da će izvaliti HDMI port na displeju, ali mislimo da bi neki način fiksiranja morao da bude predviđen.

Nepostojanje dugmeta za uključivanje je nešto što se mora posmatrati kroz ideju da ovaj uređaj mora uvek raditi. Implementirana “watchdog” funkcija koja prati rad uređaja i automatski ga pokreće u slučaju da je sistem pao, recimo usled nestanka napajanja upravo i jeste nešto što proizvođač ističe. Ugrađeni real-time clock koji omogućava paljenje i gašenje ekrana u zavisnosti od vremena u toku dana je druga bitna opcija za digital signange plejer. Ipak, prosto nam je neverovatno da je jedini način da se uređaj ugasi fizičko prekidanje napajanja čupanjem napojnog kabla ili ispravljača iz zidne utičnice.

Kako smo mi „hakerski“ nastrojeni, voleli bismo da je RKM ipak predvideo neki lak način da se ode u MASKROM, odnosno bootloader mod i time učini lakim zamenu OS-a. Jasno je da je RKM V7P gotov proizvod i da nije predviđen za tako nešto, te mu ovo nećemo previše zameriti, sem što time osporavamo ideju da je u pitanju mini PC, jer Android nije idealan operativan sistem za ovu primenu.

Ali, ono što bi mogli da mu zamerimo, jeste to što Ethernet port nema PoE podršku. To bi otežalo sam uređaj za težinu PoE transformatora, a i podiglo cenu, ali bi potencijalno smanjilo broj potrebnih kablova.

photo: magazin Mehatronika

Neko bi mogao da zameri i nedostatak IR prijemnika, jer bi on omogućio da se V7R koristi i kao Android TV set-top box ili da se na lak način daljinski upravlja njime ako se nalazi uz displej koji nije lako pristupačan.

Sa cenom od oko $100, za 4 GB RAM i 32 GB eMMC čini nam se da je RKM V7P dobro odmerena ponuda. Da je cena 20% manja, bila bi savršena. Za ovaj novac kod drugih proizvođača možete dobiti digital signage player koji ima samo 2.4 GHz Wi-Fi, USB 2.0, a podršku za Ethernet nema. Obično su u pitanju Amlogic ili Allwiner modeli bazirani na SoC rešenjima sa dva ili četiri Cortex-A53 jezgra i višestruko skromnijim GPU performansama.

Rikomagic RKM V7P

photo: magazin Mehatronika

Ovaj uređaj, osim njegove osnovne namene kao plejer za digitalne oznake (digital signage) u prodavnicama, bankama, školstvu, zdravstvu, skladištima, fabričkim krugovima, aerodromima i autobuskim i želesničkim stanicama, na ulicama i drugim javnim mestima. Može biti i cloud, mrežni ili zasebni media plejer, a može biti i laki Android računar, na kome se na velikom ekranu može odigrati i (lakša) moderna Android ili svaka reto igrica. Bez problema on može oformiti komunikacionu tačku za socijalne mreže, emailove ili pretragu interneta, te postati srce informacionog totema ili terminala.

Veoma bitno je i to što je verzija Androida 11 na njemu opremljena Google servisima.

Hardverski dobijate jedan od najnovijih Rockchip SoC-ova. Iako je RK3568 zaista bogat periferijama, RKM je odlučio da napravi, nama se čini, dobar izbor neophodnog. Ako prelistamo ponovo spisak: 4K60 HDMI 2.0, USB 3.0, USB 2.0, čitač microSD kartice, 64 GB eMMC memorije, Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 i gigabitni Ethernet — vidimo da je to impozantno za jedan plejer, stavljajući ga u sam vrh svoje niše.

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)