Piezo ventili su često bolja alternativa konvencionalnim solenoidnim ventilima, u oblastima kontrole protoka i pritiska i kao što su kontrolisani proporcioni ventili. Oni su mali, lagani, izuzetno precizni, veoma dugotrajni, neverovatno brzi i, iznad svega drugog, štede energiju.

Niska potrošnja energije – bez zagrevanja
Piezo ventili troše i do 95% manje energije od solenoidnih ventila, jer je njima potrebna struja samo na startu kako bi se napunila piezokeramika nakon čega oni ostaju u aktivnom režimu, praktično bez potrebe za dodatnom energijom. Ventili se stoga ne zagrevaju.

Rad bez buke
Piezo-električni element se pokreće slobodno, bešumno. Dodatno, nema potrebe za pulsnom modulacijom kako bi se kontrolisao protok kod solenoidnih ventila. Piezo ventili su stoga mnogo tiši od solenoidnih ventila.

Dug radni vek
Zahvaljujući svom dizajnu, piezo ventili koji se ne habaju mogu postići izuzetno veliki broj radnih ciklusa.
Mali prostor potreban za instalaciju i mala težina
Kako su dizajnirani bez magneta ili električnih zavojnica, piezo ventili su mali i veoma laki. Oni su stoga idealni za instalacije u mobilne uređaje.

Visok nivo bezbednosti
Visok nivo unutrašnje bezbednosti, jer se trenutno zatečeno stanje održava i u slučaju nestanka napajanja.

Kako piezo tehnologija radi
Festo koristi piezoelektrične karakteristike nekih keramika koje se mehanički deformišu pod dejstvom električnog napona.

U kombinaciji sa senzorom protoka ili pritiska i uz upravljačku elektroniku, piezo ventil postaje ventil sa proporcionalnom kontrolom.

Proporcionalni regulator pritiska VEAA/VEAB
3/3-way ventil sa senzorom pritiska i upravljačkom elektronikom je idealan za mnoge aplikacije gde je potrebno regulisati dovod pritiska do 6 bara. Njegovo kratko vreme odziva od <10ms je impresivno, kao i visoko precizna regulacija pritiska i izuzetno mala potrošnja energije. Bez buke prilikom prebacivanja! Za aplikacije u industrijskoj i procesnoj automatizaciji, kao i za medicinske tehnologije.

Proporcionalni ventil za kontrolu protoka VEMD
Maseni kontroler protoka (MFC) je posebno podesan za medicinske aplikacije. VEMD je veoma tih i precizan i ima kratko vreme odziva. Kompaktni modul sadrži 2/2-way ventil, senzor protoka i upravljačku elektroniku. Za aplikacije u medicinskoj tehnologiji i laboratorijskoj automatizaciji.

Festo Motion Terminal
Jedna komponenta, mnoge aplikacije. U prvom programabilnom pneumatskom ventilu na svetu, četiri piezo ventila upravljaju sedišnim ventilima sa dijafragmom precizno i proporcionalno. Ovo omogućava integraciju funkcija bez premca.


Više informacija: Festo Beograd, Omladinskih brigada 90v, 11070 Beograd, Tel: +381 11 7853 900 , e-mail:info@festo.rs, http://www.festo.rs

 

Aleksandar Dakić
Follow me