Cilj programa optimizacije troškova zaposlenih u preduzeću SP LASTA AD bio je da se smanje troškovi na stanici “AVALA” u Beogradu, drugoj po veličini u Srbiji.

Gospoda iz preduzeća SP LASTA A.D. Nenad Jevtic, Dragan Rakić i Miroslav Stojimirovic, imali su jasnu viziju kako i šta treba uraditi da se troškovi smanje i istovremeno poveća efikasnost zaposlenih, a i važnije od toga, poveća promet na autobuskoj stanici “LASTA”.

Istovremeno Stojimirović je sa svojim saradnicima uložio jako veliki napor da projekat bude do kraja implemantiran. Primera radi, pedantno evidentiranje incidenata, odnosno 96 evidentiranih udaranja rampi, a tokom perioda implementacije (4 meseca), bilo je sigurno od krucijalnog značaja da se vozači “dovedu u red” i počnu da poštuju kako definisanu proceduru, tako i postavljenu kompletnu svetlosnu signalizaciju.

PROJEKTNI ZAHTEVI
Postavljanje perimetarskih rampi na:-
Ulaz 1, Glavni ulaz 1. ( dolazak autobusa )
Ulaz 2, odnosno ulazak autobusa na perone
Izlaz 3, Medjugradski saobraćaj
Izlaz 4, Prigradski saobraćaj
Pripadajuća svetlosna saobraćajna signalizacija
Pripadajuća vertikalna saobraćajna signalizacija
Pripadajuća horizontalna saobraćajna signalizacija
Uspostavljenje dva Komandno – Nadzorna Centra (MC1 i MC2)
Potpuno automatizovano upravljanje rampama sa računara iz MC1
Potpuno automatizovano upravljanje rampama sa računara iz MC2
Automatsko evidentiranje polazaka – dolazaka
Integrisani sistem IP Video nadzora
Jedna aplikacija e-BUS, a koja integriše sve prethodno
Distribuirani video nadzor na Portirnici i u Kontrolnoj sobi

LOKACIJA
SP LASTA a.d, autobuska stanica“AVALA“, Beograd, Srbija http://www.lasta.rs

REŠENJE
Za rešenje pod-sistema kontrole pristupa vozila, odabrana je oprema renomirane svetske kompanije Automatic Systems, članice IER Group-e, kao jedne od vodećih u svetu u oblasti kontrole pristupa vozila i pešaka. Implementirane su visoko kvalitetne rampe, modelBL229.

AUTOMATIKA
PLC oprema koja “vozi” automatiku na celoj stanici je naslonjena na proizvode renomirane tajvanske firme FATEK ( www.fatek.com ) a koji su se izvanredno pokazali u niz naših projekata slične funkcionalnosti, obezbeđeni u lokalu od oficijelnog distributera Fox Electronics d.o.o. (http://www.fox.co.rs).

IP VIDEO NADZOR
Za IP Video nadzor, odabrana je oprema renomirane svetski poznate kineske kompanuje SafeSky, a čiji je oficijelni distributer i instalater za srbiju naše preduzeće.

SIGNALIZACIJA
Svetlosna signalizacija rešena je LED semaforima renomirane italijanske firme STAGNOLI T.G. S.r.L. Vertikalna saobraćajna signalizacija rešena je opremeom domaćeg preduzeća, SIGNAL PUT, a svi pripadajući stubovi nabavljeni su od kraljevačkog preduzeća AMIGA d.o.o. Horizontalna signalizacija realizovana je naporima SP LASTA A.D.

SISTEM INTEGRATOR, ISPORUČILAC OPREME I RADOVA bio je naše preduzeće, odnosno ASPEKT System Integration d.o.o. autorizovani distributer i instalater kompania:
http://row.automatic-systems.com
http://www.stagnoli.com
http://www.safeskycn.com

Kompletan software obezbedilo je naše preduzeće, kao i montažu, instalaciju, testiranje, puštanje u rad, obuku i implementaciju sistema.

ASPEKT System Integration d.o.o.,
Požeska 67a, Belgrade, Serbia,
++ 381 11 3557 599
++ 381 63 598 033
office@aspekt.rs
www.aspekt.rs

PODIZVOĐAČI
U realizaciji projekta u čestvovali su i sledeći podizvođači i dali svoj puni doprinos uspešnoj realizaciji, odnosno SZR TM Milanko Topalović i SZR VAT iz Zrenjanina

Projekat je završen u Decembru 2010god.


Više informacija: ASPEKT System Integration d.o.o., Požeška 67a, 11000 Beograd, Srbija, tel:++381 11 355 7599 , http://www.aspekt.rs/

Follow me