Tehnologija robotskog zavarivanja

NEMINIK DOO je uspešno instalirao i pustio u rad robotsku ćeliju za zavarivanje kontejnera. Projektovanje, instalacija, programiranje, puštanje u rad kao i obuka korisnika robota je sprovedena od strane kompanije Neminik. Glavni proizvodi koji se zavaruju na ovom robotskom sistemu su pod i krov kontejnera.

Glavni elementi robotskog sistema su šina dužine 18m, portalni robot TM2000wgh3 i dva jednoosna pozicionera nosivosti 2000kg. Linearna šina i pozicioneri su eksterne ose robota tako da je između njih moguće harmonijsko kretanje što omogućava idealne zavarene spojeve kao i smanjenje vremena takta.

Robotska ćelija za zavarivanje kontejnera

Robot TM1800wg3 sadrži TOUCH SENZOR. Uz pomoć touch senzora robot može automatski da koriguje putanje kretanja u zavisnosti od promena na komadima. Ukoliko je linija zavarivanja ili geometrija komada promenjena, zbog loše pripreme, robot automatski koriguje svoju kretnju i prilagođava se novonastaloj situaciji. Merenje-traženje nove pozicije radnog komada uz pomoć touch senzora može na ovom sistemu da se vrši i sobom i žicom. Na nepristupačnim mestima moguće je merenje vrhom žice. To je moguće jer ovaj robotski sistem ima stanicu za čišćenje sobe sa odsecanjem žice kao i klapnu na gorioniku koja fiksira žicu uvek u istom položaju tokom merenja.

Robot poseduje i ZI TECH software za zavarivanje
pocinkovanih limova.

Problem kod zavarivanja pocinkovanih materijala je što cink koji se pretvori u gasovito stanje ostaje zarobljen u kupki. To dovodi do povecanog rasprskavanja i stvaranja rupa (gasnih pora) u zavarenom spoju.

Panasonic je razvio ZI TECH software koji omogućava da se stvori prostor u toku zavarivanja koji omogućava da se gasoviti cink eliminiše iz kupke i na taj način se drastično poboljšava kvalitet zavarenog spoja (bez zarobljenih gasnih uključaka).

Smanjenje rasprskavanja od 75% do 95%


Više informacija:
NEMINIK d.o.o. – Automatizacija, uređaji, servis, dodatni materijal, oprema za zavarivanje i rezanje : tel:+381 63 450 544, +381 63 452 959 : info@neminik.co.rs
neminik.co.rs

 

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)