Linearna tehnika bez potrebe za podmazivanjem i glatko funkcionisanje za poslednji kilometar gradske logistike

Novi teretni bicikl može prevoziti teret do 350 kilograma – i jednako ga je lako voziti kao električni bicikl sa dva točka. Prema njegovim razvojnim inženjerima i prvim korisnicima, ove specifikacije čine Fulpra teretni bicikl idealnim vozilom za poslednji kilometar gradske logistike. Tokom razvoja, dizajneri su se oslanjali na linearnu tehnologiju i klizne ležajeve, specijaliste za pokretnu plastiku igus.

(Izvor: igus GmbH)

(Izvor: igus GmbH)

Kako će izgledati poslednji kilometar logistike u gradu budućnosti? Kako će privatna domaćinstva i dobavljači robe za maloprodaju snabdevati robom u gradskim sredinama? Osnivači Fulpra, holandski startap, razvili su odgovor na ovo pitanja: teretni bicikl koji nudi veću nosivost od drugih teretnih bicikala (350 kilograma) i može se kretati kroz grad brže od kombija za dostavu. Snažni električni pogon sa automatskom tehnologijom i asistencijom pedale do 130Nm doprinosi ovom dostignuću – kao i jedinstveni sistem naginjanja: vozači se naginju u krivini kao što bi to radili na dovotočkašu, dok teretni deo ostaje stabilno u horizontalnom položaju. Ovo ne samo da izgleda elegantno, već je i bezbedno – sa teretom do 350 kilograma. Michel van Eynatten, suosnivač Fulpra Motors BV, kaže: „Naš bicikl je najjači u svojoj kategoriji. Zamenjuje malo dostavno vozilo, ali je održiviji, pokretljiviji i fleksibilniji. Verujemo da ga to čini najefikasnijim rešenjem za mobilnost u centru grada: krajnje vozilo za poslednji kilometar.” Mnoge logističke kompanije se slažu – i ne samo u biciklistički prijateljskoj Holandiji: „Bicikle iz prve dve serije koje smo proizveli u Utrehtu, takođe se koriste u Norveškoj i Švedskoj, na primer. Trenutno se oko 50% izvozi.” Budući da teretni bicikli svakodnevno prevoze težak teret, zahtevi dizajna su visoki. Sa drylin sistemom linearnih ležajeva i iglidur kliznim ležajevima iz igus-a, Fulpra je pronašla najbolje rešenje u pogledu održivosti, pouzdanosti i veka trajanja.

Fulpra teretni bicikl može prevoziti do 350 kilograma tereta – i jednako je lak za vožnju kao e-bicikl na dva točka (Izvor: igus GmbH)

Fulpra teretni bicikl može prevoziti do 350 kilograma tereta – i jednako je lak za vožnju kao e-bicikl na dva točka (Izvor: igus GmbH)

U fokusu: nosivost i pouzdanost

Koncept teretnog bicikla, za teške terete potiče iz inženjerske kancelarije koja već 15 godina razvija bicikle i druga vozila, i već je dovela mnoge specijalne bicikle do serijske proizvodnje. Fulpa, nezavisna startap kompanija, sprovodi unapređenje i proizvodnju teretnog bicikla, pri čemu inženjeri u nekim pogledima otvaraju nove perspektive. Says van Eynatten: „Bicikla je posebno dizajnirana za teške terete i primene u visoko zahtevnim uslovima uz minimalno održavanje. Ovo važi za svaku pojedinačnu komponentu. Stoga, koristimo mnoge komponente od eksternih dobavljača. Dolaze iz modularnih alata industrije motorcikala. Koristimo samo pedale i sedište od bicikle.”

Pomoćne funkcije: profilne vođice za klizna vrata

Linearni ležajevi drylin iz igus-a preuzimaju centralnu funkciju u Fulpra teretnoj bicikli. Klizna vrata teretnog prostora vođena su ovim ležajevima, pri čemu jedna vrata klizaju ispred drugih. Ovde se koriste drylin vođice WSQ profila. Vođice se kreću u okruglim šinama napravljenim od tvrdog anodiziranog aluminijuma, koji zajedno sa svojim kliznim ležajevima napravljenim od iglidur J materijala, formiraju savršenu površinu za spajanje, osigurava nizak nivo trenja i nesmetani rad bez maziva. Michel van Eynatten: „Ovde, takođe, nismo izabrali najekonomičnje, već sa naše tačke gledišta, najbolje rešenje. Vrata se lako pomeraju, što je važna karakteristika za vozača u pogledu praktičnosti. Vođice od 1,40 metara lako se mogu integrisati u konstrukciju tovarnog prostora, koji se sastoji od aluminijumskog rama i plastičnih sendvč panela. Veoma je važno da vođice imaju dug vek trajanja u teškim uslovima rada. Na kraju krajeva, vrata se otvaraju pri svakom zaustavljanju.“

Igus drylin profilna vođica tip WSQ (Izvor: igus GmbH)

Igus drylin profilna vođica tip WSQ (Izvor: igus GmbH)

 

Zajednički inženjering radi posao

Kako su dizajneri iz Fulpra saznali za igus linearne vođice? „Tovarni prostor je zajednički razvijen sa dobavljačem. Preporučili su igus, odnosno tačnije, holanskog distributera igus proizvoda Elcee.” Elcee je tada podržao dobavljača inženjeringom. Nico Bleumer, produkt menadžer,kaže: „Savetovanjem klijenata o dizajnu je naša posebna prednost. Ovaj projekat je bio izazovan i zabavan jer je Fulpra zaista želela najbolje tehničko rešenje.” To je zaista ono što žele developeri bicikle, kako objašnjava van Eynatten: „Mi nismo škrtice. Održivost, pouzdanost i dug radni vek je ono što je nama važno. Biramo komponente prema ovim kriterijumima. Pošto se teretni bicikl često koristi, svaki dan, zahtevi za tehnologiju ležajeva su posebno visoki.” U ovim okolnostima, drylin profilne vođice su savršen izbor: otporne su na vlagu i omogućavaju lagano klizanje u svim vremenskim uslovima. Ne zahtevaju spoljašnje podmazivanje, tako da se prljavština ne lepi na kliznu površinu. Ne rđaju, ne zaglavljuju se, niti proizvode buku, i nastavljaju savršeno da funkcionišu čak i pri čestim udarima i vibracijama.

Cilindrični XFM igus klizni ležaj sa flanšom (Izvor: igus GmbH)

Cilindrični XFM igus klizni ležaj sa flanšom (Izvor: igus GmbH)

Primer parking kočnice: sigurno fiksirati 600 kilograma pri nagibu od 20%

Pored drylin linearnih vođica, korišćena je i iglidur tehnologija kliznih ležajeva, koja mora da podnese dosta tokom rada. Van Eynatten koristi primer da objasni zašto je to tako: „Potpuno napunjen Fulpra ima težinu od 600 kilograma – to je znatno više od motorcikla. Parkirna kočnica mora biti efikasna na nagibu od 20%. Ne postoji način da se ovo postigne sa komponentama za bicikl, dakle, jedna od stvari koja vam je potrebna su veoma jake komponente ležaja.” Stoga, dizajneri Fulpra su odlučili da koriste cilindrične igus XFM klizne ležajeve. Proizvedeni su od veoma izdržljive pokretne plastike za teške uslove rada, sa inkorporiranim čvrstim mazivom, postižu visoku otpornost na habanje i samim tim imaju veoma dug radni vek, čak i u nepovoljnim uslovima rada. Prednost što su lakši od kotrljajućih ležajeva takođe igra ulogu, kao što je slučaj sa mnogim drugim pokretnim aplikacijama, ali ne i centralna. Says van Eynatten: „Naravno, obraćamo pažnju na laganu konstrukciju, ali pouzdanost i visoke performanse u kompaktnom instalacionom prostoru su naše glavne oblasti fokusa. Ležajevi iz igus-a ispunjavaju ove zahteve. U igus asortimanu oni nisu najekonomičniji, ali su očigledno najbolji za naš proizvod. To je upravo ono što želimo za naš teretni bicikl.” Slučajno, veoma je moguće da će uskoro ove teretne bicikle, za teške uslove rada, biti na putevima igus-ovog rodnog grada: Fulpra je već isporučila test teretne bicikle u Keln.


Više informacija: Hennlich d.o.o., Senajska 1, 11433 Beograd – Senaja, Srbija; tel: +381 11 63 098 17, web: www.hennlich.rs

Aleksandar Dakić
Follow me