• Stellar E’ MCU-ovi su namenjenii EV aplikacijama i olakšavaju centralizovane arhitekture
  • Pojednostavite visokoefikasne module napajanja za punjenje e-pogona i digitalnu konverziju snage

STMicroelectronics (NISE: STM), globalni lider u oblasti poluprovodnika koji opslužuje kupce širom spektra elektronskih aplikacija, predstavio je nove automobilske mikrokontrolere (MCU) optimizovane za električna vozila i centralizovane (domenske i zonske) elektronske arhitekture. Oni omogućavaju električnim vozilima da postanu pristupačniji, voze dalje i brže se pune.

U trenutnim električnim vozilima, visokoefikasni moduli za napajanje na bazi SiC (silicijum karbida) omogućavaju najveći domet vožnje i brže punjenje. Do sada su im bili potrebni namenski brzi procesori signala za kontrolu naprednih SiC energetskih poluprovodnika. ST-ovi Stellar E MCU, dizajnirani za sledeću generaciju softverski definisanih EV, integrišu brzu obradu kontrolne petlje na čipu. Sada jedan MCU može da kontroliše ceo modul. Ovo pojednostavljuje dizajn modula, štedi troškove i olakšava usklađenost sa standardima bezbednosti i bezbednosti u automobilima.

Novi MCU proširuju ST-ovu Arm® baziranu Stellar porodicu i dizajnirani su od temelja sa automobilom kao platformom na umu. Kao moćan, centralizovani kontroler domena i zona, porodica pojednostavljuje automobilske električne arhitekture za povećanu snagu, fleksibilnost i bezbednost. Trenutno, familija MCU-ova uključuje Stellar P seriju za integraciju i kontrolu vozila i Stellar G seriju za primenu na karoseriji. Arhitektura porodice Stellar integriše višestruka Arm Cortek jezgra koja isporučuju visoke performanse sa mogućnošću redundanse u koracima zaključavanja i podržavaju virtuelizaciju hardvera u realnom vremenu. Svi Stellar uređaji su dizajnirani za nadogradnju softvera putem bezbednih bežičnih (OTA) ažuriranja.

„Naši Stellar MCU omogućavaju najsavremeniju elektrifikaciju istovremeno obezbeđujući efikasno upravljanje energijom i softverski definisanu fleksibilnost za upravljanje životnim ciklusom vozila“, rekao je Luka Rodeskini, potpredsednik za automobilsku i diskretnu grupu proizvoda, strateški razvoj poslovanja i procesiranje automobila i generalni direktor RF. , STMicroelectronics. „Sa novim Stellar E uređajima, ova platforma sada omogućava novi lanac vrednosti za EV. Opažanje okoline, kontrola dinamike vozila, povećanje efikasnosti konverzije snage i bezbedno upravljanje stepenom snage sa visokom strujom, efikasno se obrađuju u jednoj komponenti. Mogućnost bezbednog ažuriranja softvera bežičnim putem omogućava proizvođačima da preciziraju svoje strategije upravljanja za dodatni domet vožnje, performanse i energetsku efikasnost.”

Dodatne tehničke informacije
Primene velike snage u električnim vozilima, naime OBC, e-pogon i razni DC/DC pretvarači, postižu ogroman napredak u energetskoj efikasnosti i pouzdanosti koristeći tranzistore snage i diode od silicijum-karbida (SiC). Ovi dobici su maksimizirani radom na frekvencijama prebacivanja koje su znatno veće od frekvencija koje su prikladne za obične silicijumske energetske poluprovodnike.

Prvi proizvod u Stellar E seriji, Stellar SR5E1 optimizovan za EV ugrađene punjače (OBC) i opšte DC/DC pretvarače, sada se uzorkuje za vodeće kupce. Puna proizvodnja će početi 2023.


Više informacija: https://www.st.com/

Aleksandar D.
Follow me
Latest posts by Aleksandar D. (see all)